Pretraga

Pitali smo Ministarstvo hoće li nastavnicima dodatno platiti nadoknade subotama; brzo su nam odgovorili

A- A+

Dvije su stvari obilježile ovu školsku godinu: štrajk i njegova nadoknada. Prošlog smo tjedna razgovarali s pravnicom Sindikata hrvatskih učitelja Anom Tuškan, koja nam je rekla kako nastavnici koji nadoknadu odrađuju subotom imaju pravo na naknadu za rad subotom. Također, napomenula je da neki imaju i pravo na prekovremeni rad. Hoće li nastavnicima dodatno platiti nadoknadu štrajka, danas smo pitali resorno ministarstvo. Njihov odgovor dobili smo vrlo brzo.

Foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Ako netko radi subotom, taj mu rad mora biti plaćen. To nije sporno, rekla nam je prije nekoliko dana sindikalna pravnica Ana Tuškan.

Izdvojeni članak
sindikalisti koji su vodili štrajk 2019.

Drama oko štrajka još nije gotova: Nastavnici traže da im se nadoknade subotama dodatno plate

Iz Sindikata hrvatskih učitelja dodali su kako neki nastavnici za vrijeme odrađivanja nastave izgubljene u štrajku imaju pravo i na naknadu za prekovremeni rad, no to ovisi o njihovim obvezama.

Plaćaju se, kažu sindikalisti, samo oni sati koji ulaze u prekovremene.

– Ako je netko nešto već odradio i sada radi dodatno, onda mu taj rad mora biti dodatno plaćen. Ako mu sati nadoknade ne prelaze radno vrijeme, onda ne treba. Ovisi o pojedinačnom slučaju, istaknula je pravnica Sindikata.

Nabrojali one koji nemaju pravo na dodatnu naknadu

A hoće li nastavnicima dodatno platiti nadoknadu štrajka, danas smo pitali resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Njihov odgovor dobili smo vrlo brzo, za nekih pola sata.

– Osobe koje su za vrijeme štrajka štrajkale, koje su bile na bolovanju, a za to su vrijeme njihove zamjene štrajkale, kao i osobe koje nisu štrajkale, ali za vrijeme štrajka u školi u kojoj rade nije organizirana nastava, obvezne su raditi u nadoknadi nastave. Te su osobe obvezne unutar svog radnog vremena obavljati sve poslove koje im odredi poslodavac i za to nemaju pravo na dodatnu naknadu, odnosno prekovremeni rad, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

MZO: Samo su rijetki oslobođeni nadoknade

Izdvojeni članak

Obrazovni štrajk obilježio je 2019. godinu, donosimo pregled naših 230 tekstova

Iako nas je zanimalo imaju li nastavnici pravo na naknadu za rad subotom, ako se nadoknada odvija taj dan, te dobivaju li učitelji tada dvije naknade (za prekovremeni rad i za rad subotom), iz Ministarstva nisu detaljizirali odgovor.

– Obveze rada u nadoknadi nastave oslobođene su samo oni (rijetki) učitelji i nastavnici koji su za vrijeme štrajka učenicima održavali nastavu određenih nastavnih predmeta, pa se nastava iz tih predmeta ne mora nadoknađivati, zaključili su iz MZO-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap