Pretraga

Izašla je lista najpoželjnijh studija na jesenskom roku: Pogledajte i koliko je trenutno prijava za svaki faks

A- A+

Proteklog petka u podne započele su prijave ispita državne mature u jesenskom roku. Od toga dana kandidati su mogli prijavljivati i studijske programe na kojima u ljetnom roku nije popunjena kvota. Kada je riječ o studijima na kojima je više od deset slobodnih mjesta, najpoželjniji studij u drugom upisnom roku je gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

U ljetnom upisnom roku maturantima su bila ponuđeno 894 studijska programa s ukupno 40.171 upisnim mjestom. Nakon tog roka, prema podacima Agencije za znanosti i obrazovanje (AZVO), 13.768 mjesta ostalo je prazno. Prijave mature u jesenskom roku i prijave studijskih programa započele su proteklog petka.

Privremene rang-liste za upise bit će objavljene 10. rujna, studijske programe kandidati će u jesenskom roku moći prijavljivati do 16. rujna u 14:59 sati. No, isto kao i na ljetnom roku visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe, što je obično slučaj s onima koji imaju prijemne ispite, pa bi zato kandidati trebali pažljivo pratiti novosti na web stranicama željenih studija.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Nakon niza godina na Medicinskom se održava prijemni u jesenskom roku, poznat je i datum pisanja

Kada je riječ o najatraktivnijim studijima u jesenskom roku, među onima na kojima je više od deset mjesta najpopularnija je gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kažu iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a. Poželjnost se u ovom slučaju definira kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je studij prvi izbor. Tako je gluma na ADU-u prvi izbor za 36 maturanata, dok je mjesta za njih 12. Inače, za taj se studij i provodi samo jesenski rok, a prijave za prijemni ispit započele su 26. srpnja i traju do 22. kolovoza. Osim u sustavu Postani student, kandidati se za studij glume na ADU, tj. prijemni, prijavljuju i putem aplikacije na linku.

Koji su još studiji u deset najpoželjnijih, možete vidjeti u tablici ispod.

Deset najpoželjnijih studija na jesenskom roku (prikazani su oni s kvotom višom od deset mjesta)| Izvor: AZVO, Središnji prijavni ured

Konačne rang-liste za upise na studije izlaze 16. rujna iza 16 sati. Kakvo je trenutno stanje s brojem prijava na svaki od studija, možete vidjeti u tablici u nastavku. Nakon naziva studija naveden je prvo broj slobodnih mjesta, zatim ukupan broj prijava pa broj maturanata kojima je taj studij prvi izbor te omjer ukupne kvote i broja prvih prijava (kojim se definira poželjnost).

Iako je u sustavu Postani student omogućena prijava studija, napomenimo kako visoka učilišta naknadno mogu odlučiti ne provoditi jesenski rok. Također, maturanti koji zbog zaraze koronavirusom nisu mogli polagati maturu na ljetnom roku, ispite pišu na jesenskom i mogu se upisati na studije izvan kvote (čak i one na kojima nije ostalo mjesta), ako ostvare isti ili veći broj bodova od posljednjeg na rang-listi upisa.

Ako vam tablica u nastavku nije vidljiva, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [209.42 KB]