Pretraga

Netko je djecu ispred škole pokušao namamiti u auto, policija: Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela

A- A+

Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. To je, ukratko, odgovor splitske policije na istragu koju su poduzeli nakon što su djeca ispričala da su ih ispred područne škole u Vinišću nepoznate osobe pokušale namamiti u crni Mercedes zatamnjenih stakala, kazavši da su ih njihovi roditelji poslali.

policija

Foto: Unsplash

Prije dva tjedna ispred područne osnovne škole u Vinišću, malenom dalmatinskom mjestu nedaleko Marine, odvijala se scena koja ledi krv u žilama. Prema navodima djece, nepoznate osobe iz Mercedesa zatamnjenih stakala pokušali su u auto namamiti nekoliko učenika, kazavši im kako su ih njihovi roditelji poslali da ih pokupe iz škole. Djeca se, srećom, nisu dala prevariti. Uspjela su pobjeći, sve ispričati roditeljima, a roditelji djelatnicima škole.

Policija odmah izašla na teren

Pričali smo tada s pedagoginjom Petrom Reljom koja je, doznavši za informacije od kolegica učiteljica razredne nastave, odmah obavijestila policiju. Ona nam je potvrdila da je policija ispitala djecu i roditelje te da se na tom području cijelog tjedna mogu vidjeti policijske patrole. Narednih dana više informacija o tom slučaju nije bilo pa smo kontaktirali Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku ne bismo li saznali nešto više o istrazi koju poduzimaju.

Iz splitske nam policije kažu kako su od trenutka zaprimanja informacije proveli istraživanje ne bi li utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja. Odmah su, navode, što se slaže s izjavama djelatnika škole, započeli pojačani nadzor područja oko škole, što u cilju prevencije, ali i zbog toga što policijska prisutnost na terenu umiruje djecu, roditelje i školske djelatnike.

Izdvojeni članak
osnovna škola ivana duknovića marina - vinišće

Roditelji, pazite na djecu! Ispred škole predatori pokušali namamiti djecu u crni Mercedes

Nisu utvrđeni elementi kaznenog djela

Ipak, za srednja.hr iz policije kažu da u ovom slučaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. No, bez obzira na to, napominju da je policija poduzela sve da se rasvijetle okolnosti događaja te da ovakvim informacijama, kada ih dobije, pristupa izuzetno profesionalno i savjesno.

– U interesu nam je utvrditi što se točno dogodilo na terenu. Konačno, svakako je važno napomenuti kako su u ovom događaju djeca postupila ispravno, očito prateći savjete i upute svojih roditelja i to u svakom slučaju trebaju tako i napraviti. Daljnje informacije o navedenom nismo Vam u mogućnosti pružiti, kazali su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Naglašavaju kako u proteklih 20 godina, na području ingerencije splitske policijske uprave, nisu zabilježili događaj otmice ili pokušaja otmice djeteta na javnom mjestu, pa tako ni ispred obrazovne ustanove.

Djeca kažu da u autu nisu bili mještani

Sumnjivi je crni Mercedes zatamnjenih stakala, podsjetimo, prema navodima djelatnika škole, tog spornog utorka 1. ožujka zatekao učenike u više navrata; prvo nešto iza podneva mlađu učenicu koja od straha nije znala reagirati no po nju je srećom ubrzo došla baka; a zatim i grupicu starijih učenika nižih razreda iste škole koji su od automobila pobjegli, nakon čega je, navodno, i krenuo za njima.

– Ovo je malo mjesto i svi se znaju. Djeca su rekla da u automobilu nisu bili mještani. Pričali su hrvatski, ali s čudnim naglaskom. Djeci je taj naglasak bio čudan, rekla nam je tada školska pedagoginja Relja.

Slična stvar se dogodila i u Zagrebu

Podsjećamo, sličan se slučaj početkom veljače dogodio i u Zagrbeu. Majka djevojčice objavila je 1. veljače na društvenim mrežama kako je nepoznati muškarac pokušao namamiti njezinu desetogodišnju kćer u automobil navodno tvrdeći kako ga je majka poslala da ju pokupi. Djevojčica je, prema riječima majke, nastavila hodati, a o slučaju je bila obavještena policija kao i škola koju djevojčica pohađa. Zagrebačka je policija naknadno na svojim službenim stranicama izvijestila kako nisu utvrđeni navodi o počinjenju kaznenog djela na štetu djeteta u Zagrebu.

– Zbog povećanog interesa javnosti vezano uz pokušaj otmice djeteta na postajnom području Maksimir-Peščenica, obavještavamo kako na temelju do sada prikupljenih obavijesti i provedenih izvida nisu potvrđeni navodi o počinjenju kaznenog djela ili prekršaja na štetu djeteta. Daljnji rad se nastavlja dok se ne provedu sve potrebite provjere, a s ciljem razjašnjavanja svih okolnosti tog događaja, objavili su tada iz policije.

policija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap