Pretraga

Pet situacija u kojima prvi puta shvatimo da smo konačno odrasli

A- A+

Kao dijete, jedva čekaš životne prekretnice koje signaliziraju da postaješ odrasla osoba: 18. rođendan, maturu, samostalni život. No gotovo te nitko ne upozori da ćeš se nakon 18. rođendana osjećati apsolutno jednako kao prije. Položit ćeš maturu, ali odraslost te neće dočekati na vrhu rang liste za upis faksa. Odselit ćeš od kuće, ali se nećeš kao Pepeljuga čarolijom transformirati u novu osobu čim pređeš prag svog prvog iznajmljenog stana. Umjesto toga, sastavili smo popis situacija u kojima zaista prvi puta shvatiš da odrastaš, a koje nemaju previše veze s tradicionalnim shvaćanjem odraslosti.

indeks plus studentski paket

Tvoja ekipa, auto tvojih roditelja, cesta i beskonačna sloboda – je li to odraslost? | Foto: Pexles

Čekaj malo, odraslost ne prati zakonske propise o punoljetnosti i slične civilizacijske umotvorine? Dosta ludo. Puno bolji opis odraslosti je da ti se ona prikrade. Godinama se osjećaš kao vječni petnaestogodišnjak koji tek spletom okolnosti ne živi s roditeljima. Odjednom, jednog posve običnog utorka popodne, ošamari te spoznaja da si osoba koja odgovorno skuplja odreske plaćenih računa u staroj kutiji od cipela. Koja se sjeti zatvarati prozore prije odlaska doma vikendom. Koja je odgovorna za život pokoje sobne biljke. Koja je, po svemu sudeći, odrasla.

Budući da ti nitko nije rekao da odrastaš, posve zaboravljaš u tome uživati. Kako bismo to ispravili, sastavili smo popis upravo tih trenutaka u kojima prvi puta pomislimo: „Događa se – odrastam.“ Mali podsjetnik: sjeti se u tome uživati.

Instant noodles? I don’t know her

Čovjek može pojesti ograničenu količinu pizze i prženih lignji iz brze linije u menzi prije nego se zaželi domaće hrane. Ono što razdvaja djecu od odraslih, međutim, je koliko se dobro nose s porivom da rješavanje tog problema prepuste svojim roditeljima. Mamina kuhinja je najbolja, naravno, ali jednog dana ćeš se probuditi i poželjeti skuhati objed koji ne uključuje umakanje instant noodles-a u kipuću vodu. Nakon što prvi put pomisliš da kuhanje ručka nije gubitak vremena već užitak, a svojom voljom posložiš stol na kojem su predjelo, glavno jelo i desert, možeš se oprostiti s djetinjstvom.

indeks plus studentski paket

Kada se misao ‘Kuhanje zapravo opušta’ prvi puta materijalizira u tvojoj glavi – odrastaš | Foto: Unsplash

Osjećaš se kao zvijezda s prvom karticom na tvoje ime

Dok tvoji prijatelji džeparac od roditelja dobivaju u gotovini, ti živiš u budućnosti. Na zajedničkoj kavi plaćaš karticom na kojoj piše tvoje ime i osjećaš se kao James Bond. Ekipi rado pojašnjavaš razliku između kreditne i debitne kartice ili tekućeg i žiro računa, jer ti, za razliku od njih, to već znaš. U trenutku kada otvoriš kuvertu sa svojom prvom bankovnom karticom, uvidjet ćeš neslućene mogućnosti odraslosti koje ti ona otvara. Ako to već ne učiniš prije, upis faksa je krajnje vrijeme da otvoriš račun u banci, a tad su ti dostupne različite opcije. Primjerice, u PBZ-u možeš ugovoriti Indeks plus studentski paket. S njim ćeš imati digitalno bankarstvo koje nudi i uslugu podizanja novca na bankomatima bez kartice: #withCASH. The future is now, old man.

Izdvojeni članak
PBZ aplikacija

7 situacija kada će ti zatrebati studentski paket

Samo ti, auto tvojih roditelja, cesta i beskonačna sloboda

Sloboda koju osjećaš kada postaneš vozač ili vozačica jedan je od najvažnijih trenutaka u odrastanju svakog čovjeka. No čak se niti to ne može mjeriti sa zrelošću koju ćeš osjećati kada prvi puta odvezeš svoju ekipu na izlet. Posudiš auto od staraca, pokupiš prijatelje i zaputite se na cestu – a za volanom, nitko drugi nego ti. Može li ozbiljnije od toga da su tvoj i životi tvojih prijatelja u tvojim rukama? Osjećaš se odraslo i odgovorno, čak i malo zaštitnički. Nova faza tvog života počinje upravo tada.

Tvoja leđa postaju faktor kojeg sve češće uzimaš u obzir

Mnogi misle da starenje počinje u trenutku kada bol u leđima postane sve češća, no to nije točno. Znaš da odrastaš kada o svojim leđima poželiš brinuti. Prvi put kad pomisliš da je vrijedno uložiti novac u dobar madrac – e, to je pravi signal odrastanja. Svi koji su u tu svrhu spremni i štedjeti, što je danas lakše no ikad uz različite mogućnosti digitalnog bankarstva, dobivaju gratis bodove na odraslost. Primjerice, ako si korisnik PBZ mobilnog bankarstva, unutar aplikacije aktiviraj #withSAVE funkcionalnost. Štedi male iznose tijekom cijelog dana bez prijave u aplikaciju. Jednostavno odaberi iznos i povuci ga u svoju virtualnu kasicu. Novi madrac čeka te iza ugla.

indeks plus studentski paket

Dani kad je ovo bio udoban položaj za spavanje su iza tebe i okej si s tim | Foto: Unsplash

Screen time u aplikacijama digitalnog bankarstva se ozbiljno povećava

Koliko god se dobro osjećaš nakon što dobiješ svoj prvi pravi posao, još je bolji osjećaj ugledati svoju prvu pravu plaću. Sada više nemaš samo pravnu slobodu, ona je upravo postala i ekonomska. No odijelo ne čini čovjeka, a niti plaća odrasle. Shvatit ćeš da odrastaš u trenutku kada ti na račun sjedne novac, a tvoja prva radnja je plaćanje računa. Nekoć je to bilo najneuzbudljivije što možeš napraviti s novcem, a sada osjećaš zadovoljstvo vodeći evidenciju svojih rashoda. Aplikacija tvog mobilnog bankarstva je jedna od najviše korištenih, jer voliš imati kontrolu nad trošenjem. Unutar nje jednostavno plaćaš račune, prebacuješ novac kontaktima u mobitelu bez upisivanja IBANA uz funkcionalnost #withPAY, kupuješ bonove za mobitel te koristiš brojne druge usluge zbog kojih smo zahvalni što odrastamo u digitalnom dobu. Kad prvi puta shvatiš koliko je zadovoljavajuće planirati financije, daj si high five – odrastaš.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privredne banke Zagreb

pbz
Share via
Copy link
Powered by Social Snap