Pretraga

Za neprimjerena ponašanja u online učionici – ukor: Ministrica Divjak poslala važnu poruku učenicima

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, danas je održala virtualni sastanak s ravnateljima diljem Hrvatske, a tema je bila organizacija i izvođenje nastave na daljinu u okviru situacije vezane uz koronavirus. Nakon sastanka održana je i konferencija za medije. Od ponedjeljka s online nastavom započinje Istarska županija, a u srijedu svi, ali svi učenici viših razreda osnovne te srednjoškolca nastavu već od ponedjeljka mogu pratiti putem Sportske televizije te se svi dani od ponedjeljka računaju kao nastavni dani. Ovom prilikom ministrica je poslala važnu poruku učenicima.

Screenshot; srednja.hr

– Očekujem sada, pred spremnosti koju smo pokazali u prvom dijelu priprema, disciplinu koja je nužna da bi se sve ovo provelo kako treba, suradnju i strpljenje kada naiđemo na probleme i spremnost u rješavanju problema i solidarnost, kako učitelja i ravnatelja, ali tako i roditelja i svih dionika našeg sustava. Neće biti lako, ali sve ćemo, ja sam sigurna, uspješno prebroditi i napraviti, rekla je u uvodi današnje konferencije za medije ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Od ponedjeljka virtualne učionice u Istri, od srijede u cijeloj Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Kako učiti kad su zatvorene škole i faksevi? Uputstva za učenike, studente i profesore

Konferencija je održana nakon virtualnog sastanka u kojemu je sudjelovalo preko 1.200 ravnatelja diljem Hrvatske, s temom nastave na daljinu.

– Važno je reći da sve što proizvodimo i što ćemo proizvoditi, kako za televiziju tako i za ove video materijale, će biti dostupno i preko YouTubea i da ćemo omogućiti ne samo da se upotrebljava ne samo u Hrvatskoj, nego i susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, gdje god ne postoji značajnija jezična barijera vezana uz naše sadržaje.

Istaknula je kako je na virtualnom satu s ravnateljima prošla mnoge detalje koji su važni za idući tjedan. Dotaknula se i teme tehničkih poteškoća u radu online servisa, kazavši kako je ‘situacija takva da pojedini servisi Microsofta na trenutke nisu dostupni na globalnoj razini’ te da se u cijelom svijetu osjeća pomak prema digitalnom svijetu.

– Naglasila bih tri stvari: prvo, da u 8 sati ujutro u ponedjeljak kreće škola na trećem za sve učenike razredne nastave (1. do 4. razred OŠ) prema rasporedu, a da na Sportskoj televiziji za sve ostale učenike imamo digitalne video materijale koji će također biti svima dostupni. Znači to je za predmetnu nastavu (5. – 8. razred OŠ) i za srednju školu. Drugo, da zapravo virtualne učionice za učenike, dakle ovo je dostupnost televizijskog programa za sve što smo rekli od ponedjeljka, a virtualne učionice za učenike kreću u Istarskoj županiji od ponedjeljka, a za sve ostale županije u srijedu, s obzirom na to da je Istra imala dva dana više da se pripremi. To su sve nastavni dani za sve. Treće, jako važno, a to su pravila ponašanja u virtualnom svijetu i virtualnim učionicama – ona moraju biti jednaka kao što su i u školi. Znači ne kakva su negdje iza ugla i na nekim drugim mjestima, nego ponašanja kakva trebaju biti u školi. Tako da ako netko od učenika objavi ili neprimjeren sadržaj, vrijeđa druge učenike ili nastavnike, on također može dobiti ukor, dakle kao da je u razredu. I u tom smislu molim i roditelje da se potrude pogledati i upozoriti učenike na sva ova dobra i lijepa pravila ponašanja, kazala je Divjak.

Nastavnici pozvani da šalju svoje materijale

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak otkrila hoće li zbog koronavirusa biti promjena na maturi

Istaknula je dodatno kako ju posebno veseli pomoć koju dobivaju od nakladnika, teleoperatora, od informatičkih tvrtki, ali i kolega kao što su Toni Milun i Dejan Nemčić, koji pomažu u izradi sadržaja i ustupaju vlastite.

– Nama tjedno treba preko 300 različitih video materijala. Ako još uključite i strukovne škole i strukovne nastavnike, onda taj broj bude i blizu 500. Mi sada moramo računati da trebamo imati materijale barem za sljedeća dva tjedna. I to je puno viša razina usluge nego što imaju druge europske države. Pozivam i sve one druge koji nam mogu pomoći – nastavnike, učitelje pa i visokoškolske nastavnike da nam dostave linkove za svoje video materijale, da nam to pošalju na kurikulum@mzo.hr. Mi ćemo ih pregledati i staviti u funkciju već prema potrebi jer je ovo naš zajednički pothvat i trebamo ga pripremiti na discipliniran i inovativan način u kratkom vremenu, rekla je Divjak.

Kako je naknadno pojasnila, riječ je o video materijalima u trajanju od 15-ak minuta na temu neke nastavne jedinice koja je na rasporedu po nastavnom programu. Agencija za strukovno obrazovanje priprema materijale za strukovne škole i oni imaju svoju stranicu.

Dodala je da će se u svakoj od situacija u kojoj dođe do poteškoća snalaziti jer uvijek postoji rezervna opcija. Ovo je izvanredna situacija i nitko ne očekuje da stvari funkcioniraju savršeno, napominje, ali će funkcionirati.

Ministrica je odgovorila i na pitanje novinara oko toga mogu li nastavnici raditi po svojim materijalima.

– Mi svima za početak preporučujemo da koriste materijale koje smo mi pripremili, stavili smo ih u funkciju i oni su svima dostupni te će biti dostupni preko različitih kanala. Ako sam nastavnik priređuje materijale, to je za svaku pohvalu, ali onda mora biti dovoljno spretan da ih objavi na pravom mjestu, na mrežnim stranicama također mora biti sve objavljeno, ali onda i škola odgovara za primjerenost tih materijala, rekla je Divjak.

Istaknula je da škola mora za svaki razred na svojim mrežnim stranicama objaviti poveznice koji vodi na virtualnu učionicu.

Poruka za učenike: ‘Ponašajte se onako kako biste se ponašali da vas mama vidi u učionici’

Izdvojeni članak

Stigla nova uputa Ministarstva za izvođenje online nastave u čitavoj Hrvatskoj: Evo kako će sve izgledati

Komentirala je i nezadovoljstvo nastavnika činjenicom da moraju raditi iz škola, a ne od kuće.

– Ako očekujemo da liječnici liječe našu djecu, onda mi moramo omogućiti kvalitetno poučavanje, a drugo, da omogućimo zaposlenim roditeljima da djeca mogu doći u školu. Isto smo omogućili za vrijeme štrajka. Drugo, trenutno nema opasnosti od slobodnog širenja virusa u Hrvatskoj i ta informacija stiže od stožera civilne zaštite i epidemiologa. Prema tome, u školi se može organizirati sve tako da su higijenski uvjeti i svi drugi standardi onakvi kakvi se traže da učitelji mogu biti u prostorijama i učionicama gdje će biti u malome broju. U prvo vrijeme je jako važna suradnja među njima, da mogu jedni drugima pomoći u tome. To će tako biti dok ne dobijemo drugačije upute Stožera civilne zaštite i dok se u punoj funkcionalnosti ne upogoni ovaj sustav, rekla je Divjak.

Za kraj je učenicima i čitateljima portala srednja.hr, poslala posebnu poruku.

– Sve vas lijepo pozdravljam, zahvaljujem što nas pratite i što ćete nas i dalje pratiti. Ono što je važno da konačno imamo ovaj pionirski iskorak u digitalnoj transformaciji. Sigurna sam da sve one digitalne vještine koje vi do sada imate možete staviti na neki način u pogon i u ovom sustavu, koji je sada drugačiji. On je takav jer nas je na to prisilila situacija kakvu imamo, ali ja sam sigurna da ćete se vi dobro snaći da ćete pomoći i nastavnicima i nekad i roditeljima svojim digitalnim vještinama. I još jedna zamolba, ponašajte se onako kako biste se ponašali da vas mama vidi u učionici, poručila je ministrica učenicima.

Detaljne upute koje su dobili ravnatelji su u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Snimku konferencije pogledajte na našem YouTube kanalu, pretplatite se za sve najnovije obavijesti.


Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

Za neprimjerena ponašanja u online učionici – ukor: Ministrica Divjak poslala važnu poruku učenicima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap