Pretraga

MOST u Sabor šalje četiri profesora sa zagrebačkog Sveučilišta

A- A+

Veliko iznenađenje parlamentarnih izbora je MOST Nezavisnih lista koji su osvojili 19 mandata od ukupno raspoloživih 151 saborskih pozicija. Postalo je jasno kako se nova Vlada neće moći formirati bez MOST-a, a zanimljivo je što će s njihove liste mjesto u Saboru naći četiri profesora sa Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: irb.hr montaža:srednja.hr

Riječ je o profesorici Gordani Rusak sa zagrebačkog PMF-a, Robertu Podolnjaku s Prava, Ivanu Lovrinoviću koji je četiri godine obnašao dužnost dekana Ekonomije, a sada u statusu profesora te Slavenu Dobroviću s FSB-a koji je poseban po tome što ima sedmero djece.

U nastavku pročitajte akademske životopise četvero izabranih u Sabor s liste MOST-a te kolegije na kojima su nositelji.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Koalicija koja je u Saboru imala čak 21 zastupnika a sigurno niste čuli za nju

Gordana Rusak – I. izborna jedinica – Ukupno 3 mandata – MOST 18,39 %

Redovita profesorica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u
Zagrebu od 2013. godine. Područje rada su joj bioaktivne tvari iz biljaka/molekularna biologija/’food science’. Diplomirala je ’87 na PMF-u, dok je ’91 i ’95 magistrirala, odnosno doktorirala na području molekularne biologije.

U svojem životopisu navodi jednogodišnje postdoktorsko usavršavanje na Technische Universität Dresden u svojstvu znanstvene suradnice. Profesorica Rusak je idejna začetnica projekta ‘Noć biologije’ koja se održava u travnju na nekoliko lokacija u Zagrebu. Tom prigodom nam je rekla kako je cilj manifestacije popularizirati život, biologiju kao znanost o životu i, prije svega, usaditi svijest da je ovaj čovjekov život, na koji smo toliko fokusirani, samo jedan mali segment velikog mozaika života.

– Znanstvene činjenice mogu se objasniti na vrlo kompliciran, dosadan pa i odbojan način, a mogu se objasniti i na zanimljiv način te kroz igru. Naš je pristup ovaj drugi i zbog toga je puno upečatljivije ono što djeca ovdje nauče, nego na satu biologije, rekla nam je tada Gordana Rusak, redovna profesorica na biološkom odsjeku zagrebačkog PMF- a.

Nositeljica je kolegija Morfologija i anatomija biljaka, Biljne bioaktivne tvari, Opća botanika, Molekularna biologija biljaka.

Izdvojeni članak

Metoda Victora D’Hondta: Kako se dijele mjesta u parlamentu?

Ivan Lovrinović – II. Izborna jedinica –Ukupno 2 mandata – MOST 13,3 %

Radi na katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a od 2006. izabran je u zvanje redovnog profesora. Iste godine je prestao obnašati dužnost Dekana EFZG na kojoj je bio od 2002. godine.

Diplomirao je ‘84., a ’90 i ’95 magistrirao, odnosno doktorirao. Tema magistarskog rada bila mu je ‘Europska zajednica i svjetske privredne interrelacije’, a doktorskog ‘Novčano tržište – ishodište financijskog tržišta i mogućnosti njegovog razvitka u Hrvatskoj’.

U svojem životopisu ističe nagradu ”Mijo Mirković” iz 2001. godine za knjigu ‘Monetarna politika’ koja je proglašena najboljom objavljenom knjigom na Ekonomskom fakultetu.
Nositelj je kolegija Monetarna politika, Međunarodni financijski menadžment i Monetarna politika EU.

Ocjena 3,9 u sustavu Ocijeni profesora.

Robert Podolnjak – III. Izborna jedinica – Ukupno 1 mandat – MOST 7,9 %

Rođen je 3.06. 1958. u Varaždin, a na Pravnom fakultetu u Zagrebu radi od 1. siječnja 2006. godine gdje je izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo. Redoviti je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Hrvatske udruge za ustavno pravo, Međunarodnog udruženja za ustavno pravo (IACL) te Hrvatskog politološkog društva. Objavio je tri znanstvene monografije: ‘Federalizam i republikanizam: Stvaranje američkog ustava’ (2004.), ‘Neposredan izbor (grado)načelnika i župana: Europska iskustva i hrvatski izazov’ (2005.), ‘(Grado)načelnik i vijeće: Novi institucionalni okvir hrvatske lokalne samouprave u komparativnoj perspektivi’ (2010) te više od 70 radova u znanstvenim časopisima, zbornicima i drugim publikacijama.

Bio je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika 2008-2011. i član Radne skupine Vlade RH za promjene Ustava Republike Hrvatske 2009-2010.

– Hrvatski izborni sustav za parlamentarne izbore je ogromna izborna manipulacija, gotovo u svim pojedinostima tog izbornog sustava, izjavio je na okruglom stolu ‘Promjene izbornog zakonodavstva za izbor zastupnika u Hrvatski sabor’ održanom 23. lipnja 2014. godine u organizaciji Hrvatskih laburista.

Nositelj je kolegija Izborno pravo i izborni sustavi, Ustavno pravo, Ustavno pravo – seminar, Izborni sustav, Osnove ustavnog prava, Poredbeno ustavno pravo, Ustavno pravo Republike Hrvatske, Komparativni politički sustavi, Komparativni politički sustavi – seminar, Ljudska prava

Izdvojeni članak

Izborna abeceda: Sve što trebate znati o izborima!

Slaven Dobrović – VII. Izborna jedinica – Ukupno 2 mandata –MOST 15,7 %

Rođen je u Zadru, 29. kolovoza 1967. Godine, a diplomirao je ’93 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za
najbolji studentski rad 1992. godine, a magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom ’Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”. Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije ‘Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja’.

Od jeseni 1993. zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za energetska postrojenja, najprije na projektu ‘Otplinjavanje i utjecaj plinova na karakter vode, a zatim na projektu ‘Tehnološki procesi u sustavu obrade Voda’.

Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za Inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta, a iste godine izabran je u izvanrednog profesora na FSB-u.

Član je Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i međunarodne udruge International Water Association. Govori i piše engleskim, a služi se i francuskim jezikom. Oženjen je i otac je sedmero djece.

Copy link
Powered by Social Snap