Pretraga

Roditelji u Europi i Aziji napustili više od milijun djece

A- A+


Izdvojeni članak

Odriješio kesu i siromašnima omogućio besplatan studij

Iako su mnogi ljudi empatični prema napuštenim životinjama, činjenica je da postoji jedan puno ozbiljniji problem kojega nismo dovoljno svjesni, a odnosi se na napuštenu djecu. Zbog naslijeđa iz doba komunizma kad je interes države bio ispred interesa obitelji, trend napuštanja malene djece na području Europe i Azije i danas je iznimno visok. Iako se smanjuje u zadnjih desetak godina, svake godine čak 15 tisuća djece biva prepušteno državnoj skrbi.

Danas u Europi i Aziji živi više od milijun maloljetne djece izdvojene iz vlastite obitelji. Iz UNICEF-a tvrde da je ovaj broj napuštene djece najveći na svijetu, a porijeklo problema vide u postkomunističkom naslijeđu ovih prostora. U Hrvatskoj je situacija ipak bolja nego u susjednoj Bosni i Hercegovini, pa je na snazi politika zabrane smještaja djece mlađe od tri godine u ustanove.

Izdvojeni članak

Prodala nevinost da spasi siromašne, a čeka ju tužba

Roditelji ih napustili zbog siromaštva

Čak 1,3 milijuna djece u Europi i Aziji živi izdvojeno iz obitelji i to po raznim ustanovama namijenjenima za smještaj djece.
Od ovog iznimno visokog broja, 31 tisuća se odnosi na djecu starosti do tri godine. Najmanjih ima najviše u Rusiji, a smješteni su u specijaliziranim ustanovama za djecu bez roditelja. Njihovi roditelji su ih napustili najčešće zbog siromaštva ali i alternativne skrbi za djecu u lokalnoj zajednici.

Nažalost, često puta je riječ i o djeci s invaliditetom.
O porijeklu ovog negativnog trenda progovorili su i stručnjaci UNICEF-a u svom izvješću.
– To je naslijeđe sovjetske politike koja je javni interes stavljala iznad privatnog te je državi prepuštala glavnu odgovornost za odgoj djece, stoji u priopćenju.

U Bosni i Hercegovini djeca se sve više napuštaju

U Hrvatskoj trend napuštanja djece opada zadnjih desetak godina, međutim ono što je vrlo zabrinjavajuće je porast takve prakse napuštanja djece u susjednoj Bosni i Hercegovini, Tadžikistanu i Makedoniji.

Zbog toga je UNICEF još 2011. godine pokrenuo kampanju za okončanje smještaja djece do tri godine u ustanove, jer ‘takav život neminovno donosi bar jednomjesečno zaostajanje u tjelesnom razvoju’ , tvrde u UNICEF-u.
Još jedan način da se preventivno djeluje na trend napuštanja djece jest i pomoć samohranim majkama i brojnim obiteljima te otvaranje dnevnih centara za djecu s invaliditetom u najkritičnijim područjima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap