Pretraga

Pravobraniteljica za djecu za srednja.hr komentira rješenje DORH-a o gradonačelniku Vukovara

A- A+

Nakon jučerašnje vijesti o tome da DORH neće kazneno goniti gradonačelnika Ivana Penavu zbog objave videosnimke i prozivke učenika srpske nacionalnosti zato što su presjedili intoniranje hrvatske himne, kontaktirali smo pravobraniteljicu za djecu te ju upitali za komentar. Zamjenica pravobraniteljice Ivana Buljan Ajelić kaže nam kako su svjesni da nije svaka povreda prava ili interesa djece kazneno djelo, no kako to ne isključuje odgovornost odraslih da ta prava i interese štite.

Screenshot: N1 televizija, Dnevnik.hr

Izdvojeni članak

Gradonačelnik Vukovara neće kazneno odgovarati zbog objave snimke ‘nedomoljubne’ srpske djece

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, na službenim je stranicama Grada objavio snimku učenika srpske nacionalnosti i prozvao ih za sjedenje dok je intonirana hrvatska himna. Prozivku je ponovio i na press konferenciji te na obljetnici mirne reintegracije u Vukovaru, kao svojevrsni ‘argument’ da je u Gradu još uvijek prisutna velikosrpska politika. Pravobraniteljica za djecu na taj je slučaj odmah reagirala, a danas smo ju upitali za komentar rješenja Državnog odvjetništva prema kojem Penava nije počinio kazneno djelo.

‘Svjesni smo da svaka povreda interesa djece nije kazneno djelo, no to ne isključuje odgovornost odraslih za dobrobit djece’

Od Državnog odvjetništva u Vukovaru, kao neovisnog pravnog tijela, tražili su da utvrde postoji li u postupanju gradonačelnika Penave elemenata kaznenog djela. Državno je odvjetništvo ocijenilo da nema.

– Cijeneći neovisnost postupanja i procjene navedenog tijela te poštujući njihovu odluku, svjesni smo činjenice da svaka povreda prava i interesa djece nema nužno i težinu kaznenog djela. No to ne isključuje odgovornost odraslih za brigu o dobrobiti svakog djeteta u svakodnevnom životu te nužnost zaštite svih njihovih prava i interesa što je imperativ utemeljen na nacionalnim propisima i međunarodnim dokumentima koje je Hrvatska ratificirala i unijela u svoj pravni poredak, rekla nam je Ivana Buljan Ajelić, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Dodatno je istaknula kako je institut Pravobraniteljice od samoga starta u ovom slučaju postupao adekvatno i u skladu sa svojim ovlastima. Ne komentirajući pojedinačni slučaj odmah su iskazali zabrinutost zbog objavljivanja snimki djece i njihovog korištenja u političke svrhe, a zatim su se obratili i nadležnim institucijama.

Prije svega Državnom odvjetništvu u Vukovaru, od kojeg su tražili da utvrdi postoji li u Penavinom postupanju elemenata kaznenog djela, a ured Pravobraniteljice je također zatražio i ocjenu Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Agencija je procijenila da je objava snimke nezakonita

Izdvojeni članak

Nakon apela Pravobraniteljice i ocjene o nezakonitosti objave snimke djece, Penava ju uklonio s weba

Podsjetimo, Agencija za zaštitu osobnih podataka nakon prijave pravobraniteljice za djecu provela je analizu slučaja. Analizom je utvrđeno da javna objava videosnimke učenika srpske nacionalnosti na službenim stranicama grada Vukovara – nije zakonita.

Preciznije, Agencija je istaknula kako prema Općoj uredbi o zaštiti podataka djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka jer su manje svjesni rizika, posljedica i zaštitnih mjera, ali i svojih prava vezano za osobne podatke. U tom kontekstu, Agencija je zaključila i kako ne vidi opravdanu, odnosno zakonitu svrhu za objavu videosnimke na kojoj se nalaze učenici Tehničke škole u Vukovaru.

Nakon apela Pravobraniteljice i Agencije, snimka je uklonjenja sa službenih stranica grada Vukovara, o čemu je gradonačelnik Penava i obavijestio ured pravobraniteljice.