Pretraga

Na FSB-u pokrenut novi i moderan studij: Jedini je takav u Hrvatskoj, a upisuje se 60 studenata

A- A+

Među fakultetima koji od ove jeseni pokreću novi studij nalazi se i Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Ondje započinje izvođenje preddiplomskog studija mehatronike i robotike (MiR). Sveučilišni studij mehatronike i robotike jedini je takav studij u Hrvatskoj, kažu s FSB-a, a upisat će se na njega 60 studenata.

FSB, foto: Marta Matković

– Početkom akademske godine 2021./22. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje započinje izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija mehatronika i robotika. Nastavak je to uspješnog izvođenja smjerova mehatronike i robotike te računalnog inženjerstva na studiju strojarstva u proteklih 16 godina. U prvu godinu se upisuje 60 studenata, a preddiplomski studij traje tri godine, priopćeno je s FSB-a.

Jedini takav studij u Hrvatskoj

One koji upišu preddiplomski studij zasigurno će interesirati i gdje mogu nastaviti studiranje nakon prve tri godine. S FSB-a kažu kako se ono može nastaviti na nekoliko smjerova diplomskog studija čiji su kurikulumi u izradi, a uz to postoji i doktorski studij mehatronike i robotike.

– Sveučilišni studij mehatronike i robotike (MiR) jedini je takav studij u Hrvatskoj. S diplomom ovog studija sudjelovat ćete u razvoju novih generacija strojeva, uređaja i vozila o kojima danas možemo samo sanjati. Studenti ovog programa stječu kompetencije za razvoj robotskih i mehatroničkih proizvoda i sustava, programiranje automata i robota te općenito primjenu visokih inovativnih tehnologija. Studij će vas pripremiti za novo digitalno doba i osposobiti za rješavanje uzbudljivih izazova u sklopu ubrzanog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja. Putem brojnih izbornih kolegija imat ćete priliku proširiti svoje obrazovanje prema vlastitim interesima, kažu s FSB-a.

Izdvojeni članak

Završio sam tečaj umjetne inteligencije za 2 ECTS-a o kojem svi pričaju: Nisam očekivao toliko matematike

Poznato i s kakvim će se predmetima susretati studenti

Pojasnili su i s kakvim će se predmetima susresti oni koji upišu preddiplomski studij mehatronike i robotike. Kažu, na prvoj i drugoj godini uče se temeljni predmeti potrebni za razumijevanje mehatronike i robotike. To su prije svega matematika, mehanika i materijali, a potom i tehnologije, elementi konstrukcija, elektrotehnika i elektronika te CAD.

Treća godina studija studente će uvesti dublje u svijet mehatronike, a naglasak je stavljen na više područja: robotika, automatika, hidraulika i pneumatika, motori i senzori, mikrokontroleri, inženjerska primjena računala i programiranje, elementi i kinematika strojev, mehatronički upravljački sustavi i programabilni logički sklopovi, računalni vid, umjetna inteligencija, mobilna robotika te računalno potpomognuto oblikovanje sustava.

– Na svim predmetima koji uče elemente mehatronike postoji bogata suvremena edukacijska i istraživačka laboratorijska oprema na kojoj studenti imaju individualne vježbe. Nastava se odvija na sedam kolaborativnih i desetak industrijskih robota nosivosti 7–70 kg, mobilnim i humanoidnim robotima, 30-tak pneumatskih i hidrauličkih postava, 20-tak mikrokontrolerskih sustava, 40-tak PLC-ova, vizijskim sustavima te medicinskom sustavu RONNA razvijenom na Fakultetu. Moguć je pristup i rad u laboratorijima neovisno od nastave, pa student može ostvariti osobne projekte uz pomoć nastavnog osoblja. Studentima je tako omogućen praktičan rad s najmodernijim opremom, ističu s FSB-a.

Izdvojeni članak

Devet zagrebačkih fakulteta dobiva 124 milijuna kuna za projekte, doznajte je li vaš među njima

Zapošljivi na različitim poslovima

A studenti koji završe ovaj studij ne bi trebali imati velike probleme prilikom izlaska na tržište rada. S FSB-a naglašavaju i kako ‘širina tehničkog znanja i fleksibilnost u pristupu rješavanja problemima čini mehatroničare lako zapošljivima na različitim poslovima’.

– Profil mehatroničara dobro je prepoznat i prihvaćen u Europskoj uniji, ali i u hrvatskim tvrtkama koje koriste moderne tehnologije. Studij je prepoznala i podržala Hrvatska udruga poslodavaca, te niz drugih tvrtki (npr. Inetec, Klimaoprema, Kopack, AD Plastik, Eko Međimurje). Automatizacija i robotizacija procesa tipični su primjeri koje rješavaju inženjeri mehatronike i robotike. Zbog svestranosti i širine znanja inženjeri mehatronike se također lako uključuju u timove za razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda, zaključuju s FSB-a.

Na FSB-u pokrenut novi i moderan studij: Jedini je takav u Hrvatskoj, a upisuje se 60 studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap