Pretraga

Kako će izgledati ovogodišnji ispiti? Objavljeni katalozi za maturu u 2024.

A- A+

Prije gotovo mjesec dana u klupe je sjela nova generacija maturanata, a uz izvršavanje redovitih školskih obveza mnoge u četverogodišnjim strukovnim školama te sve gimnazijalce očekuje i pisanje državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji provodi te ispite, objavio je ovogodišnje ispitne kataloge. Katalozi za maturu službeni su dokumenti koji propisuju koji će se sadržaji naći u ispitima, kakva je struktura ispita te kako se pripremiti za njih.

ispitni katalozi 2024._matura

Foto: Unsplash/screenshot: NCVVO

Raspored pisanja ispita državne mature u 2024. već je objavljen, a ovih dana izašli su i ispitni katalozi za maturu koji propisuju kako će izgledati svaki od tih ispita.

Iako prvi ispitni rok državne mature započinje tek 4. lipnja iduće godine, prijave ispita kreću s početkom prosinca pa će maturanti već mjesecima prije znati koje ispite planiraju pisati. Prvi korak, a ujedno i najvažniji korak u pripremi ispita, jest upravo proučavanje ispitnih kataloga. Njima je, među ostalim, detaljno propisano koje će gradivo obuhvatiti svaki od ispita, odnosno što je potrebno naučiti ili ponoviti za ispit.

Izdvojeni članak
ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Hoće li u 2024. biti probne mature i Matematika se pisati na jednoj razini? Evo što kažu u NCVVO-u

Ispitnim katalozima NCVVO-a opisana je i sama struktura ispita – kako će izgledati pojedina cjelina, ako se ispit sastoji od njih više, koliko je zadataka i koji tip zadataka će biti zadan te koliko je trajanje ispita. Uz to, katalog propisuje i na koji se način ispit boduje, kao i, među ostalim, što od pribora ponijeti sa sobom na ispite. U katalozima se nalaze i primjeri zadataka kakvi se pojavljuju na ispitu, što također može biti posebno korisno kod priprema, a nabrojana je i literatura pomoću koje se učenici pripremaju.

Kao i prethodnih godina, u narednim tjednima na portalu srednja.hr objavljivat ćemo sažete prikaze svakog od kataloga vezanih uz predmete koji se polažu na maturi te analizirati što je novo u odnosu na prošlu godinu. Ispitne kataloge za maturu u 2024. možete pronaći na ovoj poveznici.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.

Copy link
Powered by Social Snap