Pretraga

Štrajk upozorenja profesora u susjedstvu: Traže veće plaće zbog inflacije, prijete i generalnim štrajkom

A- A+

U susjednoj BiH profesori su štrajkali jedan školski sat kao znak upozorenja za mogući generalni štrajk. Sindikati traže povećanje plaće zbog inflacije i kažu kako ne misle odustati od svojih zahtjeva te očekuju da im se iz tamošnjeg Ministarstva obrazovanja jave kako bi se dogovorili oko novog kolektivnog ugovora. Podsjećamo, slični se pregovori  sindikata i Vlade očekuju i kod nas.

Foto: RTV HB | Screenshot YouTube

Štrajk profesora u srednjim školama ŽZH u Bosni i Hercegovini održao se u srijedu 7. rujna trećeg sata u obje smjene, ali to je bio samo štrajk upozorenja, piše Radiotelevizija Herceg-Bosne. Iz Sindikata srednjih škola ŽZH obavijestili su resorno ministarstvo da je pokrenuta procedura i za generalni štrajk. Traže od njih da uspostave mirovno vijeće i da nađu zajednički jezik te ističu kako su bili prisiljeni na ovaj način ostvariti svoja radnička prava.

– Izmijenili su tekst kolektivnog ugovora koji smo već ranije bili dogovorili i onda su nas doveli pred takav čin da nam nisu htjeli dati sadržaj tog novog, kako ga oni zovu, kolektivnog ugovora do 25. srpnja. Tek smo nedavno dobili to na uvid i taj novi dokument je pun pravnih zamki, izbačeni su neki članci koji su nama vrlo važni, rekla je Jasminka Petric, predsjednica Sindikata srednjih škola ŽZH za RTV HB.

‘Prethodno povećanje plaće pojela je inflacija’

Iz Sindikata stoga traže da se u novi kolektivni ugovor uvrsti članak kojim bi zaštitili plaću, odnosno da nastavničke plaće rastu sukladno rastu inflacije.

– Ili barem da raste u tempu koji bi bio prihvatljiv za županijski proračun, a kojim bismo mi opet donekle bili zadovoljni. Jer povećanje koje smo dobili krajem prošle godine od 10 posto, to povećanje je inflacija pojela već u drugom mjesecu, navodi Petric za RTV HB.

Smatraju kako su njihovi zahtjevi realni i kako su prošlogodišnjim povećanjem plaće i dalje na dnu ljestvice po plaćama u Zapadno-hercegovačkoj županiji. Tvrdi kako neće odustati od svojih zahtjeva i da čekaju odgovor iz ministarstva kako ne bi krenuli u generalni štrajk.

Izdvojeni članak
Prosvjed za vrijeme štrajka 2019.|

Nastavnički sindikati o pregovorima: ‘Treba biti povećana već rujanska plaća koja se isplaćuje listopadu’

Slični pregovori sindikata i Vlade očekuju se i u Hrvatskoj

Podsjetimo, početak nove obrazovne godine u Hrvatskoj također će obilježiti novi pregovori Vlade i sindikata oko povećanja osnovice u javnim službama. Proljetos je, nakon višemjesečnih pregovora, potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se, među ostalim, uređuju i materijalna prava zaposlenika u školama.

Glavni spor koji je odulji pregovore vodio se oko povećanja osnovice plaće za javne službe – sindikati su tražili uvećanje za 8 posto pa je nađen kompromis prema kojemu je osnovica porasla za 4 posto, s time da su za jesen zakazani novi pregovori oko istog pitanja. Još se tijekom ljeta sa sindikalne strane mogla čuti poruka da ovo uvećanje od četiri posto zapravo ni nije uvećanje jer ga je, kao i njihovim kolegama u BiH, ‘pojela’ brzorastuća inflacija, ali i da bi osnovica trebala rasti kako raste stopa inflacije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap