Pretraga

Čak 10 istih zadataka bilo je zadano na A i B razini Matematike: Iz NCVVO-a pojasnili zašto

A- A+

Puno bure među maturantima ove je godine izazvao ispit državne mature iz Matematike, a jedan je detalj posebno zapeo za oko pristupnicima osnovne razine tog ispita. Naime, najmanje deset zadataka bilo je identično na višoj i osnovnoj razini ispita. Činjenica je to koja je brojne maturante dovela do pitanja – nastoji li se tako ispit A razine učiniti lakšim, ili onaj na B razini težim? Iz NCVVO-a pojašnjavaju zašto je na Matematici došlo do podudaranja zadataka.

Foto: srednja.hr

Protekle srijede Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rezultate državne mature, a kako je neslužbeno doznao Jutarnji list, oko 8.800 maturanata palo je dva ključna predmeta – Matematiku i Hrvatski jezik. Prema spomenutom izvoru, prijevremeni rezultati govore kako je posebno problematična Matematika. Od strukovnjaka koji su pisali Matematiku na višoj razini, taj ispit položilo je njih samo 58%, a od onih koji su pisali osnovnu 71%. Prolaznost gimnazijalaca na obje razine Matematike iznosila je 79%.

Pad obaveznog predmeta na državnoj maturi za gimnazijalce znači da nisu završili srednjoškolsko obrazovanje, a Matematiku više razine je palo njih oko 650, što je porast za oko 370 učenika u odnosu na lani. Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit osnovne razine Matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca, u odnosu na 75 lanjskih.

Maturantica: Između A i B razine trebala bi biti veća razlika

Izdvojeni članak

Ovogodišnji maturanti najlošiji u povijesti državne mature: Nikad više jedinica na ključnim predmetima

U komunikaciji s maturantima, nekolicina njih požalila nam se kako je maturantima na osnovnoj i višoj razini bilo zadano čak nekoliko istih zadataka, najmanje njih deset. Je li NCVVO uvrštavanjem istih u oba ispita pokušao olakšati onaj na višoj ili otežati onaj na osnovnoj razini, pitanje je koje postavljaju brojni pristupnici ispita.

– S jedne strane je skroz u redu da A razina ima nekoliko zadataka kao i B jer im je to za prolaz. Svejedno mislim da je bilo par zadataka koji su bili preteški za nižu razinu što pokazuje i velik broj ljudi koji nije prošao. Zna se da onima koji idu na B razinu ne treba Matematika i većini samo treba prolaz tako da ih je ova matura dosta zeznula s deset istih zadataka, kaže nam zagrebačka maturantica Laura.

Sličnog je mišljenja i njena vršnjakinja, Karlovčanka Ines, koja nije uspjela položiti ispit B razine iz Matematike.

– Smatram da nije trebalo biti tako, i da između više i niže razine treba biti dosta velika razlika. Vjerujem da je to znatno utjecalo na rezultate napisane mature, ipak je tih deset ili više bodova velika stvar, a nama maturantima svaki je bod bitan. Evo, primjerice, mene je samo jedan bod dijelio od prolaska, što se možda ne bi dogodilo da su bili drugačiji zadaci. Ali o tome sada možemo samo pričati te se nadati da će u budućnosti stvari biti drugačije te da će se različita iskustva maturanata uzeti u obzir, veli Ines.

Pojava istih zadataka na dvije razine nije ništa novo

Izdvojeni članak

Na B razini ispita Matematike maturanti crtali stabla: ‘Osjećam se užasno i očekujem jesenski rok’

No, uvrštavanje istih zadataka na dvije različite razine ispita zapravo nije nešto novo, niti čudno. Riječ je o pojavi tzv. ‘sidrenja zadataka’ – isti zadatak postavlja se na A i B razini, kako bi se kroz kasnije analize uspostavila prava težina zadatka za one koje pristupaju na višoj i nižoj razini. Zašto ih je ove godine bilo toliko, čak deset, još nije poznato.

Dodatno objašnjenje imaju i u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Ispiti iz Matematike na osnovnoj i višoj razini imaju zajedničkih obrazovnih ishod, kao što je vidljivo u ispitnom katalogu za Matematiku, od kojih se neki ispituju istim zadatcima, odgovor je NCVVO-a na naš upit o tome zašto se toliko zadataka podudaralo na dvije različite razine ispita mature iz Matematike.

Podsjetimo za kraj, u tijeku je rok za prigovore na rezultate mature, koje maturanti mogu uložiti do 12. srpnja u podne, odnosno 48 sati od objave rezultata. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja u 12 sati, a sve do 15:59 istoga dana maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta u sustavu Postani student. Ovogodišnje pragove prolaznosti za svaki od ispita državne mature možete vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.