Pretraga

(Ne)siguran seks: Evo što Hrvatice najčešće kupuju u ljekarnama, a što strankinje

A- A+

Ljeto je za većinu, a posebno za studente i srednjoškolce, godišnje doba odmora. Nema nastave, nema ispita, sve je opušteno i svi nose manje odjeće. Ovo su samo neki od razloga zašto baš ljeti dolazi do povećanja broja neželjenih trudnoća i spolnih bolesti, posebno među mladima.

www.negativepregnancytest.com

Izdvojeni članak

Klinci izmislili kondom koji prepoznaje spolne bolesti

Budući da se dobiva dojam da je toj dobnoj skupini važnije uslikati selfi, nego imati siguran i odgovoran spolni odnos, kolege iz Novog lista su odlučile istražiti kakva je ponuda i kako se prodaju testovi za trudnoću te pilule za dan poslije u Zadru.

– Za test za trudnoću ćete izdvojiti od 30 do 70 kuna, a Zadrani traže sve, od najjeftinijih do najskupljih, rekli su za Novi list u jednoj ljekarni u centru spomenutog grada.

Stranci češće kupuju pilule, domaći testove

Danas na tržištu postoje više i manje osjetljivi testovi na trudnoću. Osjetljivost testa se odnosi na hormon beta hCG, hormon koji oslobađa posteljica i koji se zatim oslobađa u urin trudne žene. Što je test osjetljiviji, to se prije sazna za trudnoću.
Što se pilula za dan poslije tiče, zanimljivo je da ih češće kupuju stranci nego domaći.

– Naši su ljudi dosta suzdržani kad je riječ o tableti za dan poslije. Riječ je o tableti koja se donedavno mogla dobiti samo na recept pa ih dosta i ne zna da može samo doći u ljekarnu i kupiti je dok su stranci puno opušteniji. Kod njih je ta tableta već godinama prisutna na slobodnom tržištu i oni će bez srama ući i ljekarnu i kupiti je dok naši još uvijek to neće tako jednostavno napraviti. Mi smo mala sredina i domaći se još uvijek pitaju hoće li ih susjed vidjeti dok kupuju tabletu za dan poslije. Ali oni koji žele to napraviti, mi ćemo ih rado uslužiti, rekli su iz gore spomenute ljekarne za Novi list..

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije od danas bez recepta u Hrvatskoj

Na Zrću bolje ide prodaja pilula, nego kondoma

Također, pojedini mediji su ovih dana izvijestili da u ljekarnama nedaleko paškog Zrća bolje ide prodaja pilula za dan nakon, nego kondoma.

‘Bolje spriječiti, nego liječiti’, kaže poslovica. Zato prije spolnog odnosa s vašim partnerom, partnericom, a posebno nekim koga ste upoznali par sati ili dana prije, koristite neki oblik kontracepcije. Spolne bolesti i trudnoća nisu šala.

Ako vam se ipak ‘zalomi’, ne sramite se posjetiti najbližu ljekarnu u kojoj možete kupiti test za trudnoću, a od 23. travnja ove godine, i pilule, bez recepta. Kod spolnih bolesti vam ljekarna neće pomoći. Zato, još jednom za kraj, koristite kontracepciju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap