Pretraga

[ZADATAK DANA] Ovo je pitanje izazvalo ogorčenje maturanata na ispitu iz Hrvatskoga na državnoj maturi prije 7 godina

A- A+

Na ljetnom roku državne mature 2012. godine, maturanti su poludjeli zbog pitanja iz djela Petra Hektorovića Ribanje i ribarsko prigovaranje.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Ova su pitanja s državne mature izazvala bijes maturanata

Inače, ovo je jedno je od najznačajnijih i najstarijih tiskanih djela hrvatske književnosti te je prošle godine proslavilo 450. rođendan prvog tiskanog izdanja.

No, unatoč svim tim referencama, maturanti su prije sedam godina bili ogorčeni jer se tražio podatak, ‘koliko se ljudi nalazilo na brodu koji je išao na Hvar?’

Možda ćete sada i vi bijesniti na nas, ali s obzirom na gore navedenu važnost djela, sigurni smo da će dobar postotak vas, znati odgovor na pitanje. Uostalom taj narativni spjev dio je nastavnog plana i programa za Hrvatski jezik pa ste ga se dotaknuli (ili ste bar trebali) u školi. Uz to valja napomenuti, da su na nekim novijim izdanjima knjige, upravo brod i svi njegovi putnici (za Hvar) na naslovnici knjige.

Rješenje ovog i prethodnog zadatka dana, potražite ispod ilustracije.

Na brodu koji je išao na Hvar u Hektorovićevom djelu, nalazilo se trojica putnika.

Rješenje prethodnog zadatka dana

U prošlom zadatku dana trebalo je pak riješiti dva zadatka, koja su zadala najviše muke prošlogodišnjim pristupnicima osnovne razine Matematike na državnoj maturi.

Točni odgovori su 9 za zadatak 26.1 te 32.5 s za zadatak 26.2.

Copy link
Powered by Social Snap