Pretraga

Tri stvari koje bi mogle nestati iz učionica: Pogledajte što će ih zamijeniti

A- A+

Učionice današnjice izgledaju više-manje jednako kao što su izgledale u doba naših baka i djedova. Naravno, oni nisu imali računala i pametne ploče kao što ih imamo mi, ali ključni sastojci su još uvijek isti – učimo iz udžbenika, pišemo u bilježnice, sjedimo u drvenim klupama, dijelimo isti raspored sati… Alat umjetne inteligencije Midjourney pomogao nam je vizualizirati kako će se učionice u budućnosti promijeniti pa smo doznali i što će prema tim predviđanjima iz njih potencijalno nestati.

srednja.hr konferencija Obrazovanje x AI

U pripremi za konferenciju Obrazovanje x AI, provjerili smo kako Midjourney zamišlja učionicu budućnosti. Ilustracija nastala suradnjom umjetne i ljudske inteligencije | Foto: srednja.hr

Budućnost je nemoguće predvidjeti. Ipak, neke promjene događaju nam se pred očima, pa o njima ne trebamo spekulirati. Jedan od najvećih pokretača takvih promjena danas je umjetna inteligencija. Sve je prisutnija u našim životima, pa i u obrazovanju, a potencijal za transformaciju kojeg donosi je ogroman.

Zbog toga smo toj temi odlučili posvetiti dio programa naše srednja.hr+ konferencije Obrazovanje x AI. Održat će se 10. studenog u Zagrebu, u prostoru Algebra Spark, a pretplatnici portala srednja.hr moći će ju pratiti i online.

Ulaznicu po early bird cijeni ćete platiti 40 €, dok ona za učenike i studente iznosi 20 €. Early bird prodaja traje do kraja rujna, nakon čega će cijena ulaznica rasti. Puna cijena ulaznice iznosit će 50 €, odnosno 25 € za učenike i studente. Ulaznice kupite putem sustava Entrio.

Izdvojeni članak
srednja.hr+ konferencija Obrazovanje x AI

Zabilježite ovaj datum: Velika konferencija portala srednja.hr vraća se 10. studenog

U pripremi za konferenciju, odlučili smo se poigrati s Midjouneyjem, jednim od alata umjetne inteligencije koji su dostupni javnosti. Riječ je o programu koji stvara fotografije na temelju tekstualnih uputa.

Mi smo ga pitali da nam prikaže kako bi mogle izgledati učionice budućnosti, a rezultati su poprilično drugačiji od svega na što smo naviknuli viđati u školama. Prije svega, neke stvari su već desetljećima u učionicama uobičajene, Midjourney uopće nije prikazao.

1. Umjesto drvenih klupa, imat ćemo one interaktivne

Umjesto drvenih klupa uredno posloženih u redove, Midjourney zamišlja učionice s interaktivnim klupama za grupni rad. Takvi bi stolovi mogli biti opremljeni ekranima na dodir uz pomoć kojih bismo mogli rješavati zadatke i učiti gradivo u grupama.

2. Umjesto računala i laptopa – hologrami i VR naočale

U budućnosti kakvu zamišlja Midjourney, gradivo bi moglo oživjeti, i to baš doslovno. Umjesto da nam nastavnik pokaže video o tome kako izgleda, primjerice, Sunčev sustav, u učionici bismo mogli imati interaktivni 3D hologram naše galaksije. Uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost, mogli bismo proletjeti Sunčevim sustavom i osobno se uvjeriti kako to sve izgleda.

3. Zbogom klasičnim učionicama i dosadnim školskim zgradama

Midjourney uopće ne zamišlja učionice s jednom pločom, klupom nastavnika i redovima učeničkih stolova. Sve fotografije koje je kreirao prikazuju okruženje u kojem učenici sjede u grupama i zajednički rade. Kad bismo to morali protumačiti, rekli bismo da umjetna inteligencija zamišlja budućnost obrazovanja u kojoj je učenje puno individualnije – učenici njime sami upravljaju i zajednički rade na projektima, dok ih nastavnici u tome savjetuju i usmjeravaju.

Nedavno smo objavili i ‘razgovor’ s alatom umjetne inteligencije ChatGPT-4, a njega možete pročitati ovdje.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI koju organiziramo povodom 12. rođendana portala održat će se 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a prodaja po early bird povoljnijim cijenama traje do kraja rujna. Sve novosti možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI ili preko Facebook događaja ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap