Pretraga

Održana prva godišnja konferencija programa Obzor Europa na temu razvoja mreže znanstvenih menadžera

A- A+

Obzor Europa je Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine i jedan je od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. Proteklog četvrtka održana je godišnja konferencija tog programa pod nazivom ‘Razvoj mreže znanstvenih menadžera’.

obzor europa

Konferencija programa Obzor Europa|foto: press

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije u četvrtak je u Zagrebu održana godišnja konferencija programa Obzor Europa pod nazivom ‘Razvoj mreže znanstvenih menadžera’. Ova prva godišnja nacionalna konferencija bila je namijenjena znanstvenim menadžerima prvenstveno na visokim učilištima i znanstvenim institutima uključenima u razvoj i provedbu projekata financiranih instrumentima Europske unije, ali i svima zainteresiranima za ovu temu. Sudionicima konferencije predstavljene su mogućnosti za znanstvene menadžere na nacionalnoj razini i u programu Obzor Europa; te nacionalna potporna struktura za znanstvene menadžere.

‘Za zajednicu znanstvenih menadžera događa svojevrsna prekretnica’

Također su prikazane aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja i zbivanja na razini EU koja su relevantna za rad znanstvenih menadžera. Sudionici su se imali priliku informirati o inicijativama, projektima i natječajima usmjerenima na jačanje kapaciteta znanstvenih menadžera te im je omogućena razmjena iskustava i dobre prakse.

– U okviru Europske unije se za zajednicu znanstvenih menadžera događa svojevrsna prekretnica. S punim pravom mogu reći da Europska unija ulazi u zlatno doba za znanstvene menadžere! Znanstveni menadžeri imaju dvojaku ulogu – djeluju kao potencijalni prijavitelji projekata i korisnici te kao stručno osoblje koje podupire provedbu projekata programa Obzor Europa – nadamo se da ćemo organizacijom ove ali i budućih godišnjih konferencija pridonijeti aktivnijem i uspješnijem sudjelovanju hrvatske znanstvene zajednice i svih ostalih prihvatljivih prijavitelja iz Republike Hrvatske u programu!, rekla je mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

Strateško upravljanje programom Obzor Europa na nacionalnoj razini zadaća je Ministarstva znanosti i obrazovanja, a potencijalne prijavitelje i korisnike Obzora Europa o mogućnostima unutar programa savjetuju i informiraju nacionalne osobe za kontakt. Pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije djeluje 11 od ukupno 22 nacionalne osobe za kontakt, koje su također znanstveni menadžeri. Njihova je primarna uloga informiranje i savjetovanje prijavitelja na natječaje unutar Programa, te pružanje podrške korisnicima tijekom projektnog ciklusa.

Izdvojeni članak
genetika laboratorij

Dvojica naših znanstvenika dobila prestižno ERC financiranje za znanstvene projekte: Pogledajte što će istraživati

U okviru programa Obzor Europa potpisano i financirano 158 projekata

– Jedan od ciljeva visokoobrazovne reforme jest jačanje naših znanstvenih organizacija za provedbu kompleksnih projekata. Kroz transformaciju znanosti prema gospodarstvu i prema većoj konkurentnosti i inovativnosti možemo poboljšati razvojni potencijal Republike Hrvatske, poručio je dr.sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Trenutno je u okviru programa Obzor Europa potpisano i financirano 158 projekata u kojima sudjeluju tvrtke i organizacije iz Hrvatske u vrijednosti 47,6 milijuna eura.

Današnji događaj održan je u godini u kojoj obilježavamo 10 godina od punopravnog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Pridruživanje obitelji europskih zemalja u okviru Unije donijelo je Republici Hrvatskoj brojne mogućnosti: ravnopravno sudjelovanje javnih institucija, poslovnih subjekata i drugih organizacija na jedinstvenome europskom tržištu te njihov punopravni i otvoren pristup europskim programima te brojnim drugim europskim instrumentima i inicijativama.

Uz to, pristupanjem Europskoj uniji našoj je cjelokupnoj akademskoj zajednici omogućeno lakše globalno povezivanje s pojedincima i znanstvenim institucijama od njihova razvojnog interesa.