Pretraga

Završila je još jedna nastavna godina: Ovo je 10 stvari po kojima ćemo je pamtiti

Od cjelodnevne i nacionalnih ispita, prosvjeda nastavnika zbog plaća pa do nastavnika koji je zvao učenike u berbu maslina te ih plaćao pivom i izostancima. Ove, ali i mnoge druge stvari obilježile su nastavnu godinu 2023./2024. Neki su jedva dočekali njen kraj, a drugi imaju još posla poput maturanata, ali i onih koji nisu uspjeli ispraviti negativne ocjene. Bilo da se veselite jer je konačno gotovo ili ako tugujete jer još imate školskih obaveza, izdvojili smo deset stvari koje su obilježile ovu nastavnu godinu.

Foto: srednja.hr | Canva

‘O bivšima sve najbolje’. Isto tako treba govoriti i o upravo završenoj nastavnoj godini koje će se neki prisjećati kroz smijeh, a neki kroz suze. Bilo da su vaše školske obaveze završile sa zadnjim nastavnim danom 21. lipnja pa uskoro ‘pičite’ na more ili ako niste stigli ispraviti negativne ocjene pa će luftić i kupaći kostim morati još malo pričekati, nije loše osvrnuti se na sve što se događalo posljednjih devet mjeseci.

Od cjelodnevne i nacionalnih ispita, prosvjeda nastavnika zbog premale plaće pa do nastavnika koji je zvao učenike u berbu maslina pa ih plaćao pivom i izostancima. Sve to, ali mnogo drugih stvari obilježile su nastavnu godinu 2023./2024. Mi smo izdvojili 10 najbitnijih događaja.

#1 Novi-stari ministar obrazovanja

Prvi put su izbori za zastupnike za Hrvatski sabor održani u srijedu 17. travnja. Tom je odlukom predsjednik Republike Zoran Milanović praktički ‘poklonio’ učenicima dan praznika jer je ta srijeda proglašena neradnim danom i nije bilo nastave. HDZ je na tim izborima dobio i treći mandat, a Radovan Fuchs koji je u HDZ-u ostao na poziciji ministra. Također, naziv njegovog ministarstva se promijenio, odnosno dobio je dodatak pa je to danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

#2 Eksperimentalni program cjelodnevne škole

S prvim danom nastave učenici i nastavnici u 62 osnovne škole diljem Hrvatske krenuli su s provođenjem eksperimentalnog programa cjelodnevne škole. Kako je protekla prva godina u eksperimentu još se ne zna jer nisu objavljeni nikakvi rezultati analiza istog. Ali, mi smo zato razgovarali s nastavnicima i ravnateljem Osnovne škole Augusta Šenoe u Osijeku koji su u eksperimentu. Njihove dojmove, probleme i iskustva u cjelodnevnoj možete pročitati ovdje.

#3 Nacionalni ispiti

Ove je godine nacionalne ispite pisalo nešto više od 78 tisuća učenika četvrtih i osmih razreda. Ispiti se nisu ocjenjivali, a rezultati su pokazali kako su osmaši najviše jedinica imali iz Fizike, a najveći postotak petica iz Kemije. Hoće li se nacionalni ispiti ocjenjivati iduće godine, ali i sve ostale važne informacije otkrio nam je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović u podcastu koji možete pogledati na našem YouTube kanalu.

#4 Izmjene Zakona omogućile online upise u prvi razred, ali i ocjenjivanje nastavnika

Na posljednjoj sjednici Sabora prije zimske pauze u prosincu 2023. usvojene su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju. Jedna od važnijih izmjena je bila ta da će nastavnici u školama moći raditi do 67. godine, da će se izostanci opravdavati putem e-Dnevnika, a omogućen je i online upis u prvi razred osnovne škole. Donesene su i izmjene Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama te će se po novom ocjenjivati rad svih javnih službenika, a tako i nastavnika. No ta odredba na snagu stupa tek 2025. godine.

#5 Prosvjed nastavnika

Čak dva prosvjeda održali su nastavnici tijekom ove nastavne godine i to zbog povećanja plaća, odnosno koeficijenata. Prvi prosvjed u veljači organizirao je Sindikat Preporod u suradnji s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, a drugi prosvjed u ožujku Sindikat Preporod i tri nastavničke Facebook grupe. Na oba prosvjeda pristigli su nastavnici iz svih krajeva Hrvatske, a jedan od glavnih zahtjeva bio je povećanje najmanjeg koeficijenta od 2,01 za nastavnike bez napredovanja.

#6 Rast plaća nastavnika

Iako su zbog plaća prosvjedovali, nastavnici su u ovoj nastavnoj godini dobili povećanje plaća i u listopadu i u ožujku. U listopadu 2023. dobili su povećanje osnovice od pet posto, a rasli su im ostali dodaci na plaću poput božićnice i uskrsnice. Tada je dogovor Vlade i sindikata bio da se u novo povećanje plaće ide kroz nove koeficijente i to u ožujku 2024. Iz podataka koje smo tražili od MZOM-a vidljivo je kako se učiteljima koji nisu napredovali i imaju koeficijent od 2,01 u osnovnoj školi plaća povećala za 152 eura. Onima u cjelodnevnoj rasla je za 258 eura, a nastavnicima bez višeg zvanja u srednjim školama za 197 eura. Kako su rasle plaće nastavnika i ravnatelja od štrajka 2019. pa do danas možete pogledati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
u pozadini ruke koje broje novčanice eura, naprijed isječak grafikona s plaćama

Rast prosječne plaće učitelja od štrajka 2019. do danas: U pet godina dobili oko 500 eura povišice

#7 Kurikulumi za modularnu

Dva dana prije službenog završetka nastavne godine završilo je i javno savjetovanje za nove kurikulume za strukovne škole. Radi se o kurikulumima za modularnu nastavu koja bi trebala unijeti reformu u strukovno obrazovanje. Nastavnici općeobrazovnih predmeta poput Biologije, Povijesti i Politike i gospodarstva najviše su se zalagali za izmjene tih kurikuluma zbog kojih su pokretali i peticije. I dok je odgovor MZOM-a i ASOO-a uvijek bio da čekaju javno savjetovanje, kada su ga konačno dočekali sredinom svibnja uslijedio je šok.

Istovremeno je objavljeno oko 150 kurikuluma na kojima se radilo posljednjih šest godina, a nastavnici, kao i ostala zainteresirana javnost, imali su samo mjesec dana za iščitavanje i komentiranje tisuća stranica. Osim ogromne količine dokumenata, probleme je stvarao i sam sustav e-Savjetovanja koji je istovremeno promijenio sučelje što je nekima otežavali i čak onemogućavalo komentiranje. Kako stoji u dokumentima, kurikulumi bi se trebali primjenjivati u svih strukovnim školama od školske godine 2025./2026.

#8 Obnova škola od potresa

Vjerovali ili ne, još uvijek traju radovi na obnovi nekih škola od potresa koji je pogodio Zagreb 2020. godine. I dok su osnovne škole po tom pitanju sve obnovljene, još je pet srednjih škola na kojima traju radovi i koji će trajati i tijekom 2025. Tako će učenici Prve ekonomske škole, Gornjogradske gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Škole za klasični balet i Umjetničke škole Silvije Hercigonje još neko vrijeme biti gosti u drugim školama i to na više lokacija. Kada se očekuje završetak radova možete pogledati ovdje.

Izdvojeni članak
prazne klupe u učionici

Završilo je javno savjetovanje za nove kurikulume koji se odnose na 70 posto srednjoškolaca

#9 Napadi na nastavnike

Tijekom ove nastavne godine svjedočili smo povećem broju napada na nastavnike, ali i ostale djelatnike u školama. Od oca učenice koji je u osnovnoj školi u Trogiru uletio u razred i udario nastavnika, roditelja koji su splitskoj osnovnoj školi upali su na sat i pritom se neprimjereno ponašali prema djelatnicima škole pa do roditelja koji je ispljuskao i ispljuvao spremačicu područne škole pokraj Zadra.

Najnoviji slučaj dogodio se nepuna tri tjedna prije kraja nastave i to u Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru. Kako nam je ispričala pedagoginja te škole, Adriana Traic Horvat, majka učenika koji je imao problema zbog velike količine negativnih ocjena i izostanaka fizički ju je napala u njenom uredu.

– Gospođa je došla nenajavljeno i nesuvislo dosta pričala, ali je razgovor tekao mirnim tonom cijelo vrijeme. Tražili smo zajednički način kako pomoći tom djetetu. Ja niti ne zaključujem ocjene niti donosim ikakve odluke o tome, ali ona me je iz čista mira, bez prethodnog ikakvog vikanja, svađanja ili prijetnji, udarila torbom i prišla mi stolicom gdje sam sjedila, uhvatila između ramena i vrata i tresla o stolicu i prijetila uz sve to, ispričala nam je tada pedagoginja.

Od policije smo doznali kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je ‘roditelj počinio prekršaj iz članka 17. Zakona o prekršajima javnog reda i mira’. Podsjetimo, djelatnici u odgojno-obrazovnim ustanovama su prije pet godina dobili status službene osobe koji im je osigurao bolju kaznenopravnu zaštitu. Ovaj slučaj završit će i na sudu, a majci prijeti kazna od 700 do 4.000 eura ili zatvor do 30 dana.

Izdvojeni članak
ulazna vrata od škole crno bijela fotografija

Majka učenika napala pedagoginju, udarila je torbom i tresla: Bila sam u predinfarktnom stanju

#10 Skandali nastavnika, nakladnika i poznatih osoba

Pod rubriku ‘razno’ svakako valja uvrstiti nastavnika iz Pomorske škole u Splitu koji je angažirao učenike u berbi maslina i čišćenju apartmana, nudeći im zauzvrat oslobađanje od nastave ili slanje pitanja iz ispita. Pomorska škola u Splitu ponovno je dospjela u medije i to prije nekoliko tjedana kada su u medije dospjele fotografije nastavnika kako u više navrata spava na nastavi. U ovakve bizarne slučajeve svakako spada i onaj iz Osnovne škole Tina Ujevića u Šibeniku gdje je dvoje nastavnika Informatike zaposleno na istom radnom mjestu te su čak i nastavu držali zajedno.

Osim nastavnika, pravi gaf su imali i nakladnici udžbenika iz Prirode za 6. razred. Naime, ženski spolni sustav nije bio prikazan izvana, dok muški spolni organ je. Profesorica Zlata Đurđević uputila je otvoreno pismo pravobraniteljicama zbog, po njoj, spolne diskriminacije u udžbeniku. Izdavač je Školska knjiga koje se opravdavala da je za takav prikaz ženskog spolnog sustava kriv kurikulum.

Ispred škola ponovno je kao gljiva počeo iskakati Ivan Pernar koji je opet snimao učenike, a davao im je i eure za sklekove. No, kod nekih škola se nije baš dobro proveo jer su ga učenici gađali jajima. Najgore je prošao kod jedne splitske škole gdje ga je policija uhitila te je zaradio dvije prijave. Sve to radio je kako bi privukao mlade da glasaju za njega na izborima, no unatoč svom trudu nije uspio preći izborni prag kako bi ušao u Sabor, kao ni u Europski parlament.

Što se tiče nasilja u školi, najviše je šokirao slučaj iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića. Početkom prosinca 2023. profesor se fizički sukobio s učenikom sukobio, a na društvenim mrežama pojavio se i video koji su snimili učenici koji su bili u razredu. O ovom se slučaju puno raspravljalo u javnosti, a profesor na kraju nije dobio otkaz jer je školski odbor odbio dati suglasnost.