Pretraga

Učenici došli na nastavu u trenirkama pa zbog toga završili kod pedagoga: ‘Nisu primjerene za školu’

A- A+

Svako malo u javnosti se povuče tema o kodeksu odijevanja u školama, a nova takva priča dolazi iz Splita. U jednoj Facebook grupi majka je napisala kako je nekolicina učenika u jednoj splitskoj srednjoj školi na nastavu došla u trenirkama. Svi koji su se tako odjenuli poslani su pedagogu. Izazvalo je to žustru raspravu na društvenim mrežama – jedni podržavaju taj potez, drugi brane učenike. Mi vas u anketi pitamo je li po vama prikladno u školu doći u trenirci.

trenirka

Foto: Unsplash

Slobodna Dalmacija piše kako je pitanje jedne majke o prikladnom načinu odijevanja za školu u Facebook grupi ‘Mame Splitsko-dalmatinske županije’ izazvalo burnu raspravu. Pitala je, naime, idu li njihova djeca ponekad u školu u trenirkama, a otkrila nedavni događaj iz jedne srednje škole.

Sva djeca koja su došla u školu poslana pedagogu

–  Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti, napisala je majka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mišljenja su podvojena – mnogi ističu da je takva praksa u nekim školama bila i prije desetak, petnaestak ili 20 godina te da kodeks odijevanja propisuje škola.

– U tuti nije primjereno ić’ u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja, napisala je jedna sudionica rasprave, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak
odjeća na vješalici

Trebaju li faksevi dress code? ‘Nije u redu da se curama brane minice, a dečkima su dozvoljene kratke hlače’

Nije ista praksa u svim školama

Bilo je i onih koji smatraju da su ovakve restrikcije potpuno suvišne te ne vide ništa loše ili neprimjereno u dolasku u školu u trenirci.

– Ma strašno mi je čime se bave, valjda bi na prvom mjestu trebala biti udobnost jer tu sjede satima. Pa nisu na svečanosti pa će se štirkati. Golo i poderano, OK, to nije primjereno, ali nema smisla djecu mučiti da sjede u rebama (trapericama, op.a.) cijeli dan, jedan je od komentara koji prenosi Slobodna Dalmacija.

Praksa vezana uz dolazak u školu u trenirci različita je od škole do škole. Primjerice, I. gimnazija Split i Elektrotehnička škola Split ne dozvoljavaju sportsku odjeću odnosno trenirke. S druge strane, ravnateljica IV. gimnazije ‘Marko Marulić’, Ninočka Knežević, za Slobodnu Dalmaciju kaže da učenici znaju nekada doći u trenirkama u školu, ali najčešće su ipak u trapericama. Upravo su zato, ističe, ‘malo slobodniji’ kada su trenirke u pitanju.

Ovo nije prvi puta da se tema kodeksa odijevanja u školama povlači u javnosti, a u nastavku možete sudjelovati u anketi vezanoj uz dolazak u školu u trenirci:

Je li primjereno dolaziti na nastavu u trenirci?