Pretraga

Trijumf učenika na svjetskim natjecanjima, uspjesi mladih inovatora i otvorenje studentskog doma pozitivne su vijesti prosinca 2017.

A- A+

Početkom ove godine redakcija portala srednja.hr odlučila je medijskim prostorom proširiti malo pozitive, i to na način da krajem svakog mjeseca na jednom mjestu sažmemo sve pozitivne događaje iz proteklih 30 dana. Tu praksu nastavljamo i na samom kraju ove godine te donosimo pozitivne vijesti koje su obilježile prosinac 2017.

Čak 15 pozitivnih vijesti, što je ovogodišnji rekord, uspjeli smo prikupiti za ovaj prosinac. Bilo je tu uspjeha na natjecanjima znanja, prekrasnih humanitarnih akcija naših školaraca i mnogočega drugog.

19-godišnjak iz Karlovca ‘pokupio’ 60.000 kuna zahvaljujući igraćoj konzoli koju je pretočio u genijalan posao

Izdvojeni članak

19-godišnjak iz Karlovca ‘pokupio’ 60.000 kuna zahvaljujući igraćoj konzoli koju je pretočio u genijalan posao

Zagreb Connect konferencija je na kojoj startupovi imaju priliku predstaviti svoje ideje potencijalnim investitorima, ulagačkim institucijama i poslovnim anđelima. U sklopu nje odvijaju se i radionice na kojima nositelji startupova mogu usavršiti svoje prezentacijske vještine i pripremiti pitch za predstavljanje pred investitorima. Početkom prosinca, Zagreb Connect održan je po četvrti put, a najboljim startupom ove godine proglašen je MAKERbuino 19-godišnjeg Karlovčanina Alberta Gajšaka.

MAKERbuino je elektronički set, odnosno kutija s elektroničkim komponentama potrebnim za sastavljanje vlastite retro igraće konzole, što je inovacija koja je Albertu donijela vrijednu nagradu od 60.000 kuna.

Zagrebački gimnazijalci prikupili 12.500 kuna za učenicu koja je zbog bolesti ostala bez obje potkoljenice

Predbožićno doba bilo je puno humanitarnih akcija u školama diljem Hrvatske, a jedna takva održana je i u Zagrebačkoj IX. gimnazija. Učenici su se ondje nizom humanitarnih aktivnosti uključili u akciju prikupljanja sredstava za Anitu Markuš, srednjoškolku kojoj su zbog bolesti morale biti amputirane obje potkoljenice.

Humanitarnim koncertom ‘Deveti krug rocka II. za Anitu’ i božićnim sajmom gimnazijalci su prikupili ukupno 12.500 kuna čime su dali svoj mali doprinos akciji ‘Hodaj, Anita’ kojom se prikupljaju sredstva za kupovinu mikroprocesorskih elektroničkih koljena za Anitu.

Rijeka ljubavi i dalje teče u 2. gimnaziji: Na božićnom sajmu prikupili 35.000 kuna za obitelji u potrebi

Izdvojeni članak

Rijeka ljubavi i dalje teče u 2. gimnaziji: Na božićnom sajmu prikupili 35.000 kuna za obitelji u potrebi

Akcije u dobrotvorne svrhe bilo je i u 2. gimnaziji Zagreb. Čak 50 volonterki i volontera, učenika i nastavnika, aktivno je sudjelovalo u organizaciji ovogodišnjeg božićnog sajma te škole.

Već tradicionalno, sajam ‘Druge’ humanitarnog je karaktera, a ove godine škola je odlučila donirati udrugu Rijeka ljubavi iz Osijeka.

Udruga brine o socijalno ugroženim obiteljima iz Osijeka i okolice, a humanitarna akcija II. gimnazije odvijala se u dva smjera. Prodajom kolača, ukrasa i bezalkoholnih koktela školarci ogromnog srca uspjeli su prikupiti čak 35.000 kuna.

U konkurenciji 450 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta, zagrebačka ekipa odnijela pobjedu na najvećem debatnom turniru

U Zagrebu se ovog prosinca održavao najveći međunarodni debatni turnir Winter Holidays Open (WHO), koji okuplja srednjoškolce iz cijeloga svijeta baš u Zagrebu i to već četiri godine za redom. Ovogodišnji turnir okupio je 96 srednjoškolskih debatnih ekipa iz 18 država svijeta kako bi na engleskom jeziku debatirali o pravima regija na neovisnost te o utjecaju tehnoloških kompanija na privatne podatke korisnika. Ukupno, turnir je okupio 450 sudionika, a najuspješnije u debati bile su ekipa iz Pakistana, ali i ekipa Tituš A iz VIII. gimnazije Zagreb. Više o ovom lijepom uspjehu naših srednjoškolaca pročitajte na linku.

Najboljom profesoricom biologije proglašena Žaklin Luša

Izdvojeni članak

Upoznajte najbolju profesoricu biologije u Hrvatskoj: Veseli me učenička znatiželja i pitanja na koja ponekad nemam odgovor

Profesorica Žaklin Lukša, koja predaje u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, najbolja je profesorica biologije u Hrvatskoj.

Odlukom povjerenstva Biološkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dobitnica je Nagrade dr. Srećko Jelenić, nazvane po prerano preminulom profesoru Odsjeka, koji je bio profesorici Žaklin kolega iz studentskih dana.

Inače, profesorica Lukša predaje biologiju već gotovo 30 godina, a s radom u školi počela je još kao studentica. Bila je i voditeljica Stručne radne skupina za izradu nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Biologija.

S najboljom profesoricom biologije porazgovarali smo i tako je nastao zanimljiv tekst kojega možete pročitati ovdje.

Uzeli stvar u svoje ruke: Učenici i nastavnici iz Našica sami sebi stvorili informatičku učionicu

Nekolicina nastavnika i učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga iz Našica u vlastitoj su školi uzeli stvar u svoje ruke. I to doslovno. Sami su običnu učionicu pretvorili u informatičku, a pritom su pokazali da za takav poduhvat nije potrebna velika svota novca, već samo puno entuzijazma i dobre volje. Dodatna vrijednost je što su učenici sami sebi izradili radna mjesta.

Kako im je sve to pošlo za rukom vidjeti i pročitati možete na ovoj poveznici.

Na međunarodnom kvizu koji se održao usred noći, hrvatski školarci odnijeli prvo i drugo mjesto

Izdvojeni članak

Trijumf znanja: Na međunarodnom kvizu koji se održao usred noći, hrvatski školarci odnijeli prvo i drugo mjesto

Međunarodni projekt This is our Time globalni je komunikacijski projekt koji se održava jednom godišnje, a ove godine u njega se uključilo 45 škola diljem svijeta. Cilj je omogućiti mladim ljudima komunikaciju putem interneta na različite načine i na različite teme, a u sklopu projekta održava se i kviz pod nazivom ‘Unite the Nations’. U konkurenciji 31 škole iz Kanade, Češke, Indije, Italije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Tajvana i Hrvatske, upravo su dvije naše završile na samom vrhu poretka. Prvo mjesto pripalo je učenicima Geodetske tehničke škole Zagreb.

Drugo mjesto na ovom kvizu također je pripalo jednoj hrvatskoj, Srednjoj školi Mate Blažine iz Labina, a pozitivna vijest je i da su se u prvih deset našle još i Gimnazija Bjelovar, Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin te I. gimnazija Zagreb.

Europski parlament dao zeleno svjetlo: 20.000 tinejdžera dobit će besplatne karte za putovanje Europom

Europski parlament dao je zeleno svjetlo za dijeljenje besplatnih Interrail karata tinejdžerima diljem Europe. Pilot projekt trebao bi započeti iduće godine s idejom da se 20.000 besplatnih karata dodijeli tinejdžerima na njihov 18. rođendan. Dodjela će se finalizirati, ako sve bude po planu, u 2020. godini.

Svi oni koji dobiju Interrail karte uživat će u neograničenim putovanjima europskim željeznicama za neko određeno vrijeme. U državama poput Latvije, Cipra i Malte te recimo Hrvatske, koje nemaju pokrivenost Interrailom odnosno razvijenu željezničku infrastrukturu bit će osigurane besplatne karte za druge oblike prijevoza.

Maturalni ples veliki je trošak, a srednjoškolci iz Jelse došli su na genijalnu ideju kako ga podmiriti

Izdvojeni članak

Maturalni ples veliki je trošak, a srednjoškolci iz Jelse došli su na genijalnu ideju kako ga podmiriti

Troškovi maturalnog plesa znaju biti dosta visoki – potrebno je platiti bend, večeru, fotograf te dekoraciju prostora u kojemu će se on odvijati.

Svjesni su toga i maturanti Srednje škole Hvar iz područne jedinice Jelsa, koji su se dosjetili načina kako svojim roditeljima taj financijski izdatak malo olakšati.

Organizirali su samostalno  događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’, te su na gradskoj na pjaci prodavali kobasice, kuhano vino te održali bogatu tombolu. Članak pročitajte ovdje, a kako su nam maturanti naknadno javili, odaziv na njihov događaj bio je izvrstan.

U konkurenciji sa 60-godišnjim inženjerima, studenti prve godine iz Metkovića nagrađeni kao najbolji inovatori Dalmacije

Još kao gimnazijalci, Metkovci Božo Jovanović BartulovićIvan Pavlović i Frano Rajič razvili su inovaciju Smart speed bumps, koji je portal srednja.hr u svibnju ove godine nagradio drugim mjestom na projektu Ideja godine.

Potom su se o njihovim pametnim ležećim policajcima raspisali svi relevantni hrvatski mediji, da bi kao kruna svega, došla Zlatna diploma, koju su na 29. natječaju za Najbolju inovaciju Dalmacije osvojili ovoga mjeseca.

– Ostali sudionici natjecanja bili su uglavnom inženjeri prosjeka 60-ak godina, tako da smo od konkurencije bili mlađi otprilike 40-ak godina, otkrio nam je Božo.

Nakon dugog niza godina, ravnatelj vratio kino u Breganu i lokalnu školu učinio centrom kulturnog i društvenog života

Izdvojeni članak

Nakon dugog niza godina, ovaj ravnatelj vratio je kino u Breganu i lokalnu školu učinio centrom kulturnog i društvenog života

Četveročlana ‘delegacija’ portala srednja.hr sredinom prosinca zaputila se u Breganu u Osnovnu školu Milana Langa. U toj školi održala se kino projekcija, a na programu je bio  hrvatski film ‘Sve najbolje’.

Ravnatelj škole Igor Matijašić tim je događajem, nakon dugog niza godina, vratio kino u Breganu.

Škola je bila pretijesna za sve gledatelje, a to nisu bili samo đaci, već i njihove obitelji te mještani Bregane i okolice. S obzirom na daljnje ravnateljeve ideje, nije pretenciozno zaključiti kako OŠ Milana Langa postaje središtem kulturnog i društvenog života Bregane i okolice. Napomenimo i kako je upravo ova škola nedavno osvojila titulu za najbolji školski vrt, a kako nam je bilo na filmu, pročitajte ovdje.

Milijardu kuna za strukovne škole: Napokon više praktične nastave u kojoj će sudjelovati i poslodavci

Vlada Republike Hrvatske početkom je prosinca u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju. Radi se o izmjenama koje će omogućiti reformu strukovnog obrazovanja za koju bi, kako je najavila ministrica Blaženka Divjak, trebalo biti osigurano gotovo milijardu kuna iz EU fondova.

Glavna predviđena izmjena je pretvaranje srednjih škola u regionalne centre kompetencija, u kojima će u znatno većoj mjeri nego dosad biti zastupljena praktična nastava. U nastavni proces bit će uključeni i poslodavci, a o svemu ovome više možete pročitati na označenom linku.

Hrvatski gradonačelnik odrekao svoje plaće da bi tim novcem stipendirao studente

Izdvojeni članak

Ovaj se hrvatski gradonačelnik odrekao svoje plaće da bi tim novcem stipendirao studente

Pozitivna vijest prosinca dolazi i iz Gospića, gdje je tamošnji gradonačelnik Karlo Starčević osnovao Fondaciju iz koje će sa 9.200 kuna mjesečno, koliko iznosi njegova plaća, financirati 12 najboljih redovnih studenata iz Grada Gospića.

Uz to je uveo besplatne instrukcije iz matematike i fizike, koje gospićkim srednjoškolcima drže profesori sa zagrebačkog FER-a.

Starčević je to obećao još za vrijeme kampanje, a danas  je jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji osobno stipendira najuspješnije studente svog grada. Više pročitajte ovdje.

U Varaždinu otvoren novi i moderan studentski dom

Kako je i bilo najavljivano, prvog vikenda u prosincu otvoren je novi studentski dom u Varaždinu. Kapacitet mu je 600 ležajeva u 243 sobe.

– Sve sobe imaju kupaonicu i WC, s tim da dvokrevetne i trokrevetne sobe imaju razdvojene kupaonice i WC-e, što je definitivno novost. Naravno tu su i hladnjak, stolovi, stolice, ormari, klima, vatrodojava, minibalkon, a na katovima čajne kuhinje, dnevni boravci i učionice. U prizemlju studentski klub, ured za studentski zbor i odbor, ambulanta, garaža za bicikle zatvorenog tipa. U podrumu garaža za automobile. Vani solarni park, sprave za vježbanje na otvorenom, ograđeno igralište… Na krovu solarna elektrana, a grijanje i hlađenje na dizalice topline voda-voda. Kišnica će se koristiti za sanitarije. Imat ćemo smart monitoring preko CNUS-a. Pravi zeleni kampus, objasnio nam je nedavno ravnatelj varaždinskog SC-a Nenad Milijaš.

Kako izgleda najmoderniji studentski dom u državi, pogledajte ovdje.

Samoborski učenici inovacijom zadivili i tehnološki napredne Korejce: U Seulu se okitili srebrenom medaljom

Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz su trojac iz Srednje strukovne škole Samobor (dva člana su od listopada na fakultetima), koji polako osvaja svijet sa svojom 3D znanstvenom podmornicom, za koju su pobrali niz nagrada. Predvođeni profesorom Ivanom Vlainićem, koji je podsjetit ćemo vas svojevremeno bio i školski mentor Mate Rimca, Samoborčani su početkom prosinca odlikovani za svoj izum i to na renomiranom međunarodnom Sajmu inovacija u Seoulu.

Na Sajmu su se predstavili izlagači iz 34 zemlje, na sajmu predstavili više od 700 inovacija,a više o uspjeku naših srednjoškolaca pročitajte na ovoj poveznici.

________________________________________________________________________________________

Kampanja Šeraj pozitivu, blokiraj negativu

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap