Smjernice za pisanje dobrog životopisa

Životopis je komad papira kojim se predstavljate potencijalnim poslodavcima, no on predstavlja puno više nego što možda mislite. Dobar životopis je ulaznica za ulazak u probrano društvo koje će imati priliku bolje se predstaviti na razgovoru za posao, stoga trebate znati kako ga pravilno kreirati, kako se ne biste automatski eliminirali na samom početku.

Životopisu trebate posvetiti nešto više vremena, jer je to dokument kojim poslodavcu predstavljate svoja kvalifikacije, dostiguća, ali i kvalitete za koje smatrate da bi vam mogle pomoći pri dobivanju posla. Poslodavci mnoge životopise bacaju ravno u koš za smeće, jer su napravljeni neprofesionalno, šturo ili brzopleto. Vrlo je bitno da ga kreirate kako se spada, jer ćete inače sami sebi smanjiti ili oduzeti šanse da se dokažete na razgovoru za posao. Donosimo smjernice koji će vam pomoći u tome.

Smjernice za pisanje motivacijskog pisma

Kratko i precizno

Životopis bi trebao biti kratak i precizno napisan tekst kojim opisujete osobna dostignuća na obrazovnom, ali i praktičnom planu, te prethodno radno iskustvo (ako ga imate), specifična znanja i vještine, te kvalitete za koje mislite da ih imate i da su važne za neki posao. Vrlo je važno da životopis, kao i molbu, uvijek prilagodite radnom mjestu za koje se natječete, što znači da ne šaljete uvijek isti životopis na sto različitih oglasa za posao. Trebate obratiti pažnju na relevantna znanja, vještine i sposobnoti koje pojedino radno mjesto zahtijeva, te pritom istaknuti one kompetencije i radno iskustvo koji zadovoljavaju te zahtjeve.

Navedite sva postignuća

Ukoliko ste tek završili srednju školu ili fakultet, navest ćete postignuća koja ste stekli za vrijeme školovanja, pri čemu naglasak trebate staviti na izvannastavne aktivnosti i postignuća, budući da još ne možete imati pravog radnog iskustva kojeg svi traže. Praksa je pokazala kako poslodavci cijene želju za učenjem, i proaktivnost, stoga slobodno navedite postignuća sa školskih natjecanja (ako ih imate), sportske uspjehe, naučene jezike i hobije koje ste uspješno održavali.

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

Redoslijed informacija u životopisu koji se odnosi na obrazovanje i radno iskustvo treba biti kronološki posložen, i to tako da najnoviji podaci budu na vrhu pojedine cjeline. Vrlo je važno da životopis bude pregleda, čitljiv i jednostavan. On ne bi smio biti duži od jedne stranice A4 formata, stoga pažljivo odabirite što ćete u njemu navoditi. Naslove cjelina je poželjno istaknuti boldanjem, povećanim fontom ili korištenje kurziva.

Provjerite točnost informacija

Portal Moj Posao naveo je neke bitne informacije koje svi oni koji žele imati pravilno kreiran životopis moraju znati. Važno je da provjerite točnost svih navedenih osobnih informacija. Informacije o bračnom statusu, nacionalnosti i sličnome nikada se ne navode u životopisu, stoga to imajte na umu. Također se ne navodi niti podatak o završenoj osnovnoj školi. Na prvome mjestu obavezno morate istaknuti svoje zvanje, a fakultet koji niste završili nemojte ni navoditi.

Evo kakvu odjeću trebate nositi na razgovor za posao

Budući da vjerojatno nemate radnog iskustva, rubrika tog dijela životopisa mogla bi biti prazna. Kako je ipak ne biste sasvim preskočili, možete navesti stručnu praksu, ako ste je odradili. Također, možete navesti volontiranje ukoliko ste se njime bavili, pogotovo ako je vezano za područje u kojem se prijavljujete.

Računalna znanja i strani jezici

Vrlo je važno da navedete jeste li učili neke strane jezike, te koliko ih dobro znate. Ukoliko ste položili tečaj nekog stranog jezika u nekoj od škola za iste, navedite stupanj koji ste položili, ime škole, te godinu stjecanja certifikata. Kao i sa nezavršenim fakultetima, ne navodite tečajeve koje ste započeli, no niste završili.

Računalna znanja i vještine u današnje vrijeme na tržištu rada vrlo su bitne, stoga navedite sve što znate u tom području. Za gotovo svaki posao trebat će vam poznavanje rada u MS Office paketu, te na internetu. Ukoliko poznajete rad u dodatnim programima ili aplikacijama, to obavezno navedite u životopisu.

Pitanja koja trebate postaviti poslodavcima na razgovoru za posao

I društvene mreže se mogu iskoristiti

I društvene mreže danas igraju ulogu u traženju posla, stoga i njih možete iskoristiti u svom životopisu. Ukoliko imate LinkedIn profil navedite to prilaganjem linka na isti. Facebook profil nemojte isticati, osim ako vam ne služi za prezentaciju radova koji su vezani uz posao na koji se prijavljujete. Ukoliko pišete vlastiti blog, to je vrlo dobro navesti u životopisu, pogotovo ukoliko je tematika bloga vezana uz posao na koji se prijavljujete.

Ne lažite

Hobije također možete navesti u životopisu, jer oni daju poslodavcu priliku da vas malo pobliže upozna. Ukoliko imate vozačku dozvolu, navedite to, kao i kategoriju za koju ste položili ispit.

Ono što je vrlo važno zapamtiti jest da u životopisu ni u kojem slučaju ne smijete iznosti neistinite ili nepotpune informacije. Takve se stvari vrlo lako daju provjeriti, stoga budite iskreni što se tiče vaših kvalifikacija, vještina i postignuća.

Odgovori