Pretraga

Autor ‘Igre prijestolja’ i drugi pisci tuže tvrtku koja je napravila ChatGPT: ‘Krše autorska prava’

A- A+

Popularni američki pisci George R. R. Martin, John Grisham, George Saunders, Michael Connolly i drugi, podigli su tužbu protiv tvrtke OpenAI koja je stvorila popularni alat umjetne inteligencije ChatGPT zbog nezakonitog korištenja njihovih djela. U tužbi navode kako se uspjeh i profitabilnost ove tvrtke bazira na korištenju njihovog rada bez naknade za autorska prava. Glasnogovornik tvrtke rekao je da ipak poštuju prava autora.

ChatGPT ilustracija na računalu

ChatGPT ilustracija na računalu | foto: Pixabay

Organizacija koja zastupa američke pisce (The Authors Guild) tužila je, u ime popularnih pisaca Johna Grishama, Jonathana Franzena, Georgea R. R. Martina, Jodi Picault i drugih, tvrtku OpenAI zbog kršenja njihovih autorskih prava korištenjem njihovih knjiga za treniranje svog popularnog ChatGPT chatbota.

Umjetna inteligencija dijeli pojedinosti knjiga koje nisu dostupne na internetu

U tužbi, koja je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država, navodi se da, iako OpenAI javno ne objavljuje koje radove koristi za treniranje svojih modela, tvrtka je priznala da koristi materijal zaštićen autorskim pravima, piše The Rolling Stone.

– Uspjeh i profitabilnost OpenAI-ja zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne riječi dopuštenja ili trunke naknade vlasnicima autorskih prava, navedeno je u tužbi.

Također, u tužbi je navedeno da je ChatGPT sposoban proizvesti sažetke knjiga koji uključuju pojedinosti koje nisu dostupne u recenzijama ili drugdje na internetu, što sugerira da je osnovni program učitavao knjige u cijelosti. Na primjer, spisateljica Jane Friedman na Amazonu je pronašla knjige koje se prodaju pod njenim imenom koje ona nije napisala, ali su upotrijebljeni dijelovi njenih knjiga. Naravno, za te dijelove joj nisu plaćena autorska prava.

Izdvojeni članak
mobitel

Škole jednog od najvećih gradova zabranile ChatGPT: ‘Razvijamo mjere ublažavanja’

OpenAI sve negira

Glasnogovornik OpenAI-ja rekao je da tvrtka poštuje prava autora i ‘vodi produktivne razgovore s mnogim kreatorima diljem svijeta, uključujući i Udruženje autora’.

S druge strane, izvršna direktorica Udruženja autora Mary Rasenberger izjavila je da autori moraju imati mogućnost kontrolirati hoće li i kako njihova djela koristiti generativna umjetna inteligencija kako bi sačuvali njihovu književnost. Dodala je i kako je to tek početak borbe književnika protiv umjetne inteligencije.