Pretraga

Maturanti otkrili kako se osjećaju uoči mature: ‘U dva sata prijeđem stranicu i pol, a imam ih 350’

A- A+

Za manje od tjedan dana započinje državna matura, ispiti kojima svake godine pristupa oko 30 tisuća osoba u Hrvatskoj. Po prvi puta otkada se ti ispiti pišu, matura se provodi u dva bloka – u prvom se od 8. do 24. lipnja pišu obavezni predmete, a u drugom od 25. lipnja do 3. srpnja pišu se izborni predmeti. Razdoblje uoči ispita nekim je maturantima, posebice ako se uzmu u obzir sve turbulencije u ovoj školskoj godini, posebno stresno. Drugi, pak, kažu kako se osjećaju opušteno i ravnodušno, a treće su demotivirali loši rezultati na probnom eseju koje su dobili u ponedjeljak.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Jedanaestero maturanata dolazi iz različitih krajeva, ali jedno im je zajedničko – sljedećeg tjedna započinju najvažniji ispiti koje su do sada pisali, ispiti državne mature. Jure, Iva, Filip, Taida, Marina, Zlatan, Nikola, Marcela, Gabrijela i dvije Sare otkrili su nam kako se osjećaju u danima prije mature. I dok su neki od njih potpuno opušteni, drugima je ovo razdoblje stresno, a svi u ovim trenucima ne odmaraju nego ‘griju stolicu’.

Jure, Gimnazija Karlovac

Izdvojeni članak

Sva djela koja su zadana za esej iz hrvatskoga na dosadašnjim državnim maturama

Najgore je to što ne osjećam stres ili strah samo osjećam neku ravnodušnost prema tome… Htio bih biti pod stresom tako da počnem učit, ali jednostavno me boli briga i ne mogu se stresirati. Pripremam se tako da u dva sata prijeđem stranicu i pol, a imam ih 350 za obradit… Onda pogledam epizodu ‘Rick and Mortya’ pa tako ispočetka… Pišem hrvatski i engleski višu razinu te matematiku nižu razinu i izborno politiku. Mislim da je matura overtyped i da nas se previše plaši njome, siguran sam da ju neću past, iz engleskog očekujem odličan uspjeh, a najviše me strah matematike. Smatram da ne treba štrebat napamet to sve, već da je dovoljno površno znati pa metodom dedukcije i logičkim razmišljanjem rješavat.

Iva, I. gimnazija Osijek

Bok, ne znam kako bih to drugačije opisala nego strah i nervoza. Ipak su to jedni od najvažnijih ispita u našem životu, ali vjerujem da će i to sve dobro proći. Pripremam se već par mjeseci jako dobro, ali je i dalje podsvjesno prisutan taj strah od neuspjeha. Pišem sve obavezne predmete A razinu i još od izbornih pišem biologiju, kemiju i fiziku. Najviše me strah fizike jer je, po meni, najteži predmet na maturi. Trenutno se najviše pripremam za hrvatski jer je prvi po redu, ali mislim da ću dobiti dobru ocjenu iz toga. Super mi je što su izbacili određena razdoblja i djela jer su nam znatno olakšali, ali me zbunjuje što to nisu učinili i kod izbornih predmeta. Sve u svemu mislim da će matura dobro proći s obzirom na trenutne okolnosti.

Sara, I. gimnazija Split

Izdvojeni članak
NCVVO

NCVVO je izdao pravila za provedbu mature: Pogledajte koji se prijestupi najstrože kažnjavaju

Osobno mi se svako malo vrti kad uopće pomislim na tu maturu. Poprilično sam nesigurna jer koliko god da učim stalno sam iz hrvatskog zapela na nekom jednom te istom postotku, a treba mi najmanje četiri. Mislim da je stvarno bilo premalo potpore ovih zadnjih par mjeseci i da se ništa značajno u vezi mature nije promijenilo da bi se pomoglo maturantima tako da mislim da su svi jednako zbunjeni i pod stresom jer smo proveli zadnja dva mjeseca doma i sad bi se onako samo trebali pojaviti na tom ispitu i znati sve kao i prijašnje generacije kao da je sve bilo normalno, a bilo je daleko od toga. Kao što sam već rekla, najgori mi je hrvatski, trebala sam pisati još i geografiju, ali sam ju u zadnji tren odjavila tako da sam dosta vremena potrošila na predmet koji ne pišem i evo sad se još uvijek spremam, uglavnom samo hrvatski trenutačno. Pripremam se najviše iz skripta, ali onda još i gledam po internetu i tako i nadam se da će to biti dovoljno. Što se tiče rezultata, očekujem odlične iz engleskog i matematike, a za hrvatski stvarno ne znam jer nemam taj neki kliker da ga sama shvatim, a esej što smo pisali je skroz nelogično ocjenjivan (neke osobe su dobile 100/40?) tako da ni tu nemam neku sigurnu povratnu informaciju.

Filip, Srednja strukovna škola Tomislavgrad

Bok, tjedan dana prije ispita državne mature se osjećam sasvim normalno i opušteno. Od početka sam shvatio ispite državne mature kao ništa više nego obični školski ispit. Istina da je gradiva puno više i da ispiti imaju veći značaj, ali mislim da to ne mora biti poticaj za stvaranje dodatne panike i pressinga, jer uz redovno učenje (pa možda čak i ono malo manje redovno) moguće je postići sasvim pristojne rezultate. Što se tiče pripremanja, još uvijek idem na pripreme iz matematike jer želim utvrditi ono što znam i ispraviti ono što još ne znam. Naravno, očekujem da ću maturu položiti, ali ne očekujem neke vrhunske rezultate. Mišljenja sam da pojedini rade nepotrebnu paniku i time možda utječu na druge i stvaraju opću histeriju oko državne mature.

Taida, XVI. gimnazija Zagreb

Iskreno sad me malo strah eseja iz hrvatskog jer rezultati probnog eseja nisu ispali sjajni. Tješim se da ima vremena za glancanje, sada bar znam na čemu sam. Još uvijek se pripremam, kao veteran kampanjanstva malo sam kasno počela raditi hrvatski koji pišem na A razini. Više se bojim B matematike, problemski zadaci i funkcije mi ulijevaju strah u kosti čim ih vidim na papiru. Za studij vani mi treba 4.0 iz obaveznih matura, tako da ne moram polagati niti jedan izborni što je olakšanje. Što se tiče A razine hrvatskog, najviše se bojim gramatike, nikako da svladam taj dio. Nasreću, Trinomove skripte su blagoslov na tom području. Možda je malo rano za reći, no na maturi očekujem vrlo dobar rezultat, iako se nisam previše pripremala. Nekako vjerujem da su sve ove godine školovanja učinile svoje te držim fige da sve prođe super, kako meni tako i ostalima.

Marina, Srednja škola Lovre Montija Knin

Pa gledajte, s obzirom na to da sve radim u zadnji čas pa tako i pripreme za maturu, s jedne strane mi je stresno jer ono, šta ako padnem i ne uspijem upisati što želim, a s druge strane me boli briga jer se tješim s onim i najbolji griješe… Što se tiče priprema, jučer sam se počela spremati za hrvatski i mislim da ću stići jer imam taj neki čudan sklop u glavi da pamtim jako brzo i dobro tako da… Prijavila sam samo obvezne predmete jer su mi oni potrebni, hrvatski i engleski jezik A razinu, a matematiku B. Najviše me strah da ću doći na test i zablokirati i ništa neću znati jer mi se to znalo dešavati, ali sva sreća da pišem ispred svojih profesora koje već poznajem četiri godine i onda mi je malo lakše. Iskreno, što se tiče rezultata, ne očekujem baš neke wow rezultate jer mi je bitna samo prolaznost.

Zlatan, Gimnazija i strukovna škola Bernandina Frankopana Ogulin

Izdvojeni članak

Top pet gimnazija u Zagrebu čiji učenici su lani najbolje napisali obvezne predmete na maturi

Tjedan dana je do mature. Svaki dan se pripremam po 5 do 6 sati. Sada se najviše pripremam za hrvatski jezik koji je u ponedjeljak s obzirom na to da sam pohađao gimnazijski program mnogo informacija mi je ostalo u glavi, ali ipak sve ponavljam za svaki slučaj jer ne želim da me samouvjerenost košta rezultata. Kako se bliži matura polako se javlja strah mislim da je to normalno jer ipak matura na neki način određuje sudbinu srednjoškolca, ali nemam neki određeni predmet kojeg se bojim. Osim obaveznih predmeta upisao sam i dva izborna: povijest i geografiju. Pregledao sam prošlogodišnje ispite iz povijesti i geografije nije toliko teško, ali ipak moram se prisjetiti ponekih informacija sa skripta. Mislim da bih maturu mogao napisati u najgorem slučaju za 3, a u najboljem slučaju za 4, ovisi koliko se budem trudio.

Nikola, Srednja škola Mate Balote Poreč

Eto. Tjedan dana je prije prvog ispita državne mature, tj. ispita iz hrvatskog, a dva dana nakon njega je esej. Inače, upisao sam sva tri glavna predmeta A, a izbornih nemam. Prije nekih mjesec dana me uhvatila panika da kako ću ja to sve stići, što ako nešto ne znam itd. Sada sam potpuno pomiren s činjenicom da ne mogu sve znati. Kako bi rekao Sokrat, znam da ništa ne znam. Učim, bolje reći buljim u vremeplov do mature na kojem sam došao danas do zadnje stranice gradiva. Naravno, sad kreće vraćanje i letimično ponavljanje. Nije me strah i svjestan sam da u ovih tjedan dana svoje znanje ne mogu znatnije unaprijediti te sam u rezignaciji sa svojom sudbinom; kakva god ona bila. Nadam se da ću iz hrvatskog izvući četiri, ali realna opcija je tri. Nadam se da ću uz matematike dobiti tri, ali sve je realnija dvojka. Tako to biva. Što se prije pomirim sa sudbinom to će mi biti lakše.

Marcela, XII. gimnazija Zagreb

Tjedan dana do mature vrijeme koda je stalo. Nekako mi sve sporo prolazi i učenju nikad kraja. Rješavam stare mature i na taj način si ponavljam gradivo. Tu i tamo bacim pogled na skripte. Uz obavezne predmete (sve A razina) pišem još biologiju i kemiju. Najviše me brine matematika, dok ostale predmete mislim da bih mogla dosta dobro napisati. Iskreno želim da što prije počne.

Gabrijela, Medicinska škola Rijeka

Osjećam se demotivirano radi (za moj pojam) loših rezultata probnog eseja. Oslanjam se na potporu svojih omiljenih osoba kako bih očuvala pristojnu razinu vjere u sebe i svoj uspjeh na maturi. Za maturu se pripremam svakodnevno. Hrvatski je spreman, matematika je u toku, engleski neću spremati dok me psihologija još čeka. Pripremam se sama uz pomoć raznoraznih web stranica iz kojih ‘sklepam’ kakve-takve materijale. Uvjerljivo me najviše strah ispita i eseja iz hrvatskog pa mi je na neki način drago da će to prvo proći. Na maturi očekujem četvorke iz svih prijavljenih predmeta, osim engleskog iz kojeg očekujem peticu.

Sara, Gimnazija Eugena Kumičića Rijeka

Maturantica sam iz Rijeke i idem na pripreme za maturu od 11 mjeseca tako da sam nekako sigurna u svoje znanje i manje pod stresom nego što sam očekivala. Naravno, u ovom zadnjem tjednu ponavljam sve ispočetka još detaljnije. Polažem Hrvatski, matematiku, engleski i psihologiju. Iz obaveznih predmeta svakako očekujem prolaz, jedini ‘problem’ mi predstavlja psihologija koja je nešto teža i zahtjevnija. Mali strah je naravno i esej iz hrvatskog, ali mislim da ćemo svi uspješno završiti.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

U suradnji s NCVVO-om sudjelujemo u projektu ‘U centru mature’, a sa stručnjacima smo u našim podcastima razgovarali o pojedinim ispitima mature i kako oni izgledaju. Serijal možete pogledati na našem YouTube kanalu:

Maturanti otkrili kako se osjećaju uoči mature: ‘U dva sata prijeđem stranicu i pol, a imam ih 350’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap