Pretraga

Raspašoj u Ministarstvu: Barišić i Glunčić u potencijalnom sukobu interesa?

A- A+

Kako piše portalnovosti.com, ministar Pavo Barišić potpisao je Odluku o financiranju skupova u čijoj je organizaciji sudjelovao, a značajnija su sredstva dodijeljena i časopisu u čijem je uredništvu. Državni tajnik Matko Glunčić također je bio široke ruke, pa je dodijelio 22 tisuće kuna Hrvatskom fizikalnom društvu, a samo deset dana nakon ušao je upravni odbor tog društva.

Screenshot: YouTube

Portalnovosti.com, koji je i prvi otkrio prijavu za plagijat Pave Barišića Odboru za etiku, otkriva novi potencijalni sukob interesa ministra i državnog tajnika Matka Glunčića.

Izdvojeni članak

Znanstvenik svjetskog glasa pobrojao sve neetične radnje ministra Barišića

Barišić dodjelio sredstva skupovima u čijoj je organizaciji sudjelovao

Barišić je dva dana nakon preuzimanja mandata potpisao Odluku o financijskoj potpori u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2016. godini. Tom je odlukom dodijelio potpore od 25.600 kuna 25. Danima Frane Petrića, od 21.400 kuna 15. Lošinjskim danima bioetike te od 7.500 kuna 10. Mediteranskim korijenima filozofije. Na sva tri znanstvena skupa Barišić je sudjelovao u organizaciji, a održani su nekoliko mjeseci nakon što je Barišić postao ministar obrazovanja i potpisao Odluku.

Ipak, iako su sredstva bila dodijeljena tek kada je Barišić zasjeo u ministarsku stolicu, važno je naglasiti kako je natječaj za dodjelu sredstava bio raspisan još za Šustarova mandata te kako je i inače običaj da se sredstva za organizaciju ovakvih skupova dodjeljuju retroaktivno, dakle, nakon što se održe.

Slično se dogodilo i s dodjelom sredstava Klubu hrvatskih humboldtovaca, kojemu je Barišić sve do 23. studenog bio na čelu, a Odluku o dodjeli sredstava potpisao je Glunčić.

Izdvojeni članak

Izmijenjen sporni rad ministra Barišića na portalu znanstvenih radova

Glunčić dao 22 tisuće kuna Fiziološkom drušvu u čijem je upravnom odboru

Potezi državnog tajnika Glunčića priča su za sebe. Njegovom su odlukom dodijeljena proračunska sredstva Hrvatskom fizikalnom društvu. Deset dana nakon što je odobrio 22 tisuće kuna Hrvatskom fizikalnom društvu, Glunčić je izabran u upravni odbor tog društva.

Osim te, Glunčić je potpisao i Odluku o financijskoj potpori znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2016. godini. Tom odlukom Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je 68.923 kune Matematičko-fizičkom listu koji izdaje Glunčićevo Hrvatsko fizikalno društvo, što je najveći iznos koji je taj časopis dobio u posljednje četiri godine.

U odluci o financiranju časopisa po prvi put nakon četiri godine našao se i časopis Prilozi, čiji je izdavač Institut za filozofiju, kojem je Barišić ranije bio ravnatelj i na kojem je, uz profesorski status u Splitu, također bio zaposlen do stupanja na ministarsku dužnost. Barišić je i član uredništva tog časopisa. Prilozi su posljednji put dobili potporu Ministarstva 2011. godine, u iznosu od 13 tisuća kuna, da bi nakon četiri sušne godine, upravo dolaskom Barišića u Ministarstvo, dobili čak 47 tisuća kuna.

Uz to što su odobrili financiranja časopisa s kojima su osobno povezani, Barišić i Glunčić dodijelili su i 86 tisuća kuna časopisu Instituta za turizam, u čijem upravnom odboru i dalje sjedi Petra Anđelović, službenica za informiranje Ministarstva obrazovanja.

Portalnovosti.com navodi i kako je najveći broj potpisnika podrške Barišiću povezan je s ministrom preko sudjelovanja u organizacijskim odborima skupova, uredništvima časopisa ili tijelima spomenutih udruga, te kako je to i slučaj s većinom drugih imena s popisa od 104 potpisnika peticije, koje s ministrom povezuju ili karijerni ili direktni materijalni interesi.

Izdvojeni članak

Pogledajte urnebesan video splitskih satiričara na temu afera Pave Barišića

Na napise reagiralo i Ministarstvo

Vezano uz sve ove navode, reagiralo je i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je stalo u obranu Glunčića i Barišića. Tvrde kako nije riječ o nikakvom sukobu interesa.

– Nakon imenovanja na dužnosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministar prof. dr. sc. Pavo Barišić i državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić povukli su se sa svih čelnih dužnosti na kojima su bili u znanstvenim i stručnim društvima i časopisima.

Odluke o dodjeli sredstava udrugama, časopisima i skupovima predlažu i utvrđuju neovisna stručna povjerenstva koja su imenovana u mandatima prethodnih ministara. Odluke o raspodjeli sredstava donose se na temelju utvrđenih kriterija propisanih pravilnicima koji su također doneseni u mandatima prethodnih ministara. Dakle, nije riječ ni o kakvom sukobu interesa, stoji u priopćenju MZO-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap