Pretraga

Ovo će vam pomoći u rješavanju Matematike na maturi: NCVVO izdao posebne preporuke

A- A+

Pred maturantima je i posljednji ispit prvog ovogodišnjeg roka državne mature – Matematika. Za razliku od Hrvatskog, ovaj ispit piše se na dvije razine, A i B, koje su maturanti birali ovisno o svojim afinitetima oko odabira studija. Bilo da izlaze na A ili B razinu, svakako će im biti korisno da ‘bace oko’ na preporuke za rješavanje tog ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

matematika

Foto: Unsplash

Osim ispitnog kataloga koji detaljno propisuje koje će se gradivo ispitivati na pojedinim ispitima mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izdao je dodatne preporuke za rješavanje ispita iz Matematike. Taj se ispit provodi na dvije razine, A i B, i posljednji je ispit prvog roka mature u 2023., a piše se 28. lipnja.

Ispit Matematike na B razini sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 30 zadataka, kroz koje se maksimalno može ostvariti 40 bodova. Na osnovnoj razini Matematike pojavit će se dva tipa zadataka, zadaci višestrukog izbora i kratkog odgovora. Ispit B razine traje 150 minuta bez stanke. Kada je riječ o A razini, koju polaže manje pristupnika, u ispitu će biti zadano 40 zadataka kroz koje maturanti mogu ostvariti najviše 60 bodova. Ispit više razine piše se 180 minuta. Osim zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, na A razini pojavljuju se i zadaci produženog odgovora.

U preporukama koje je izradila stručna radna skupina za Matematiku detaljno je, uz primjere, pojašnjeno kako zaokruživati brojeve i na koji način pojednostavljivati razlomke i izraze. Maturanti koji prouče dokument mogu vidjeti i upute za rješavanje jednadžbi i nejednadžbi, a razrađene su i upute za crtanje grafova te upute za rješavanje geometrijskih zadataka.

Zaokruživanje brojeva

 • Prilikom računanja podatci zadani u zadatku se ne zaokružuju. Ako je rezultat racionalan broj kojemu je decimalan zapis konačan, broj se ne zaokružuje, osim ako uputom u zadatku nije drugačije navedeno.
 • Pri računanju s iracionalnim brojevima (brojevi s beskonačnim neperiodičnim decimalnim zapisom; npr. broj π, vrijednosti trigonometrijskih funkcija…) najbolje je koristiti se vrijednostima s džepnoga računala ili ih zaokružiti na najmanje četiri decimalna mjesta.
 • Ako se u zadatku traži zaokruživanje na određeni broj decimalnih mjesta, to se odnosi na konačan rezultat. Međurezultati se tada mogu računati s točnosti od najmanje dvaju decimalnih mjesta više od traženoga rezultata (npr. točnost rezultata na dva decimalna mjesta zahtijeva točnost međurezultata na najmanje četiri decimalna mjesta).
 • Neki su brojevi zaokruženi prilikom zadavanja (veliki ili mali brojevi ili brojevi prikazani znanstvenim zapisom). Stoga su u zadatcima višestrukoga izbora ponuđena rješenja također zaokružena, a u zadatcima kratkoga odgovora prihvaćaju se i rješenja zapisana u skladu sa zadanim podatcima.
 • U nekim je zadatcima rješenja potrebno ili nužno zaokružiti u skladu s kontekstom zadatka.
  Izdvojeni članak

  [Matura ’23] Poznato što sve maturanti moraju naučiti za ispit iz Matematike i koji kalkulatori se mogu koristiti

Pojednostavljivanje

 • Ako je rezultat racionalan broj zapisan u obliku razlomka, treba ga napisati u obliku do kraja skraćenoga razlomka, osim ako uputom u zadatku nije drugačije navedeno.
 • Ako je rezultat kompleksan broj, treba ga napisati u algebarskom obliku ili trigonometrijskom obliku.
 • Kod sređivanja algebarskih izraza potrebno je zbrojiti monome istoga stupnja, a algebarske razlomke skratiti.

Jednadžbe i nejednadžbe

 • U zadatcima u kojima se rješenje nejednadžbe treba zapisati u obliku intervala interval mora biti ispravno zapisan.
 • Rješenje sustava jednadžbi s dvjema nepoznanicama potrebno je zapisati ili u obliku uređenoga para ili zapisati vrijednost pojedine nepoznanice.
 • Rješenja trigonometrijskih jednadžbi trebaju biti u skladu s tekstom zadatka. U zapisu rješenja nije prihvatljivo kombinirati stupnjeve i radijane.
 • Ako se uz rješenje jednadžbe zapiše i broj dobiven ispravnim postupkom rješavanja koji ne zadovoljava uvjete zadane jednadžbe, odgovor neće biti priznat.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Crtanje grafova funkcija

 • Dovoljno je u cijelome priloženom koordinatnom sustavu nacrtati dio grafa koji je karakterističan za zadanu funkciju. Ako je graf funkcije crtan po dijelovima, potrebno je naznačiti što je konačan graf zadane funkcije. Ako funkcija ima asimptotu, dobro je, ali ne i nužno, nacrtati i nju.

Geometrija

 • U tekstovima zadataka pojavljuju se pojmovi „skica” i „slika”. Skica prikazuje geometrijski objekt čije mjere kutova i duljine dužina ne moraju odgovarati zadanim vrijednostima. Slika je nacrtana u koordinatnome sustavu i svi njezini elementi moraju odgovarati zadanim vrijednostima u skladu s jediničnim duljinama toga koordinatnog sustava.
 • U pravilu, ako u geometrijskim zadatcima nisu navedene mjerne jedinice, podrazumijeva se da su duljine izražene u jediničnim duljinama, površine u kvadratnim jedinicama, a obujmi u kubnim jedinicama.
 • Ako se u zadatcima produženoga odgovora crta skica na kojoj su označeni neki elementi, potrebno je koristiti se tim istim oznakama u postupku računanja.
 • Ako se u geometrijskim zadatcima navode vrhovi mnogokuta, podrazumijeva se da su redom navedeni vrhovi susjedni i označeni u pozitivnome smjeru (obrnutome od smjera kazaljke na satu).

U nastavku još detaljnije možete proučiti preporuke NCVVO-a za rješavanje mature iz Matematike, u kojima se nalaze i primjeri zadataka. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab