Pretraga

Poruka pravobraniteljice za početak škole: ‘Kriza nikako ne smije otežati pristup djece obrazovanju’

A- A+

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević povodom početka nove školske godine poslala je poruku za učenike, posebice prvašiće, ali i za učitelje i profesore kao i za roditelje. Najviše je istaknula kako djeca i njihovo obrazovanje ne smije patiti zbog ekonomske i energetske krize, a roditeljima i nastavnicima poručila je kako u ovim vremenima trebaju imati više razumijevanja i strpljenja.

Foto: Pixabay

‘Za radostan povratak u školske klupe i mirnu i sigurnu školsku godinu’, naslov je poruke pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević povodom početka školske godine 2022./2023. Obratila se učenicima, nastavnicima i roditeljima te apelirala kako u ovim kriznim vremenima niti jedno dijete ne smije biti zakinuto za obrazovanje.

– Ususret novoj školskoj godini svima nam treba dodatnog ohrabrenja jer u još jedan godišnji ciklus ulazimo u ozračju krize i neizvjesnosti. I dok odrasli zbrajaju nove brige i troškove, djeca se moraju nositi s velikim očekivanjima, a ponekad i sa strahom i zabrinutošću pred novim izazovima i zadaćama, započela je u pismu pravobraniteljica.

‘U teškim vremenima odrasli se trebaju više okrenuti djeci’

Navela je i kako je važno prisjetiti se što smo naučili iz prethodnih kriznih godina.

– Da se u teškim vremenima odrasli trebaju više okrenuti djeci, posvetiti posebnu pažnju komunikaciji s djecom, pratiti kako se djeca osjećaju, pitati ih što misle, što trebaju i žele, kako vide vlastitu situaciju i stanje koje ih okružuje. Važno je da ih doista vidimo i čujemo i damo im priliku da sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih, navodi Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak

U škole kreće tisuću prvašića manje nego lani, zatvara se 14 područnih: ‘Nekada smo imali imali 40-50 učenika’

‘Ne smijemo dopustiti da ekonomska ili energetska kriza na bilo koji način otežaju pristup djece obrazovanju’

Ističe i kako je svjesna da su građani pod sve većim pritisnuti sve većim ekonomskim teškoćama i brigom kako osigurati sve što je potrebno za život obitelji i školovanje djece, ali da ne smijemo zaboraviti da djeci treba pružiti prije svega stabilnost i podršku.

– Ne smijemo dopustiti da ekonomska ili energetska kriza na bilo koji način otežaju pristup djece obrazovanju. Svoj djeci želim sretan povratak u školske klupe i nadam se da će im nova školska godina donijeti mnogo novih prilika za rast – kroz stjecanje novih znanja i vještina, a i novih poznanstava i dobrih prijatelja. Posebno pozdravljam naše prvašiće, te pozivam njihove roditelje, bake i djedove i druge članove obitelji, da zajedno s njima proslave polazak u školu, ali i da im pomognu i podrže ih u prvim danima školovanja, govori pravobraniteljica.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Buđenje za prvi dan škole

Poslala poruku učiteljima i profesorima

Polaskom u školu, kaže, djeca dobivaju nova prava i nove odgovornosti što im otvara brojne mogućnosti za čiji je ishod iznimno važno da i djeca i roditelji i učitelji preuzmu svoj dio odgovornosti i surađuju kao punopravni partneri, kao dio djetetove novostečene ‘školske obitelji’.

– Prvi susret s učiteljicom snažno će obilježiti djetetov obrazovni put – pa neka to onda bude što ljepši i ugodniji trenutak u djetetovu životu. Dijete ima pravo učiti i napredovati u učenju svojim vlastitim tempom i u skladu sa svojim mogućnostima. Zato mu treba naša podrška, strpljenje i naše vrijeme. Pozivam sve učitelje i profesore da učine sve što je u njihovoj moći da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u svojoj školi, ističe Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak

Video koji bi svi prvašići trebali pogledati: Virtualna policajka pojašnjava prometna pravila

‘Pozivam sve sudionike u prometu da obrate pažnju osobito na najmlađe školarce’

Svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima želi uspješan rad i ‘što normalniju’ školsku godinu u kojoj i dalje treba imati na umu zaštitu od zdravstvenih i drugih rizika.

– Roditelje pozivam da, naročito prvih dana škole, što više budu uz djecu i da im posvete veću pažnju. Imajmo razumijevanja i strpljenja za sve učenike koji se sada iznova moraju vratiti već pomalo zaboravljenoj dnevnoj rutini. Pozivam sve sudionike u prometu da obrate pažnju osobito na najmlađe školarce i da imaju na umu da se neki od njih prvi put samostalno kreću u prometu. Budimo djeci uzor u poštovanju prometnih pravila i zaštitimo ih koliko god možemo na cestama, rekla je pravobraniteljica.

Izdvojeni članak

U ponedjeljak u školu prvi put kreće oko 36 tisuća djece, policija će provoditi posebnu akciju

‘Svima vam želim uspješan početak školske godine, neka bude mirna i sigurna’

Na kraju je dodala kako se nada da će ovu školsku godinu cijelu provesti u klupama bez nastave na daljinu.

– Draga djeco, želim da vam ova školska godina započne s više veselja nego briga, da bude ispunjena lijepim iskustvima, da se dobro osjećate u školi, da učite s osmijehom i uspješno svladate sve školske izazove! Pozivam vas da budete otvoreni za nova znanja, ali i za upoznavanje novih prijatelja, te za suradnju i miroljubivo rješavanje problema. Svima vam želim uspješan početak školske godine, neka bude mirna i sigurna, ispunjena učenjem, radošću i lijepim uspomenama, poručila je pravobraniteljica za djecu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap