Pretraga

Učenica Veronika prva je Hrvatica s europskim zlatom u hrvanju: ‘Cilj su mi Olimpijske igre’

Učenica Veronika Vilk odnedavno je europska prvakinja u hrvanju do 17 godina, u kategoriji do 69 kilograma. Time je ispisala povijest jer je to prva zlatna medalja za hrvatsko žensko hrvanje na europskoj razini. Da su joj cilj Olimpijske igre te hrvanje ne dobiva dovoljno financija, doznali smo u razgovoru s Veronikom.

veronika vilk, europska prvakinja u hrvanju, prikazana je na slici s buketom cvijeća, zlatnom medaljom u rukama te jaknom s hrvatskim 'kockicama'

Učenica Veronika Vilk europska je prvakinja u hrvanju | foto: Veronika Vilk, privatna arhiva

– Ovim velikim sportskim uspjehom Veronika je ponovno ispisala modernu povijest našeg hrvačkog sporta. Naime, ovo je prvi put od osnutka države da se netko plasirao u finale na kontinentalnom prvenstvu te na kraju i osvojio naslov prvaka odnosno prvakinje Europe, napisali su iz Hrvačkog kluba Podravka kada je sredinom lipnja učenica Veronika Vilk postala europska prvakinja u hrvanju.

Dobila je zlatnu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu u hrvanju do 17 godina u kategoriji do 69 kilograma. Do finala na tom natjecanju došla je bez izgubljenog boda, dok je u finalnoj borbi njezinoj protivnici dodijeljen tek jedan bod za aktivnost kako bi sudac potaknuo što aktivnije hrvanje. Veronika dolazi iz Slatine, a trenutno živi i trenira u Koprivnici.

‘Primanja u ovom sportu vrlo su rijetka i mala’

– Hrvanjem sam se počela baviti kada sam krenula u osnovnu školu. Osjećaj osvajanja zlatne medalje bio je neopisiv i mislim da polako postajem svjesna tog uspjeha i ove povijesne medalje za žensko hrvanje, kazala nam je Veronika koja je sada završila drugi razred srednje škole za farmaceutskog tehničara.

Do sada je već osvojila mnoge državne i međunarodne medalje, a posebno je Veronika izdvojila dvije bronce s Europskog prvenstva U15 i U17 te broncu sa Svjetskog prvenstva U17. Kazala nam je kako tijekom škole trenira jednom na dan, što bi bilo oko pet ili šest treninga tjedno, a dok nema škole brojka se penje na desetak treninga tjedno.

– Na pripremama za natjecanja to su i po tri treninga na dan. Treninzi nam traju oko sat i pol do dva, zavisi kako koji i što radimo na njima. Mislim da hrvanje ne dobiva dovoljno potrebnih financija, a primanja u ovom sportu vrlo su rijetka i mala, rekla je Veronika.

Izdvojeni članak

Studentica Pravnog postala europska prvakinja: ‘Ponekad mi je dan spavanja najbolji hobi’

‘Volim se pozabaviti i izradom te ukrašavanjem torti’

Smatra da se u tom sportu može ostati jedino iz ljubavi prema samom hrvanju. Treneri, dodala je, svoj zadatak obavljaju na razini, iako i tu ima raznih.

– No, bez njihova vodstva i pomoći mislim da ne bi imali ovakve rezultate kakve imamo. Mislim da sam ja okružena s meni pravim, vrlo profesionalnim trenerima, punim znanja i iskustva, objasnila je Veronika.

Školske i sportske obveze, pojasnila nam je, usklađuje jako teško, pogotovo nadoknađivanje i pisanje ispita nakon nekoliko dana izbivanja. Otkrila nam je i kako joj ne izlaze svi profesori u susret.

– Kako koji, ali većina ima razumijevanja. Plan mi je završiti srednju školu, biti ustrajna te nastaviti davati svoj maksimum na treninzima i natjecanjima. Vidjet ćemo kako će se sve odvijati, idemo korak po korak pa što bude. Naravno, kao i svakom ozbiljnom sportašu cilj su mi Olimpijske igre. Nemam još neko dodatnog vremena uz sve te obveze, ali volim se pozabaviti i izradom te ukrašavanjem torti, zaključila je Veronika.