Pretraga

Od neznalice do sveznalice u samo nekoliko klikova: Ovaj Instagram profil morate zapratiti

A- A+

Živimo u vremenima kada nikad nije bilo jednostavnije doći do neke informacije, ali isto tako nikad nije bilo ni teže. Zahvaljujući internetu, svakome je dano pravo glasa – što isto tako znači da nikad nismo bili više u doticaju s pogrešnim informacijama. Kako se nositi s time?

facebook instagram

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Na internetu možete pronaći milijun informacija o svakoj mogućoj temi, no većina će ih nažalost biti pogrešnima. Živimo u vremenima u kojima je teško razlučiti pogrešno od točnoga, pogotovo zato što smo bombardirani na sve strane. Svatko ima pravo reći svoju istinu. I u svemu tome, jako se lako pogubiti. Upravo zato je pokrenuta regionalna inicijativa Neznalica-sveznalica.

U pitanju je Instagram profil koji vodi nekolicina mladih iz regije, koje se redovito bave raznim aktualnim temama. Instagram profil trenutno ima stotinjak pratitelja i nekoliko objava, u kojima se seksualnim i fizičkim nasiljem, cjepivima i općenito razlikom između mišljenja i informiranog mišljenja. Upravo zato smo odlučili razgovarati s njima i saznati nešto više o cijeloj priči.

Možete li nam reći što je inicijativa “Neznalica-sveznalica”? Koji su Vaši ciljevi, ideje?

Regionalna inicijativa ‘Neznalica-sveznalica’ želi mladima i svima zainteresiranima prenijeti znanje i podići svijest o temama koje su svakodnevno dio našeg života. Naš je cilj na jednostavan način približiti i objasniti aktualne teme iz područja politike, društva i zdravstva. Kako je manjak informiranosti mladih o navedenim područjima prisutan u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, odnosno zemljama u kojima nas troje živimo, odlučili smo kroz svoj rad obuhvatiti zemlje regije (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) te također približiti aktualna događanja u navedenim zemljama. Nažalost, zbog jezične barijere trenutno nismo fokusirani na mlade u Sloveniji.

Izdvojeni članak

Profesorica psihologije postala hit na TikToku: Bori se protiv lažnih informacija

Otkud uopće ideja za takvom inicijativom?

Lazar i ja (Ivana) upoznali smo se u rujnu 2021. na regionalnoj ljetnoj aktivističkoj školi nakon koje smo se nastavili dopisivati. Razgovarali smo o problemima koje je uzrokovala korona i koliko puno mladih ne razumije osnovne pojmove iz zdravstva, a koji se koriste u medijima. Kroz šalu smo razvijali strategije aktivističkog djelovanja kojima možemo djelovati na problem, a koje smo naučili u ljetnoj školi. U jednom smo trenutku shvatili da se ništa neće promijeniti kukanjem već da ako želimo promjenu, da ju mi moramo napraviti/pokrenuti. I tako smo odlučili realizirati svoju ideju. Osim zdravstvenih tema, kroz rad smo odlučili obuhvatiti još društvene i političke teme jer smo primijetili da i u ovim područjima mladi ne znaju dovoljno ili ne znaju gdje se informirati o njima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neznalica-Sveznalica (@neznalica.sveznalica)

Tko se ‘krije’ iza inicijative?

Iza inicijative „Neznalica-sveznalica“ krije se troje mladih aktivista iz tri različite države. Mi smo Ivana, Lazar i Dora. Svatko od nas zadužen je za određeno područje koje naša inicijativa obrađuje. Ivana se bavi društvenim temama, Lazar političkom pismenošću, a Dora zdravstvom. Bavimo se temama koje su usko povezane s našim profesijama, a za koje smatramo da nisu dovoljno približene mladima.

Jeste li zadovoljni dosadašnji odazivom?

S obzirom na to da smo s objavama na Instagramu započeli prvim danima ove godine, inicijalnim smo odazivom zadovoljni, ali cilj nam je približiti se što većem broju mladih kojima bi sadržaj mogao biti koristan.

Kako birate koje ćete teme obraditi kroz objave? Kako ste organizirani po tom pitanju?

Svatko od nas ima područje kojim se bavi i za čije smo oblikovanje sadržaja odgovorni, ali na kraju kao tim donosimo odluku o čemu će se pisati i što će se objavljivati. Teme biramo ovisno o aktualnim događanjima i obilježjima koje nosi taj mjesec. Tako ćemo, na primjer, u ožujku pisati o političkom ustroju u Srbiji zbog izbora koji se ondje održavaju u travnju, a u lipnju ćemo povodom Mjeseca ponosa govoriti o LGBTIQ temama.

Mislite li da je Vaša ideja nešto što može pomoći mladima, odnosno mislite li da će ostali prepoznati Vašu ideju?

Mislimo da će mladima pomoći teme o kojima pišemo kako bi bolje razumjeli trenutna događanja u svojoj zemlji i regiji. Razumijemo da živimo u dinamičnom svijetu i da mnogi nemaju vremena informirati se o nekim stvarima te im mi našim kratkim objavama želimo pomoći u stvaranju i nadogradnji znanja. Nadamo se da će mladi znati prepoznati naše vrijednosti i da će imati povjerenja u naš rad i informacije koje im pružamo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neznalica-Sveznalica (@neznalica.sveznalica)

facebook, instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap