Pretraga

Chanel Miller, djevojka iz zastrašujećeg Brock Turner slučaja otkrila je svoj identitet

A- A+

Prije četiri godine njezin je slučaj zgrozio svijet. Preživjela je seksualni napad od strane Brocka Turnera, tada 19-godišnjeg studenta prestižnog sveučilišta Stanford. Događaj se odvio na kampusu njegovog sveučilišta, a Miller su spasili slučajni prolaznici – švedski studenti. Ona tijekom suđenja nije htjela otkriti svoj identitet, već zadržati privatnost, pa je postala poznata pod imenom Emily Doe. Moćna izjava koju je napisala za potrebe suđenja postala je viralna, a u njoj je opisala osjećaje koje je proživljavala. Brock Turner je na kraju odslužio kaznu od tri mjeseca u zatvoru, a njegov otac je rekao da mu sin ne zaslužuje zatvor zbog ’20 minuta akcije’.

Chanel Miller, foto: screenshot, YouTube

Chanel Miller odlučila je javnosti otkriti svoj identitet. Osim toga, ova 27-godišnja spisateljica i umjetnica odlučila je napisati knjigu o svojim iskustvima – nazvanu Know My Name. Objavit će se krajem ovog mjeseca, piše BBC.

Izdvojeni članak

Studentska pravobraniteljica u Zagrebu o seksualnom zlostavljanju: Vjerojatno se događa, ali nitko o tome ne progovara

Od napadača su ju spasili švedski studenti

Podsjetimo se: 2015. su švedski studenti, Carl-Fredrik Arndt i Peter Jonsson prolazili na bicklima kroz kampus, te vidjeli neobičan prizor. Iza kontejnera je, polugola i sklupčana u položaj fetusa ležala Miller. Na njoj je bio Brock Turner. Studenti su odmah primjetili da nešto nije u redu.

– Vidjeli smo da se ona ne pomiče uopće, a da se on puno pomiče. Stali smo i pomislili da se nešto neobično događa, rekao je Arndt, a prenio Washington Post.

Studenti su došli do njih i pitali Turnera što se događa. Počeo je bježati, a Peter je trčao za njim, uhvatio ga, pa su pozvali policiju. U izvješću sa suđenja stoji da Jonsson bio iznimno potresen događajem, pa je prilikom davanja izjave više puta zaplakao i morao stati da bi se sabrao, pisao je Independent.

Miller je napisala dirljivu izjavu, kojom je od Turnera tražila prihvaćanje kazne

Izdvojeni članak

Na društvenim mrežama masovno se objavljuju fotografije tangi: Evo koja poruka stoji iza toga

Tijekom suđenja napisala je 12 stranica dugačku izjavu, koja je kasnije postala viralna. U njoj je opisala koliko je cijelo iskustvo za nju bilo poražavajuće, te rekla da joj je nanesena šteta koja ne može biti izbrisana. No, ipak je vidjela rješenje u cijeloj situaciji.

– I sad oboje imamo izbor. Možemo dopustiti da nas ovo uništi, ja mogu nastaviti biti ljuta i povrijeđena, a ti poricati, ili se možemo s time suočiti, ja prihvatiti bol, ti prihvatiti kaznu i oboje krenuti dalje, napisala je, a prenio Washington Post.

Sudac je ipak bio naklonjen Turneru, smatrao je da zatvor nije za njega

Međutim, Turnerov je otac imao drugačije viđenje situacije. Najprije, obratimo pozornost na njegovog oca, Dana Turnera. Braneći svog sina, istaknuo je da kazna zatvora nije primjerena kazna za njegovog sina, pogotovo radi toga što se radi samo o ‘20 minuta akcije‘, pisao je The Guardian.

https://twitter.com/laurenduca/status/739505679635992577/photo/1

S njegovim se ocem složio i sudac Persky, ističući kako mladi Turner ne predstavlja opasnost društvu. Toj je odluci pridonijelo i što je mlad, nema kriminalnu povijest, a i činjenica da je bio pod utjecajem alkohola išla mu je u korist.

– Zatvorska kazna ozbiljno bi utjecala na njega (…) Mislim da neće predstavljati opasnost drugima, rekao je sudac da bi opravdao svoju blagu presudu.

