Pretraga

Sveučilište izdalo mjere zaštite od koronavirusa: Ovog se svi moraju pridržavati

Već drugi slučaj koronavirusa potvrđen je u Hrvatskoj, zbog čega su mjesta na kojima se okuplja puno ljudi pod posebnim oprezom. Sveučilište u Zagrebu stoga je objavilo upute za zaštitu od virusa, koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Napominju kako je potrebno prati ili čak dezinficirati ruke te kako svi studenti i nastavnici sa simptomima bolesti moraju izostati s nastave. Objasnili su i koji studneti moraju u karantenu, a koji u bolnicu.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

– Redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola, kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Stoji to u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je objavilo Sveučilište u Zagrebu.

Napomenuli su i kako je neophodno u organiziranom smještaju studenta, na kampusima, studentskim domovima kao i u prostorima gdje se odvija nastava, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati dvije stvari.

Perite ruke i ne dolazite bolesni!

Prvo je mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, a drugo
izostanak s nastave nastavnom osoblju i studentima koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Tri načina zdravstvenog nadzora

Koronavirus zabrinuo i SC Zagreb: Evo što moraju napraviti svi koji dolaze u studentske domove

Iz HZJZ-a su definirali i tri načina zdravstvenog nadzora studenata kako bi se zaustavilo eventualno širenje bolesti.

Prvo je aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim studentima koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelima.

Pod zahvaćenim područjem smatraju Kinu, Južnu Koreju te Lombardiju i Veneto u Italiji.

– Studenti koji su bili u zahvaćenim područjima moraju biti u samoizolaciji kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu s drugim studentima), objašnjavaju iz Zavoda.

Studneti koji su bili u kontaktu s oboljelima, moraju biti sami!

Roditelji zabrinuti jer u školama nema sapuna, a Bandićev pročelnik tvrdi da je novac osiguran

Što se tiče studenata koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima, oni također uvijek moraju biti u samoizolaciji  kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju), ali pri tome trebaju živjeti sami.

– Dakle, u Studenskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom, napomenuli su iz Zavoda.

Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u Studenskoj sobi, napomenuli su, neophodno js da borave u organiziranoj karanteni.

Studenti koji imaju simptome, moraju u bolnicu!

Studente koje dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma (kao što su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom.

– To znači da je neophodna hospitalizacija u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, zaključili su iz HZJZ-a.

Sa Sveučilišta su također pozvali studente da se pridržavaju uputa Ministarstva zdravstva.

Nadopuna teksta (petak, 28. veljače 2020. u 15 sati)

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, provjerili smo što je sa studentima koji idu ili dolaze na razmjenu

Sveučilište je upotpunilo popis područja koja se smatraju područjem zahvaćenim koronavirusom.

Zahvaćeno područje sada čine: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japan, Iran, Singapur i Južna Koreja.

– Oni koji su iz navedenih država i pokrajina u Italiji doputovali prije 24. veljače a sveukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome, nikako ne smiju ići u kolektiv (na nastavu i druge sadržaje) te se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sveučilište izdalo mjere zaštite od koronavirusa: Ovog se svi moraju pridržavati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap