Tableti: Prošle godine bili su sinonim ‘Škole za život’, a od jeseni se smanjuje njihov broj

Na početku ove školske godine, sve su oči javnosti bile uprte u 74 osnovne i srednje škole uključene u eksperimentalni program ‘Škola za život’. Osim što su učenici u tim školama počeli učiti po novim kurikulumima, te su škole dodatno opremljene, a svakom učeniku u ruke je došao tablet. Neki od njih isporučeni su učenicima bez kamera, a na nekima su pucali ekrani. Od sljedeće školske godine kada ‘Škola za život’ ulazi u sve hrvatske škole, mijenja se ‘tabletna politika’.

foto: Medijskapismenost.hr

Za narednu školu godinu, u kojoj će program ‘Škola za život’ ući u sve prve, pete, djelomično sedme razrede osnovnih škola te prve razrede srednjih škola, ministrica Blaženka Divjak ima novi plan nabave tableta za učenike.

Jedan tablet na četvero prvašića

Tata prvašića o fijasku tableta u 'Školi za život': 'Ovo smeće bez kamere čeka na polici kraj školske godine da ga razdužimo'

Odustaje se od prakse nabave tableta za svakog učenika uključenog u program ‘Škola za život’. Umjesto toga, nabavljat će se po jedan tablet za četvero učenika i to će ‘pravilo’ vrijediti za niže razrede osnovnih škola, javlja današnji Jutarnji list.  S obzirom na to da od nižih razreda osnovne škole u frontalnu ‘Školu za život’ od jeseni ulaze samo prvi razredi, to bi značilo da će četiri prvašića dijeliti jedan tablet.

Jedan tablet po jednom učeniku i dalje bi trebala biti praksa u višim razredima osnovne škole, od petog do osmog. Sve to u ponedjeljak je prezentirala ministrica Divjak na internom sastanku sa stotinjak savjetnika, a ‘tabletni plan’ za srednje škole još uvijek nije poznat.

MZO: Model se još razrađuje

U Ministarstvu nisu niti potvrdili niti demantirali ove informacije, no nezadovoljni su curenjem informacija.

Školski tableti na tabletama: Prvo ih je zaustavio kineski tajfun, a sada su im počeli pucati ekrani

– Prezentacija koju spominjete bila je isključivo interne prirode i namijenjena djelatnicima koji su aktivni sudionici frontalne provedbe reforme, ali ne predstavlja punu informaciju i cjelovit plan za jesen jer se model razrađuje između tijela državne uprave, odgovorili su Jutarnjem iz MZO-a.

Nastavnici ne žale za odustajanjem od nabave jednog tableta po jednom učeniku, posebice zbog prošlogodišnjeg kašnjenja s njihovom nabavom za eksperimentalne škole, zbog tableta koji su isporučeni bez kamera te zbog njihove loše kvalitete i pucanja ekrana.

O.K. je što klinci vole tipkati, ali…

Kineski tajfun je prošao, ali ne i problemi s tabletima: Školama dostavljeni tableti bez kamera

– Današnja djeca ne znaju pisati. O.K. je što vole tipkati, no u tome ne treba pretjerivati jer ćemo izgubiti ljude koji znaju pisati rukom. Ovisi o učitelju koliko će dozirati tablet u nastavi. Osobno, ne koristim tablete na svakom satu i ne punih 45 minuta, kazala je Jutarnjem Ana Poropat Janković, nastavnica biologije u Osnovnoj školi Klana, ukazujući na još jedan aspekt ove priče – probleme koje sve više učenika ima prilikom pisanja rukom.

Podsjetimo, učenici 74 eksperimentalne škole, koje su jesenas ušle u program ‘Škola za život’, svi su dobili tablete, bez obzira na uzrast. Za tablete u eksperimentalnim školama utrošeno je ukupno oko 8 milijuna kuna, a svaki je tablet koštao oko 1.000 kuna. Njihova isporuka u rujnu je kasnila, na putu do hrvatskih učenika tabletima se ispriječio kineski tajfun. Kada su stigli, učenici i nastavnici ostali su neugodno iznenađeni tabletima bez kamera, a potom su u sve većem broju pristizale vijesti o lošoj kvaliteti tableta i pucanju ekrana na njima.

Odgovori