Pretraga

Kako je Ministarstvo obrazovanja u petak besramno slagalo javnosti

A- A+

Prošlog se tjedna u javnosti pojavila vijest kako su ministar Pavo Barišić i Matko Glunčić potpisivali odluke o dodijeli sredstava časopisima te znanstvenim i stručnim društvima u kojima su na čelnim dužnostima. Ministarstvo je žurno reagiralo, kazavši kao se dvojac, nakon imenovanja na dužnosti u MZO-u povukao sa svih čelnih pozicija u spornim društvima. Pritom su besramno slagali hrvatsku javnost – Matko Glunčić još uvijek je u Upravnom odboru Hrvatskog fizikalnog društva kojemu je dodijelio 22 tisuće kuna.

Screenshot: web stranica Hrvatskog fizikalnog društva

Portalnovosti.com, prošloga je tjedna otkrio kako su ministar Pavo Barišić i Matko Glunčić potpisivali odluke o dodijeli sredstava časopisima te znanstvenim i stručnim društvima u kojima su na čelnim dužnostima. Posebno se ističe slučaj u kojemu je Glunčić potpisao odluku kojom se 22 tisuće kuna dodjeljuje Hrvatskom fizikalnom društvu, a samo deset dana nakon ulazi u Upravni odbor tog društva.

Izdvojeni članak

Raspašoj u Ministarstvu: Barišić i Glunčić u potencijalnom sukobu interesa?

Slučajevi su prijavljeni Povjerenstvu za sukob interesa, a priopćenjem je na te napise reagiralo i samo Ministarstvo obrazovanja, kazavši pritom da nije riječ o nikakvom sukobu interesa.

– Nakon imenovanja na dužnosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministar prof. dr. sc. Pavo Barišić i državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić povukli su se sa svih čelnih dužnosti na kojima su bili u znanstvenim i stručnim društvima i časopisima, priopćilo je Ministarstvo i pritom besramno slagalo hrvatsku javnost.

Naime, Matko Glunčić još je uvijek u Upravnom odboru Hrvatskog fizikalnog društva, kako i stoji na web stranici Društva. Državnim tajnikom imenovan je 24. studenog, a zahtjev za razrješenjem s pozicije člana Upravnog odbora HFD-a podnio je gotovo tri mjeseca nakon, 15. siječnja, donosi tiskano izdanje Jutarnjeg lista.

– Tehnički je još uvijek istina da je dr. Glunčić član Upravnog odbora Hrvatskog fizikalnog društva, no istina je i to da je on već zatražio razrješenje zbog imenovanja na dužnost zbog imenovanja na dužnost državnog tajnika, o čemu će odlučivati Upravni odbor HFD-a na svojoj idućoj sjednici, kazao je za Jutarnji list Denis Sunko, predsjednik HFD-a.

Napomenuo je kako je Glunčić postao tajnik prije izborne skupštine Društva koja je održana u prosincu, ali nakon posljednje sjednice bivšeg Upravnog odbora u studenom na kojoj su fiksirani kandidati za izbornu skupštinu. Tada je dogovoreno da će Glunčić ostati kandidat, a Društvo će ga naknadno razriješiti dužnosti čim on to zatraži.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap