Pretraga

[VIDEO] Pogledajte reakciju daltonista koji je prvi put vidio boje

A- A+

Često privilegije koje imamo uzimamo zdravo za gotovo. Ne mislimo pri tome isključivo na socijalnu dimenziju i recimo činjenicu da ne živimo u zemlji u kojoj je posljednjih 30 godina rat pa nismo primorani probijati razne zidove, žice, granice. Ovdje spadaju i ‘na prvu’ banalne biološke karakteristike, poput mogućnosti razlikovanja boja. Upravo je to bio Ethanov problem. Srećom, medicina napreduje. U videu kojeg vam donosimo pogledajte Ethanovu reakciju kada je, pomoću posebnih naočala, prvi put vidio boje.

screenshot/youtube

Izdvojeni članak

Život s daltonizmom: ‘Zbog nerazlikovanja boja srušio mi se san o karijeri’

Daltonizam je izraz za poremećaj prepoznavanja boja, pogađa jednu na 200 žena te jednog na 12 muškaraca, među kojima je i Ethan Scott.

– To što sam daltonist ne znači da vidim stvari samo kao crne i bijele, već da su mi boje malo ispranije nego drugima, objašnjava Ethan svoj problem.

Srećom, jedna je kompanija dizajnirala posebne naočale koje blokiraju određeni spektar svjetlosti i tako ispravljaju daltonizam. Ethanovi prijatelji nabavili su jedne i poklonili mu ih. Nisu mu rekli što su, ali su sve snimili.

U videu, koji je u nešto više od mjesec dana skupio gotovo četiri milijuna klikova, pogledajte reakciju čovjeka kojemu je po prvi puta svijet postao šaren!

[VIDEO] Pogledajte reakciju daltonista koji je prvi put vidio boje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap