Pretraga

[Matura ’19] Maturanti će imati dva sata da riješe 20 zadataka: Doznajte koja je literatura za pripremu ispita iz Logike

A- A+

Logika na državnoj maturi baš i nije popularan predmet, lani ju je pisalo nešto više od stotinu pristupnika. Jedan je to od predmeta u čiji ispitni katalog za ovu godinu nisu uvedene nikakve izmjene, što bi značilo da će oni koji pišu ovaj predmet i ove godine imati dva sata za rješavanje 20 zadataka.

Foto: pixabay

Jedan od posljednjih predmeta koji se pišu na ovogodišnjoj državnoj maturi jest Logika. U kalendaru za ljetni rok ona je na redu piše već 27. lipnja 2019. 

Četiri područja ispitivanja

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispitom iz Logike na maturi se provjerava u kojoj mjeri pristupnik zna, odnosno može ispravno rabiti logičko nazivlje, prepoznati i odrediti oblike misli kao i odrediti svojstva oblika misli. Pristupnici tom predmetu morali bi moći odrediti odnose među oblicima misli iste i različite vrste, primijeniti osnovne logičke postupke u ispitivanju svojstava oblika misli, rabiti logičko ideografsko pismo i grafičke postupke u opisivanju oblika misli i ispitivanju njihovih svojstava te prepoznati znanstvene metode.

Kako stoji u katalogu iz Logike, dostignuta razina znanja te vještina pristupnika utvrđuje se na temelju postignuća očekivanih obrazovnih ishoda u četiri područja – Pojam, Sud: neformalna i formalna logika, Zaključak: neformalna i formalna logika te Metodologija.

Detaljne opise onoga što morate naučiti da biste uspješno riješili ispit iz Logike možete vidjeti na početnim stranicama ispitnog kataloga koji se nalazi na dnu ovoga teksta.

Ukupno je na ispitu iz Logike moguće postići 60 bodova, a najviše bodova (40%) donosi područje Zaključak: neformalna i formalna logika. Ispit iz Logike sadržava 20 zadataka, a piše se maksimalno 120 minuta.

Priprema za ispit

U pripremi za ispit mogu se rabiti sljedeći gimnazijski udžbenici i vježbenice:
1. Gregorek, Majorinc, Turk, Vježbenica, Školska knjiga, Zagreb
2. Mirko Jakić, Logika, Školska knjiga, Zagreb
3. Davor Lauc; Elementi simboličke logike, Element, Zagreb
4. Srećko Kovač, Logika, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
5. Gajo Petrović, Logika, Element, Zagreb
6. Ante Vlastelica, Logika: Vježbe-zadaci-rješenja, Školska knjiga, Zagreb.

Najteža dedukcija

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva

Iako je zadataka bilo svega 20, a vremena za rješavanje 120 minuta, maturantica s kojom smo porazgovarali nakon prošlogodišnjeg ispita jedva je imala vremena ta njegovo rješavanje. Ipak, ispit nije ocijenila preteškim.

– Najteži mi se činio zadatak prirodne dedukcije i zadatak u kojem je trebalo odrediti zadovoljivost iskaza i valjanost zaključka. Zapravo, ne bih rekla da je ovaj drugi bio toliko težak, koliko mi je oduzeo vremena pa sam neke ostale morala rješavati na brzinu, kazala nam je Matea iz Trogira.

Prošle je godine jedan pristupnik ispit iz Logike riješio sa 100%, a za prolaz predmeta bilo je potrebno riješiti 30% ispita. Pragove prolaznosti za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Logike možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja i rješenja iz prijašnjeg ispita. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura.

Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Share via
Copy link
Powered by Social Snap