Pretraga

Stigli prvi podaci: Ovo je za sada 10 najpoželjnijih fakseva na jesenskom roku

A- A+

Oni koji nisu položili maturu na ljetnom roku, 21. srpnja prijavili su jesenski rok gdje će ponovno pisati one predmete koje nisu prošli. Istog dana maturanti su krenuli s prijavama i studijskih programa, a danas je Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je ažuriranu listu studija s brojem prijava na svaki fakultet i studij, evo koji su na jesenskom roku najpoželjniji među maturantima.

ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Zagrebu ove godine slavi 100. rođendan! | foto: EFZG

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gledajući omjer upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor u sustavu Postani student i deset dana nakon otvaranja prijava, objavljeni su podaci o tome koji su najpoželjnijim faksevi i studiji na jesenskom roku.

U prvih pet najpoželjnijih studija dva su s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Na prvom mjestu najpoželjniji je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ondje je upisna kvota 12, a prijavio se ukupno 81 maturant te je njima 67 to prvi izbor.

Drugi po poželjnosti je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i to stručni studij poslovne ekonomije čija je upisna kvota na jesenskom roku 12. Prijavilo se ukupno 111 maturanata, a prvi je to izbor njima 42. Na trećem mjestu najpoželjnijih fakseva je studij prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu čija je upisna kvota 13 sa sveukupno 132 prijave te je prvi izbor za 41 maturanta.

Zatim slijedi ponovno Ekonomski fakultet u Zagrebu sa studijem poslovne ekonomije za kojeg se prijavilo ukupno 115 maturanata, njima 41 je to prvi izbor, dok je upisna kvota 16. Na petom mjestu je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku sa studijem edukacijske rehabilitacije gdje ima mjesta za 42 maturanta, a od ukupno 134 prijava njima 87 je to prvi izbor.

Izdvojeni članak
državna matura rezultati

Kreću prijave za jesenski rok mature: Evo i koji su važni datumi za one koji samo upisuju faks

Prijave studijskih programa traju do 19. rujna

Nakon prvih pet mjesta slijedi Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Čakovcu, studij forenzike na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, kineziologija na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, stručni studij menadžmenta trgovine i turizma na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu i šumarstvo na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. Detaljnu tablicu s ažuriranim podacima za jesenski upisni rok možete pogledati na fotografiji niže.

Screenshot: studiji.hr

Maturanti imaju pravo tijekom kolovoza i rujna mijenjati studijske programe te prve izbore, a 9. rujna zadnji je dan za registraciju kandidata u jesenskom upisnom roku do 23:59 h. Tri dana kasnije, 12. rujna, objavljuju se privremene rang liste za upis na studijske programe. Zadnji dan za prijavu za upis na studijske programe, kao i zadnji dan promjene liste prioriteta i brisanja studijskih programa te objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe je 19. rujna, a detaljna vremena te ostale važne datume možete pronaći ovdje.