Turner je na kraju dobio kaznu u trajanju od 6 mjeseci, odlužio je 3, a zatim bio pušten. Insider piše da je bio optužen za tri zločina, među kojima se našla i namjera silovanja onesviještene osobe. Po zakonu bi za sve tri optužbe mogao dobiti maksimalnu kaznu od 14 godina u zatvoru, no ta je kazna izostala.

Izdvojeni članak

Studenti poludjeli zbog predavanja na kojem su im poručili da žene uvježbanim izrazom lica mogu spriječiti silovanje

Pokušavalo ga se predstaviti kao uzornog građanina, ali istina je ipak isplivala

Dan je tijekom suđenja isticao da njegov sin inače ne koristi alkohol, ni droge, te da je uzorna i pristojna osoba. Za njim se poveo i Brock, ističući kako ga je pokvarilo ponašanje ostalih studenata Stanforda. Tvrdio je da se poveo za njima i zato pio alkohol, što je loše na njega utjecalo.

– Dolazeći iz malog gradića iz Ohia, nikad nisam zaista iskusio slavljenje ili partijanje koje je uključivalo alkohol, branio se Brock u pismu kojeg je poslao sucu Aaronu Perskyju, pisao je SFGate.

Tijekom suđenja je otkriveno da nije govorio istinu. Za vrijeme srednje škole uzimao je razne droge, kao što su LSD i MDMA, no te je informacije sudac prikladno zanemario.

Izdvojeni članak

Zahvaljujući ovim studentima djevojke su mirne: Osmislili lak za nokte koji otkriva drogu za silovanje

Chanel je uspjela nadvladati teškoće proizašle iz nesretnog događaja

Na početku joj je nošenje sa situacijom bilo iznimno teško. Nije se sjećala događaja, a detalje je saznavala iz medija. Osim toga, za potrebe suđenja prolazila je kroz neugodne preglede, te morala odgovarati na brojna jednako toliko neugodna pitanja. Uz to, teško joj je palo što se svugdje govori o njegovoj plivačkoj karijeri.

U jednom je članku, koji joj se utisnuo u sjećanje, opisano u kojem je položaju i stanju ona pronađena, a zatim su izlistani njegovi plivački rezultati. ‘By the way, he’s really good at swimming’/Usput, njemu jako dobro ide plivanje, opisala je tako dojam koji je na nju ostavio članak.

Odlučila je napisati knjigu o svojim iskustvima, za potrebe koje je istražila detalje vlastitiog slučaja koji čak ni njoj nisu na prvu bili dostupni. Primila je i brojna pisma podrške drugih žena koje su proživjele slična traumatska iskustva. One su joj zahvaljivale na opsežnom pismu kojeg je napisala, ističući kako ih je ohrabrila u dijeljenju vlastitih priča s drugima.

Iako se njen slučaj odvio prije #MeToo pokreta, zahvaljući njemu se počela posvećivati pažnja seksualnim napadima koje studentice, a i druge osobe proživljavaju, piše BBC.

Izdvojeni članak

Dvojica mladića osumnjičenih za silovanje srednjoškolke u Zadru pušteni kako bi pohađali nastavu

Knjiga će promijeniti vaš doživljaj seksualnog nasilja

Miller je na knjizi radila od 2017., a Andrea Shulz, glavna urednica izdavačke kuće Viking, istaknula je kako je knjiga nevjerojatno dobra, te ima potencijal mijenjanja mišljenja ljudi.

– Ovo je jedna od najvažnijih knjiga koje sam ikad izdala, istaknula je Shulz, nadalje hvaleći potencijal knjige da ‘mijenja kulturu u kojoj živimo’, piše The New York Times.

Naslovnicu knjige inspirirala je tehnika kintsugi, koja dolazi iz japanske umjetnosti. Ona se koristi pri sastavljanju, primjerice, polomljenih komada vaza, prilikom čega se ti komadi povezuju tekućim zlatom. Na taj je način moguće vidjeti gdje je vaza bila slomljena, te stvoriti novi, još ljepši objekt. Ovaj bi prizor trebao simbolizirati oporavak Chanel Miller.

Copy link
Powered by Social Snap