Pretraga

Uskoro terenska nastava za učenje o Domovinskom ratu na licu mjesta

A- A+


Izdvojeni članak

Mladi razočarani Vukovarci napisali svoju Priču o gradu

Na Dan grada Vukovara, 3. svibnja, u tom gradu će se otvoriti veliki Memorijalni centar posvećen Domovinskom ratu. Uskoro će dvodnevni odlazak u Centar biti obvezan svim osmašima, kako bi na licu mjesta učili o Domovinskom ratu. Neke udruge branitelja predlažu i novi predmet u školama – onaj koji bi trebao imati ime ‘Obrambeni Domovinski rat’.

Jedna od najvažnijih tema u hrvatskim udžbenicima iz Povijesti bi trebala biti i ona o Domovinskom ratu. Učenici o događajima s početka devedesetih uče krajem srednje škole, kad imaju maturu i pripremaju se za ispite te često puta ovu tematiku prijeđu prilično površno. Zbog pritiska javnosti da Domovinski rat nije dovoljno vrednovan u školskom sustavu, planira se otvaranje Memorijalnog centra u Vukovaru gdje će obveznu posjetu za početak imati svi osmaši i to dva dana godišnje. Motiv je da školarci o Domovinskom ratu uče na licu mjesta.

Već u svibnju otvara se veliki Memorijalni centar

U Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, jave ustanove koja će se baviti edukacijom učenika iz cijele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata, potvrdio je ministar branitelja Fred Matić za Slobodnu Dalmaciju.

U Centar bi svake godine dolazili osmaši na dva dana, a taj dolazak bi bio obvezan za sve. Za početak će Memorijalni centar biti otvoren svim osmašima u državi, no nakon toga će proširiti djelatnost pa će ga moći posjećivati građani, tvrtke i druge organizacije.
Osnivanje Centra planira se za 3. svibnja ove godine, na Dan grada Vukovara. Već od sljedeće godine bi osmaši trebali početi posjećivati ovaj grad.

Izdvojeni članak

Profesorica zabranila djeci da spominju Vukovar, roditelji se pobunili

Brojna predavanja i izleti, a za kraj poruka mira

Iako će program započeti eksperimentalno za nekoliko škola, od školske godine 2014./ 2015. bi svi osmaši imali obvezan dolazak u Vukovar.
– Svaki dan, ne računajući ljetne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom djecom. Spavat će u vojarni, na vojničkim krevetima, a organizirano će slušati satove povijesti koje će im predavati stručne osobe iz redova branitelja ili mladi povjesničari koje će educirati pravi branitelji, objasnio je ministar Matić.

Dodaje kako će djeca posjetiti sva važna mjesta Vukovara ali i okolice. Posljednje predavanje bi se trebalo održati u Memorijalnom centru kako bi svi iz grada Heroja otišli s porukama mira.

Zahtjevi za novim predmetom ‘Obrambeni Domovinski rat’

Centar će raditi svakodnevno, a imat će nekoliko desetaka zaposlenika. Osim zgrade i sadržaja postojat će i ugostiteljska ponuda ali i ponuda suvernira, od koje će koristi imati i ostali građani.
Što se tiče troškova oko dvodnevnog odlaska učenika u Vukovar, to ne bi trebalo biti preskupo. Nagađa se da će dvodnevni posjet tom gradu iznositi oko 100 kuna po učeniku.

Osim ove novosti, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata zatražila je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se u školski kurikulum uvede još jedan predmet, ‘Obrambeni Domovinski rat’. Međutim, poznato je koliko predmeta već sada školarci imaju, a ministri Matić i Jovanović su objasnili kako se novi predmeti ne uvode preko noći.

Uskoro terenska nastava za učenje o Domovinskom ratu na licu mjesta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap