Pretraga

Ministarstvo školama poslalo smjernice u slučaju veće ugroze, evo što sve propisuju

Otkako se dogodila školska pucnjava u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu, incidenti prijetećeg karaktera nanizali su se i  u Hrvatskim školama. U nekim je slučajevima intervenirala i policija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih je dana školama uputilo tzv. Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama.

škola-hodnik

Foto: Unsplash

Devetero učenika i školski zaštitar preminulo je uslijed pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu. U jutarnjim satima 3. svibnja na njih je iz pištolja zapucao 13-godišnjak koji pohađa tu školu. Scenarij koji se odvijao negdje tisućama kilometara od nas, na drugom kontinentu, sada se dogodio na ovim prostorima. Osim što je ovaj tragični događaj zavio regiju u crno, povukao je i važno pitanje sigurnosti u školama, ne samo u Srbiji već i Hrvatskoj.

MUP trenutno ne želi izlaziti s podacima o broju prijava iz škola

Jer se baš nakon njega i u našim školama dogodilo više incidenata prijetećeg karaktera. Među ostalim, roditelj jedne zagrebačke osnovne škole zaprijetio je zaposlenicima da će im se dogoditi ‘beogradski scenarij’, a učenik druge škole objavio je fotografiju pištolja. Nekoliko dana kasnije, u drugoj zagrebačkoj osnovnoj školi, učenik je nakon svađe otišao kući te u grupu drugim učenicima poslao fotografiju na kojoj je metak. Slučajevi su prijavljeni policiji koja je i intervenirala. Proteklih dana u dvije su škole učenici odbili doći na nastavu ili im to nisu dozvolili. U obje škole u tim razredima postoji problematičan učenik, a u jednoj je učenik zaprijetio i da je on ‘novi Kosta’.

Stoga smo poslali upit u MUP i tražili koliko su slučajeva ovakve vrste škole prijavljivale od 3. do 23. svibnja, je li policija postupala te je li zamijećeno povećanje broja prijavljenih incidenata u odnosu da razdoblje prije 3. svibnja, odnosno pucnjave u školi u Beogradu. Iz MUP-a nam je tek kratko u telefonskom razgovoru potvrđeno kako zaprimaju prijave incidenata u školama te policijski službenici izlaze na teren. No navode da ne žele iznositi broj prijavljenih slučajeva od 3. svibnja pa do danas, kao i analizu u odnosu na razdoblje prije napada u Beogradu, barem ne u ovom trenutku.

Izdvojeni članak

Novi incidenti u školama: Roditelji nisu pustili učenike na nastavu jer se boje za njihovu sigurnost

MZO školama poslao posebne smjernice

Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je ovih dana poslalo Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama. Prema tim smjernicama škole su dužne intervenciju zatražiti odmah u svim situacijama izravne i neposredne opasnosti za život, tijelo i sigurnost učenika ili zaposlenika školske ustanove i to pozivom na broj 192.

– U slučajevima prijetnje samoozljeđivanjem zatražiti intervenciju policije i hitne medicinske službe, uz dostavu pismene obavijesti nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad. Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili pod okolnostima koje upućuju da je počinio kazneno djelo u okruženju školske ustanove, djelatnici školske ustanove smiju i trebaju zadržati do dolaska policije, piše među ostalim u smjernicama MZO-a.

Škole trebaju, stoji u smjernicama, policiji prijaviti saznanja iz kojih proizlazi sumnja da je na štetu djeteta u školskoj ustanovi ili van nje od strane druge djece ili odraslih osoba počinjeno kažnjivo djelo.

– Odgovorne osobe školske ustanove surađuju s policijom tijekom kriminalističkog istraživanja i na zahtjev policije dužne su ustupiti dokumentaciju od značaja za provedbu izvida uz naknadno poštivanje zakonskih odredbi o tajnosti izvida (kao tajnu čuvati činjenice ili podatke koje su saznali tijekom postupanja policije). U slučaju prijave koja zahtijeva žurno postupanje policije potrebno je osigurati dostupnost stručnog osoblja koje raspolaže saznanjima o događaju i učeniku, stoji, među ostalim, u smjernicama MZO-a.

Dokumentom je propisano i kako postupiti kada škole ne mogu procijeniti ima li ugrožavajuće ponašanje učenika obilježja kažnjive radnje, što činiti u slučaju saznanja o nezakonitim i potencijalno rizičnim objavama učenika na društvenim mrežama i slično.

U nastavku možete detaljno proučiti smjernice koje su stigle u škole, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
škola-hodnik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap