Pretraga

Učenici održali prosvjed ispred Ministarstva zbog Škole za život: Ni jedan nastavnik nije ih došao podržati

A- A+

“Želimo odgovore” skandirali su ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja učenici koji su došli prosvjedovati zbog Škole za život koja im je od ove godine uvedena u škole. Točnije, prosvjedovali su zbog previše pitanja na koja im nisu znali odgovoriti nastavnici i ravnatelji, pa su odgovore došli potražiti ispred Ministarstva. Ministrica Divjak primila je prosvjednike. Zanimljivo, učenicima se na prosvjedu nije pridružio ni jedan jedini nastavnik.

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković

– Naš glas je bitan; Nismo pokusni kunići; Mi smo slušali vas, sad vi slušajte nas – skandirali su učenici drugog razeda srednje škole ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su došli prosvjedovati zbog mnogih pitanja koja su ih mučila oko Škole za život.

Učenici traže informacije – ne znaju kako će izgledati njihova matura

Izdvojeni članak

Učenici pripremaju prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja zbog Škole za život

Osam prijateljica iz drugog razreda zagrebačke X. Gimnazije Ivan Supek organiziralo je ovaj prosvjed koji su promovirale putem Instagram profila nove_reform_n_e.  To je generacija koja sljedeće godine ulazi u takozvanu ubrzanu reformu te će početi učiti po novom programu, a ujedno će biti i prva generacija koja će pisati državnu maturu prema programu prilagođenom novim kurikulumima.

Njihov zahtjev nije išao u smjeru ukidanja Škole za život, već pojašnjenja reforme budući da su shvatili da ni oni, a ni njihovi nastavnici, nemaju odgovore na mnoga bitna pitanja. Jedno od pitanja bilo je i kako će točno izgledati buduća državna matura s obzirom na to da se ovoj generaciji gradivo “izmiksalo” na način da su dio svojeg srednjoškolskog obrazovanja nastavu imali po starom, a dio će imati po novom programu.

Na prosvjedu se okupilo između 50 i 60 učenika, a ni jedan nastavnik nije ih došao podržati iako su tijekom svojeg štrajka pozivali učenike i roditelje da ih podrže. Isto tako, nastavnici i ravnatelji učenicima nisu znali odgovoriti na pitanja koja su imali i zbog kojih su prosvjedovali.

Nastavnici i ravnatelji su trebali znati odgovore na pitanja učenika

Ministrica Divjak primila je učenike, to jest, na razgovor su s njom otišle dvije učenice. Kada su se nakon prvog dijela razgovora spustili među prosvjednike, ministrica je rekla da imaju odgovore na sva njihova pitanja te da su na ta pitanja već odgovorili i ravnateljima na skupovima. Dogovorali su se i na koji način će u budućnosti učenici moći komunicirati s Ministarstvom oko pitanja koje imaju.

– Malo smo smireniji jer nam je napokon netko dao neke odgovore, rekle su djevojke koje su razgovarale s ministricom.

Na naše pitanje zašto nastavnici nisu znali odgovoriti učenicima, ministrica je rekla da je ponekad teško doći do svakog od učenika, ali i da su ravnateljima već odgovorili na ista pitanja.

– Prije svega postoje takozvani odgovori na često postavljena pitanja koja smo poslali svim nastavnicima, a jednako tako smo imali edukacije za nastavnike i ono što je najvažnije s ravnateljima je bilo ukupno 14 skupova gdje smo odgovorili i na ova pitanja koja vi sad postavljate, odgovorila je ministrica i dodala da je sve ono što su je učenice pitale na sastanku već ranije odgovorila ravnateljima.

Jedna od prosvjednica naglasila je da im nastavnici ni ravnatelj nisu znali odgovoriti na ova pitanja, a ministrica im je obećala da će dobiti odgovore na sva specifična pitanja koja imaju.

Djevojke koje su razgovarale s ministricom rekle su da su zadovoljne odgovorima koje im je ministrica dala te da se nadaju da će sada učenici biti informiraniji oko bitnih pitanja. Što se pitanja oko državne mature tiče, 2022. godine kada ova generacija koja je prosvjedovala bude pisala tu maturu, ona će biti uređena na način da će pratiti kada su učenici po nastavnim planovima i programima radili po starom, a što po novom kurikulumu. Isto tako, 2021. održat će se probna matura, objasnila je ministrica.

Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Učenici zadovoljni razgovorm

– Hvala vam svima koji su došli, sastanak s ministricom Divjak je prošao bolje od očekivanog. Pronalazimo načine kako informirati ljude o novoj reformi i sve ćete saznati na vrijeme, napisale su organizatorice na Insastoryju.

Ministrica Divjak na svojem Facebooku također je prokomentirala sastanak.

– Primila sam danas učenice Nušu i Martu, i odgovorila na pitanja koja su imale o državnoj maturi i odraza koji reforma na nju ima. Moram priznati da je bilo itekako ugodno razgovarati s djevojkama koje su vrlo zrelo i artikulirano iznijele sve ono što ih brine, pa je naš današnji sastanak bio svojevrsna lekcija iz Građanskog odgoja jer smo, između ostalog, razgovarali i o novim mogućnostima izravne komunikacije i prijenosa informacija o reformi prema učenicima. Vjerujem da će Nuša i Marta svojim kolegama prenijeti sve zaključke s našeg sastanka, napisala je Divjak.

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Prosvjed učenika ispred MZO-a / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr