Pretraga

Da ne povjeruješ: Da bi koristili online sustav za upis na diplomski, dokumente prvo moraju poslati poštom

A- A+

Iako ste preddiplomski studij završili u Hrvatskoj, vjerojatno nećete moći koristiti online sustav za upis na diplomski bez da Agenciji za znanost i visoko obrazovanje ne pošaljete kopiju diplome s preddiplomskog. Agencija, naime, ne može povući podatke iz Informacijskog sustava visokih učilišta za ona učilišta (dakle većinu sveučilišta) koja ne koriste njihov sustav za online upise. Pomalo nevjerojatno.

foto: Anne Nygård za Unsplash

– Kandidati koji su preddiplomski studijski program završili na drugom visokom učilištu u Republici Hrvatskoj ili visokom učilištu u inozemstvu i posjeduju OIB dužni su Središnjem prijavnom uredu dostaviti potrebnu dokumentaciju za prijavu na diplomske studijske programe, piše u uputama o korištenju Nacionalnog informacijskog sustava prijava na diplomske studije.

Jer, iako se naziva nacionalnim, sustav na adresi diplomski.studij.hr ne povlači podatke sa svih visokih učilišta.

Ako ne radi referada, morate do javnog bilježnika!

Studenti zato prijavnom uredu moraju poštom poslati kopiju diplome s preddiplomskog i njezina suplementa. No budući da taj ured valjda ne provjerava njihovu vjerodostojnost, kopije koje se šalju moraju biti ovjerene – bilo na visokom učilištu, bilo kod javnog bilježnika.

Izdvojeni članak
inicijativa studenata, ilustracija

Nije zbog pandemije: Sveučilište u Bostonu izdavat će diplome za preminule studente

Ovjerene preslike (kod javnog bilježnika ili na visokom učilištu) sljedećih dokumenata šalju se na adresu Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Središnji prijavni ured, Donje Svetice 38/5, 10000 Zagreb, isključivo preporučenom poštom do datuma navedenog u Kalendaru.

– diploma/svjedodžba o završenom odgovarajućem preddiplomskom studiju

– dopunska isprava o studiju kojom se potvrđuje koje je ispite i s kojom ocjenom kandidat položio ili prijepis ocjena za kandidate koji nisu završili studij prema Bolonjskom procesu

– potvrde o položenom razlikovnom programu ili odgovarajućem programu cjeloživotnog obrazovanja za kandidate koji su završili neistovrsan preddiplomski studij, piše u uputama o korištenju sustava.

Međutim, napominju da je dokumente dovoljno poslati jedanput. Dakle, ako se odlučite na nekom drugom roku prijavljivati na studij, dokumente ne morate ih slati ponovno. Barem nešto.

Agencija: Nemamo dozvolu preuzeti podatke

Pitali smo Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, koja upravlja sustavom, zašto se podaci o završenom studiju u Nacionalni informacijski sustava prijava na diplomske studije ne povlače automatski iz ISVU-a, Informacijskog sustava visokih učilišta, koji koriste svi javni fakulteti u Hrvatskoj.

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje nema ISVU dozvole onih visokih učilišta koja ne sudjeluju u procesu centralne prijave diplomskih studija, kratko su nam odgovorili iz Agencije.

Problem je što sustav upisa na diplomski ne koriste, primjerice, naša dva sveučilišta (ni ono u Zagrebu ni Sveučilište u Splitu) pa njihovi bivši studenti, koji studij žele nastaviti na nekom drugom visokom učilištu, dokumente moraju slati poštom – ne kako bi se upisali nego samo kako bi sudjelovali u procesu upisa.

Zaključimo s pitanjem: Ne bi li bilo jednostavnije da se podaci iz ISVU samo povuku u Nacionalni informaciji sustav prijava na diplomske studije?

Zamislite samo da neke srednje škole ne dijele svoje podatke sa sustavom Postani student pa da maturanti NCVVO-u moraju slati svjedodžbe svih razreda srednje škole. Kakav bi to kaos bio…

Da ne povjeruješ: Da bi koristili online sustav za upis na diplomski, dokumente prvo moraju poslati poštom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap