Pretraga

Rezultati ankete: Preko 90 posto studenata ne slaže se sa zabranom iznošenja hrane iz menzi

A- A+

Stavka Pravilnika o potpori za pokriće troškova studentske prehrane kojom se brani iznošenje hrane iz menzi razljutila je brojne fakultetlije. S obzirom da smo tražili obrazloženje od Studentskog centra u Zagrebu te MZOS-a, sada iznosimo i mišljenja onih na koje se ova odluka direktno odnosi – studenata.

Foto: srednja.hr

U svim restoranima u Hrvatskoj koji su u sustavu studentske prehrane primjenjuje se novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova studentske prehrane. Iako su studenti postigli da se pojedine namirnice subvencioniraju u višem postotku nego što je to odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, još uvijek postoji problematičan dio Pravilnika.

Izdvojeni članak

MZOS: Studenti ne smiju iznositi hranu jer su se menze pretvarale u prodavaonice

Pravilnik ponovno razljutio studente

Radi se o stavci koja navodi da davatelj usluga čini povredu Pravilnika ako dopusti iznošenje hrane iz restorana. Drugim riječima studenti ne smiju iznositi plaćene namirnice iz menzi. Međutim, nekolicina studenata se buni što se uopće piše o toj stavci i propitiva nadležne, a dio iskazuje svoje nezadovoljstvo sadržajem Pravilnika.

Budući da smo pisali o tome zašto je MZOS donio takvu odredbu i zašto se iste pridržava Studentski centar u Zagrebu, odlučili smo predstaviti i stranu studenata.

– Radije bi da mi uzmu sve pare, nego da mi daju i naređuju šta da s njima radim! a ovakvi postupci: ”korištenje studentske prehrane od
strane osoba koje nemaju status studenta te iznošenje većih količina
namirnica iz pojedinih restoran” da neko daje ili ”preprodaje”
artikle iz menzi idu samo na savjest svakog pojedinca!, komentirao je
jedan od čitatelja na MZOS-ovo objašnjenje zašto su takvu stavku
uvrstili u Pravilnik
.

Rezultati ankete: ‘Slažete li se sa stavkom Pravilnika kojom se brani studentima iznošenje hrane iz menzi?’

Oko pet posto studenata se slaže da se hrana ne treba iznositi

Na portalu smo postavili anketu s upitom ‘Slažete li se sa stavkom Pravilnika kojom se brani studentima iznošenje hrane iz menzi?’, na koju se odazvala više od 900 studenata.

Izdvojeni članak

Djelatnici menze na Savi krše Pravilnik jer ne primjećuju da studenti redovito iznose hranu iz restorana

Preko 92 posto ih je negativno odgovorilo na naš upit, točnije ne slažu se s dijelom Pravilnika koji zabranjuje studentima da hranu koju su platili iznesu iz nekog od studentskih restorana.

Nešto više od pet posto se našlo na oprečnoj strani, to
jest tvrde da je sasvim u redu to što im se brani iznošenje hrane iz
menzi. Neodlučnih je bilo nešto preko dva posto.

– Zar je nekome loše radi toga što “krše” pravilnik? napokon netko ima srca malo olakšati studentima prehranu tako da im se pusti da iznose hranu i sad ih se za to optužuje… stvarno ne razumijem poantu ovog članka, koja je svrha ovoga? odmoći studentima koji ionako nemaju vremena ni novaca za hranu koja je u menzama ionako poskupila? eto svi jedva čekaju stajati u redu za hranu, nitko nema pametnijeg posla nego 5 puta dolaziti u menzu da uzme jedan meni. osim toga, zar ne ostvaruju oni više profita ako studenti uzimaju više hrane? očito ako netko iznosi hranu, čini to s razlogom, vjerojatno zato što kasnije neće moći doći po nju, dakle, uskraćivanje iznošenja hrane jednako manji profit menzama. opet se vraćamo na isto, koja je poanta ovog članka? zagorčavanje života studentima?, napisao je u komentaru jedan od studenata koji je zabrinut da bi isticanje ove stavke moglo dovesti do pooštrenja kontrole u menzama.