Pretraga

Pitali smo ravnatelja Veterinarskog instituta kolika mu je plaća, odbio nam je odgovoriti

Nakon što je Sindikat znanosti upozorio na malverzacije u Hrvatskom veterinarskom institutu, a Hrvatski sveučilišni sindikat zbog, kako tvrde, nereagiranja na malverzacije, kazneno prijavio ministricu Blaženku Divjak, pitali smo ravnatelja Veterinarskog instituta kolika mu je plaća. Profesor Boris Habrun odbio nam je odgovoriti na to pitanje, a podatke o njegovoj plaći nismo uspjeli dobiti ni od resornog ministarstva. No ravnatelj nam se zato pohvalio beneficijama koje imaju zaposlenici Instituta (pa valjda i on sam).

izvor: Google Street View

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je početkom mjeseca na malverzacije u Hrvatskom veterinarskom institutu. Napomenuli su kako, unatoč tome što je Državna revizija još 2017. utvrdila niz nepravilnosti u radu Hrvatskog veterinarskog instituta, njegovo vodstvo nije smijenjeno. Ravnatelj Boris Habrun, naveli su, sam si je povećao dodatak na plaću, dodatke su dobivali i neki drugi zaposlenici po nejasnoj osnovi, a nije se vodila ni evidencija o korištenju službenih automobila.

Ubrzo je uslijedila i reakcija drugog, Hrvatskog sveučilišnog sindikata. Njihov član dr. sc. Tomislav Bedeković podnio je kaznenu prijavu Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu protiv ministrice Divjak jer, kako tvrdi, nije pokušala zaustaviti nepravilnosti.

Iz Ministarstva su, podsjećamo, za srednja.hr otkrili i kako su na Veterinarskom institutu pokrenuli upravi nadzor.

Državne institucije također propitivale plaću?

Kako bismo se uvjerili u istinitost navoda sindikatâ, pitali smo ravnatelja instituta, prof. dr. sc. Borisa Habruna, kolika mu je plaća. No, odbio nam je odgovoriti. Zanimljivo je ipak kako se iz njegova odgovora daje naslutiti da su neke državne institucije tražile isti podatak.

– Uvid u plaće radnika Hrvatskog veterinarskog instituta, uključivo i moju kao ravnatelja Instituta, u svakom trenutku mogu dobiti nadležne državne institucije, kao što su dobivale i do sada kada je to bilo traženo, kazao je ravnatelj.

Koliko mjesečno zarađuje ravnatelj instituta koji se financira iz državnog proračuna, pokušali smo doznati od Ministarstva znanosti i obrazovanja. U više od tjedan dana nisu nam poslali nikakav odgovor.

‘Imamo i plaću u naravi’

Ipak, profesor Habrun pohvalio se nekim beneficijama koje ostvaruju zaposlenici Instituta pa tako i on sam.

– Hrvatski veterinarski institut svojim radnicima osigurava i ostvarenje većih prava nego što je to definiranom Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, kao što je primjerice isplata uskrsnice, isplata novčane pomoći početkom svake školske godine radnicima koji imaju djecu mlađu od 18 godina, plaća u naravi i sl., naveo je ravnatelj Instituta.

Za one manje upoznate, plaća u naravi je definirana kao ‘svaki primitak koji ostvari fizička osoba od poduzeća ili obrta’. Jedan od oblika njezine isplate je i korištenje službenog automobila u privatne svrhe, što je bila jedna od zamjerki na rad prof. Habruna, koju je naveo sindikat.

Zašto bi plaća javnih djelatnika, koja se barem većinski isplaćuje novcem iz državnog proračuna, bila tajna, također nismo uspjeli otkriti.

Smijenjen jer je upozoravao na probleme?

Iz javno dostupnih zapisnika sastanaka Upravnog vijeća Instituta vidljivo je kako je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, aktualni prorektor Zagrebačkog sveučilišta, još prije tri godine upozoravao na nepravilnosti u radu Instituta i kršenje zakona. Problem je tada bio nepostojanje javno objavljenih temeljnih dokumenata te protustatutaran izbor članova Vijeća.

– Izv. prof. dr. sc. Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, nije osporio postojanje uočenih nepravilnosti, stoji u zapisniku.

Na Šimpraginu inicijativu tada je smanjena i naknada članovima Vijeća. Ona je do tada iznosila 2.000 kuna mjesečno, a odlukom ministra Vedrana Mornara iz 2014. predsjednici Vijeća mogu mjesečno primati naknadu od 700, a članovi od 500 kuna. Članovi sada tako primaju manju, zakonitu naknadu.

Zanimljivo je napomenuti i kako je Šimpragu, ubrzo nakon što je upozorio na malverzacije, ministrica Blaženka Divjak smijenila s mjesta predsjednika Vijeća, no ostao je njegov član.