Pretraga

‘Volontirate li? Budite sretni što uopće imate posao’

A- A+

Mladim ljudima u Hrvatskoj poslovne se prilike gotovo i ne pružaju, dok oni sretniji volontiraju ili rade za 1600 kuna ili neku sličnu simboličnu cifru. Ni u inozemstvu ne cvatu ruže, a mladi se sve više okreću protiv svojih poslodavaca, i to na sudu. Megan Willet s Business Insidera poručila im je neka budu sretni što uopće imaju posao, a svoju je izjavu i objasnila.

Situacija na tržištu rada na domaćem terenu, ali i vani je iznimno teška. Mladi i obrazovani ljudi ne dobivaju priliku da se iskažu za neke poštene novce, a ako su sretni mogu volontirati, što znači raditi besplatno. Ako imaju sreće, ‘izrabljivati’ će ih za male novce. Iako je razumno osjećati ljutnju i ogorčenost, Megan Willett s Business Insidera poručila im je neka se prestanu žaliti, te budu sretni što uopće imaju bilo kakav posao.

Izdvojeni članak

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

‘Budite sretni da uopće radite’

Ona smatra da su stažisti i volonteri iznimno sretni što uopće imaju posao, iako on nije plaćen. Iako se tako na prvi pogled ne čini, ona ih dobro razumije, jer kako kaže, i sama se nalazila u takvoj situaciji, a sveukupno je imala šest takvih poslova prije nego je dobila pravi, normalno plaćeni posao. Od šest stažiranja, tek su dva bila nešto malo plaćena.

Upravo zbog toga može se poistovjetiti s razočaranom mladeži u žrvnju nezaposlenosti i borbe za radno mjesto, s onima čije se radno mjesto ne cijeni, pa na radnom mjestu stažista čiste stolove, kuhaju kave i fotokopiraju dokumente. Za nju je bilo normalno raditi sedam dana u tjednu, jer je uz stažiranje morala pronaći neki drugi posao, poput konobarenja, kako bi dodala nešto novca na mizernu ‘plaću’.

Izdvojeni članak

Što nakon faksa: Otišla volontirati, pa pronašla posao u Belgiji

Volontiranje ipak pruža određene prednosti

Iako možda ne zarađujete ništa, ipak nešto dobivate od volontiranja i stažiranja, objasnila je. Stvarate mnoge poslovne veze, upoznajete ljude i čujete o prilikama koje će se u budućnosti nuditi, stoga možete početi raditi na tome da ih dobijete. Ako si možete priuštiti da volontirate, prihvatite i taj posao. Ako vas roditelji još uvijek uzdržavaju, barem ne morate raditi posao koji ne volite samo kako biste spojili kraj s krajem.

Unatoč svemu, Megan smatra da bi svaki stažist trebao biti plaćen. Na taj način osoba se osjeća cijenjeno i vrijedno, te dobiva barem nekakav financijski poticaj, pa kako god on mali bio. No nažalost, svijet u kojem živimo nije uvijek takav. Kad je već tako, izvucite iz toga najbolje što možete. Učite iz toga, radite koliko god ste sposobni i impresionirajte svoje nadređene. Na taj način najbolje ulažete u svoju buduću karijeru, stvarajući iskustvo koje vam nitko kasnije ne može osporiti.

Izgradite svoje ime i netko će primijetiti vaš trud

Shvaćamo koliko razočaravajuće mora biti raditi besplatno ili za male novce, ali s tim se jednostavno morate nositi i truditi se da izgradite svoje ime, što će netko sigurno zamijetiti. U međuvremenu, družite se sa svojim drugim kolegama volonterima, žalite se na svoje šefove, na besplatan i slabo plaćen rad, na jadan stančić u kojem živite…Maštajte o tome kako je to biti adekvatno plaćen za posao koji radite, i slobodno se požalite što još uvijek nije tako. Ali kukanje obavite u to vrijeme na tom mjestu, i krenite dalje.

Copy link
Powered by Social Snap