Pretraga

Tableti: Prošle godine bili su sinonim ‘Škole za život’, a od jeseni se smanjuje njihov broj

A- A+

Na početku ove školske godine, sve su oči javnosti bile uprte u 74 osnovne i srednje škole uključene u eksperimentalni program ‘Škola za život’. Osim što su učenici u tim školama počeli učiti po novim kurikulumima, te su škole dodatno opremljene, a svakom učeniku u ruke je došao tablet. Neki od njih isporučeni su učenicima bez kamera, a na nekima su pucali ekrani. Od sljedeće školske godine kada ‘Škola za život’ ulazi u sve hrvatske škole, mijenja se ‘tabletna politika’.

foto: Medijskapismenost.hr

Za narednu školu godinu, u kojoj će program ‘Škola za život’ ući u sve prve, pete, djelomično sedme razrede osnovnih škola te prve razrede srednjih škola, ministrica Blaženka Divjak ima novi plan nabave tableta za učenike.

Jedan tablet na četvero prvašića

Izdvojeni članak

Tata prvašića o fijasku tableta u ‘Školi za život’: ‘Ovo smeće bez kamere čeka na polici kraj školske godine da ga razdužimo’

Odustaje se od prakse nabave tableta za svakog učenika uključenog u program ‘Škola za život’. Umjesto toga, nabavljat će se po jedan tablet za četvero učenika i to će ‘pravilo’ vrijediti za niže razrede osnovnih škola, javlja današnji Jutarnji list.  S obzirom na to da od nižih razreda osnovne škole u frontalnu ‘Školu za život’ od jeseni ulaze samo prvi razredi, to bi značilo da će četiri prvašića dijeliti jedan tablet.

Jedan tablet po jednom učeniku i dalje bi trebala biti praksa u višim razredima osnovne škole, od petog do osmog. Sve to u ponedjeljak je prezentirala ministrica Divjak na internom sastanku sa stotinjak savjetnika, a ‘tabletni plan’ za srednje škole još uvijek nije poznat.

MZO: Model se još razrađuje

U Ministarstvu nisu niti potvrdili niti demantirali ove informacije, no nezadovoljni su curenjem informacija.

Izdvojeni članak

Školski tableti na tabletama: Prvo ih je zaustavio kineski tajfun, a sada su im počeli pucati ekrani

– Prezentacija koju spominjete bila je isključivo interne prirode i namijenjena djelatnicima koji su aktivni sudionici frontalne provedbe reforme, ali ne predstavlja punu informaciju i cjelovit plan za jesen jer se model razrađuje između tijela državne uprave, odgovorili su Jutarnjem iz MZO-a.

Nastavnici ne žale za odustajanjem od nabave jednog tableta po jednom učeniku, posebice zbog prošlogodišnjeg kašnjenja s njihovom nabavom za eksperimentalne škole, zbog tableta koji su isporučeni bez kamera te zbog njihove loše kvalitete i pucanja ekrana.

O.K. je što klinci vole tipkati, ali…

Izdvojeni članak

Kineski tajfun je prošao, ali ne i problemi s tabletima: Školama dostavljeni tableti bez kamera

– Današnja djeca ne znaju pisati. O.K. je što vole tipkati, no u tome ne treba pretjerivati jer ćemo izgubiti ljude koji znaju pisati rukom. Ovisi o učitelju koliko će dozirati tablet u nastavi. Osobno, ne koristim tablete na svakom satu i ne punih 45 minuta, kazala je Jutarnjem Ana Poropat Janković, nastavnica biologije u Osnovnoj školi Klana, ukazujući na još jedan aspekt ove priče – probleme koje sve više učenika ima prilikom pisanja rukom.

Podsjetimo, učenici 74 eksperimentalne škole, koje su jesenas ušle u program ‘Škola za život’, svi su dobili tablete, bez obzira na uzrast. Za tablete u eksperimentalnim školama utrošeno je ukupno oko 8 milijuna kuna, a svaki je tablet koštao oko 1.000 kuna. Njihova isporuka u rujnu je kasnila, na putu do hrvatskih učenika tabletima se ispriječio kineski tajfun. Kada su stigli, učenici i nastavnici ostali su neugodno iznenađeni tabletima bez kamera, a potom su u sve većem broju pristizale vijesti o lošoj kvaliteti tableta i pucanju ekrana na njima.

Tableti: Prošle godine bili su sinonim ‘Škole za život’, a od jeseni se smanjuje njihov broj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap