Pretraga

Sindikati i dio prosvjetara nezadovoljni: Odluka da nastavnici moraju dolaziti u školu je štetna i opasna

A- A+

Iako se nastava od ponedjeljka odvija online, mnoge je začudilo što će nastavnici ipak morati dolaziti u školu. U Sindikatu hrvatskih učitelja kažu kako primaju gomilu poziva nastavnika nezadovoljnih ovom odlukom, ali vjeruju kako će se broj zaposlenika koji moraju fizički dolaziti na posao smanjiti tijekom idućeg tjedna kada padne broj učenika koji će dolaziti u školu jer ih nema tko čuvati. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić pak ovu odluku vidi kao izrazito štetnu i opasnu.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

– Volio bih da mi netko objasni zašto nastavnici moraju dolaziti u školu, gdje će ih biti više od stotinu i još se putem do škole izlagati virusima, oštro je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić kritizirao činjenicu da nastavnici, unatoč zatvaranju škola, moraju dolaziti na posao.

Sindikalist kaže kako mu je još i razumljivo da u školu moraju dolaziti učitelji u osnovnim školama jer će brinuti o učenicima koji će, zato što ne mogu sami ostati kući, unatoč otkazivanju nastave, doći u školu.

Stipić: Nema opravdanja za ovakvu odluku

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Donosimo pregled svega što se danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

– Međutim, nema nikakvog razloga ni opravdanja da u školu dolaze baš svi nastavnici, a pogotovo da u školu dolaze zaposlenici srednjih škola u kojima neće doći nitko, ističe Stipić.

Smatra da bi svi zaposlenici, bili oni nastavnici ili radili druge poslove u školama, trebali ostati kući. Sumanuto je, kaže, što će u školi biti više zaposlenika nego što je potrebno.

– Krizni trenuci od nas traže da budemo racionalni, ustvrdio je Stipić.

Tuškan: Očekujemo da se nastavnici informatike dodatno plate

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže da su ovih dana dobili veliki broj poziva nezadovoljnih nastavnika koji također ne razumiju ovu odluku.

Izdvojeni članak

Osim na HRT-u, nastava će se odvijati na još jednoj televiziji

– Čekamo još odgovor Ministarstva, ali mislim da je ovo samo privremena odluka. Trebamo biti smireni i dan po dan raditi daljnje korake. Smatram da će se ova odluka ukinuti kada se vidi da veliki broj učenika neće dolaziti na nastavu, kazala je Tuškan.

Naglasila je i da se Ministarstvo super snašlo u organizaciji ove izvanredne situacije.

– Jedini je problem što je veliki broj nastavnika informatike doživljavao živčane slomove. Naravno, morali su raditi u takvim trenucima, ali smo im dali uputu da vode evidenciju o dodatnom radu i očekujemo da će im to biti dodatno plaćeno, naglasila je sindikalna pravnica.

Mihalinec pisao Divjak: Nastavnici će se zaraziti i koronu prenositi dalje

Nezadovoljan ovom odlukom predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poslalo je otvoreno pismo ministrici Blaženki Divjak. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovana ministrice Divjak,
pozdravljamo odluku Nacionalnog stožera o obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Međutim ne podržavamo preporuku o čuvanju djece u školskim ustanovama, već predlažemo da se o tome pobrine lokalna zajednica i osigura čuvanje djece u prostorijama mjesnih odbora. Poglavito u srednjoškolskim ustanovama nema potrebe za čuvanjem djece.

Jednako tako predlažemo da se svim nastavnicima omogući održavanje nastave putem virtualnih učionica od kuće ukoliko za to imaju uvjete. Naime mnogi nastavnici na posao dolaze javnim prijevozom, te su tako u opasnosti zaraziti se, te prenositi zarazu dalje na svoje kolege, obitelj i ostale građane. U mnogim školama nema dovoljno jakog signala za Internet da bi svi nastavnici istovremeno održavali virtualnu nastavu, a i malo je prostorija u kojima postoji signal pa bi nastavnici bili primorani održavati virtualnu nastavu istovremeno u istoj prostoriji.
Briga za zdravlje nam je najvažnija, kako učenika, tako i svih zaposlenika, kao i njihovih obitelji.
Nadam se da ćete uvažiti naše prijedloge, jer oni idu u smjeru brige za zdravlje, a istovremeno izražavaju spremnost za održavanje nastave u ovakvim izvanrednim situacijama, zaključio je Mihalinec.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Podsjetimo, Ministarstvo je jučer pokazalo i kako izgleda sat online nastave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve vijesti o nastavi u vrijeme epidemije koronavirusa pratite u našem članku UŽIVO.