Pretraga

Posljednje pripreme za sutrašnju maturu Matematike: Pokušajte točno riješiti barem 5/10 pitanja iz 2022.

A- A+

Posljednji ispit u ljetnom roku provedbe državne mature je Matematika. Maturanti ju pišu sutra i mogu ju polagati na višoj ili osnovnoj razini. Za posljednje ponavljanje prije ispita izdvojili smo deset pitanja s prošlogodišnjeg ljetnog roka, po pet sa svake razine.

Matematika | foto: Pexels

Sutra je zadnji dan ljetnog roka državne mature. Maturanti pišu ispit Matematike te nakon toga slijedi čekanje rezultata, a prvi privremeni izlaze 12. srpnja. Osnovnu razinu Matematike sutra će pisati oko 16.000 maturanata, dok će višu polagati nešto manje njih, oko 12.000.

Osnovna razina Matematike piše se 150 minuta bez stanke te se sastoji od 30 zadataka koji mogu donijeti 40 bodova. Od tog su jedan dio zadaci višestrukog izbora, odnosno ‘na zaokruživanje’, a drugi su dio zadaci kratkog odgovora. Na višoj razini, osim takvih zadataka, maturante čekaju i zadaci produženog odgovora. Viša razina piše se 180 minuta te se sastoji od 40 zadataka na kojima se može prikupiti najviše 60 bodova. Svakako nemojte zaboraviti provjeriti je li vaš kalkulator na popisu zabranjenih kalkulatora na maturi.

Mi vam za posljednje ponavljanje donosimo deset prošlogodišnjih pitanja, po pet sa svake razine. Za odgovaranje na ostala pitanja s mature potrebna je samo brza registracija u sustav kvizovi.srednja.hr. Napomena, na A i B razini pojavljuju se neka ista pitanja, a zašto se to događa, pročitajte ovdje.

B razina

1.

2.

3.

4.

5.

A razina

1.

2.

3.

4.

5.

Za točna rješenja kliknite na ikonu ‘nastavak teksta’.