Lajk naš svakdašnji: Jeste li ovisni o Facebooku

Teško mi je to priznati i dugo sam lagao sebi da problem zapravo ne postoji. Vraćao bih se kući prstiju plavih od tipkanja po mobu i tipkovnici, ali bih ukućanima lagao da sam pao niz stube – na prste. Kad su moji prijatelji primjetili da sam vječito logiran lagao sam da je to greška u sustavu i da je moje ime tamo slučajno iako ja uopće nisam na Facebooku nego u polju, orem i intezivno kopam. Čak sam i lajkao službenu stranicu Ive Sanadera u kojoj sam danas valjda jedini član, čisto jer više nisam imao stranica za lajkati.

Nikad se nisam navukao na cigarete, bilo mi je to bezveze. Tamo negdje u osmom osnovne, pola razreda je pod malim odmorom potajice pušickalo jednu cigaretu. Nikad mi nije bilo jasno čemu to i nisam shvaćao kako ako zapališ cigaretu budeš stariji. No ipak su svi ostali dimili i time postali mnogo stariji od mene. U osmom razredu, ja sam jedini ima četrnaest godina, a svi ostali su imali po dvadeset i pet, trideset, šta ti ga ja znam. Usto sam i strepio nad podatkom da svaka cigareta skraćuje život za nekih sedam minuta, ali ako je tako moj stari, koji troši dvije kutije dnevno, je odavno u minusu i sada ima oko – 29 godina.

Lajk naš svakdašnji: Čitanje između redaka uobičajnih razloga za prekid

Izvukao sam se i druge pošasti ovisnosti tih godina, a to je ovisnost o kompjuterskim igricama. I to sve zahvaljujući mojoj majci koja se uvijek strogo držala nepisanog pravila da mi moramo sve zadnji u selu kupiti. Kada su moji napokon napravili revolucionarni korak i kupili računalo (koje je više imalo osobine i mogućnosti kalkulatora) svi su bili odavno navučeni na PlayStation2. U vrijeme kada su svi ostali dečki jurili biciklama, ja sam radosno za njima trčao. Do 15. sam imao butne mišiće razvijene kao zadnji vezni našeg jedinog predstavnika u Ligi prvaka.

Ne znam ni sam kako sam uspio izbjeći ovinost o seksu od koje pate brojni nesretnici diljem svijeta. Pripomoglo je vjerojatno moje sveopće djevinčanstvo i nedirnutost. Na kraju nije se ni čuditi da netko tko nije imao nikakve kul stvari, a nije ni pušio, nije baš prolazio najbolje kod suprotnog spola u tinejdžerskim godinama. Iako danas mnoge žene primjete moju čvrstu i muževnu guzu te me često pitaju da li treniram kakav sport? – Ja im samo kažem da sam imao škrtu mater.

Lajk naš svagdašnji: Od Splita do Zagreba busom ili vlakom

Ovisnost o Facebooku

Sve sam ovisnosti uspješno izbjegao dok se nisam najzad zakačio za najgoru od svih, za dno dna, za ovisnost o Facebooku. Dakle, vrijeme je da izađem iz ormara.
Moje ime je J.M. imam 23 godine i ovisnik sam o Facebooku.

Teško mi je to priznati i dugo sam lagao sebi da problem zapravo ne postoji. Vraćao bih se kući prstiju plavih od tipkanja po mobu i tipkovnici, ali bih ukućanima lagao da sam pao niz stube – na prste. Kad su moji prijatelji primjetili da sam vječito logiran lagao sam da je to greška u sustavu i da je moje ime tamo slučajno iako ja uopće nisam na Facebooku nego u polju, orem i intezivno kopam. Čak sam i lajkao službenu stranicu Ive Sanadera u kojoj sam danas valjda jedini član, čisto jer više nisam imao stranica za lajkati.

Došlo je do toga da mi je i najbolja djevojka na svijetu dala ultimatum! Silno se rasrdila i premda sam je ja stalno pokao i slao joj srca u inbox, zaprijetila mi je da će me obrisati s Facea!

Lajk naš svakdašnji: Ljetni poslovi u Dalmaciji

Simptomi

Kao i svaka druga ovisnost i ovisnost o Facebooku može se liječiti ako se otkrije u ranoj fazi i ako joj se stručno pristupi. Evo par osnovnih simptoma koji jasno ukazuju na to da ste razvili ovisnost!

– Na Facebooku ste toliko dugo logirani da ljudi smatraju da ste Vi zapravo neka aplikacija koja je sastavni dio servera.

-Imate više pravih i lažnih profila. Ponekad se preko njih dopisujete sami sa sobom.

– Zbog Facebook zanemarujete osobnu higijenu pošto se s mobitelom ili laptopom ne može pod tuš, to znate pošto ste probali, no to vas ne brine jer vas preko Facea ionako nitko ne može onjušiti.

– Na kavi s društvom idete svako tri minute na toalet i lažete da imate problema s bubrezima, samo da biste se potajno logirali.

– Dodali ste rođenu majku na Facebooku.

– Najbolji prijatelj vam je Fbook prijatelj.

– Zove se Mohammed i dolazi iz Egipta, upoznali ste se preko FarmVillea.

– Na FarmVilleu ste pak izgradili toliku carstvo da ste postigli monopol proizvodnje i izvozite Facebook meso na strana tržišta, vaš brend poznat je diljem svijeta.

– Vaš kućni ljubimac zove se Mark – Mark je vol na Farmvilleu.

– Od vašik klikova pomoći je čitavo afričko selo postalo pretilo i obolilo od dijabetesa

– Kad primite više notifikacija osjećate se toliko sretno i ispunjeno da bi odmah častili sve u blizini rundom ljute. Poželite ispaliti par metaka u nebo, nek se vidi da se slavi.

Lajk naš svakdašnji: Larin izbor vs. Malo misto vs. zdrava pamet

Liječenje

Evo već dva dana izbjegavam Facebook, nije lako, u ušima i dalje čujem zvuk dolaznih poruka i sve bih dao za samo jednu notifikaciju, makar bila i zahtijev za Farmville od mog najboljeg prijatelja Mohammeda iz Egipta – koji je samo jedan od dvanaest Mohammeda iz Egipta koje imam za prijatelje.

Ali korak po korak, najbolja djevojka na svijetu je zadovoljna mojim napretkom, a danas smo nakon dugo vremena kvalitetno ragovarali, a da to nije bilo preko inboxa. Čak se i složila da će me ubrzo odvezati s kreveta ako ovako nastavim. Mohammed se složio preuzeti moju farmu i voditi brigu o životinjama. Dakle osnovno kod oporavka su potpora i razumijevanje prijatelja i obitelji. Iskreno možda nikada ne bih uspio priznati sam sebi da imam problem i početi put oporavka da nije bilo najbolje djevojke na svijetu i mog najboljeg prijatelja Mohammeda iz Egipta.

Zapitajte se stoga jeste li i Vi ovisni o Facebooku?

Odgovori