Pretraga

Neke srednje propisuju minimalni bodovni prag za upise: ‘To je isključivo u njihovoj ovlasti’

A- A+

Upisi u srednje škole bili su tema posljednje epizode našeg podcasta, u kojoj je na ključna pitanja odgovarao Tomislav Rožić, koordinator upisa u srednje škole pri CARNET-u. Neki osmaši već su zasigurno primijetili kako pojedine srednje škole određuju minimalan bodovni prag za upise. Nisu sve škole obvezne odrediti takav prag, a hoće li, ovisi samo o njima.

Ilustracija: Pexels

Škola je gotova, ali obveze oko školovanja još nisu završile za sve učenike. Tako će od 28. lipnja učenici osmih razreda krenuti s odabirom srednjih škola koje žele upisati. Tom prigodom u našem smo podcastu ugostili Tomislava Rožića, koordinatora upisa u srednje škole pri CARNET-u. Među ostalim, pitali smo ga i o minimalnom bodovnom pragu za upis koji su odredile pojedine škole. On označava najmanji broj bodova koje učenik mora imati da bi upisao pojedinu školu.

– Minimalni bodovni prag propisuju samo škole koje to žele, to je u potpunosti u ingerenciji tih srednjih škola i njih zapravo ništa ne sprječava da postave nekakav minimalni bodovni prag. Mi u to ne interveniramo niti to pomno pratimo, znamo da postoje škole koje to postavljaju, to je isključivo u ovlasti srednje škole, naveo je Rožić.

@srednja_hr Još jedno često pitanje objašnjeno – tko postavlja bodovni prag? Ostatak zanimljivosti u upisima pogledajte u cijelom podcastu, link u opisu profila 👆 … #upisi #upisi2023 #srednjaskola #srednja #srednjahr #podcast #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Čitav podcast na temu upisa u srednje škole možete pogledati na našem YouTubeu:

Podcaste srednja.hr možete pratiti i na našem Spotify profilu:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.