Pretraga

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

A- A+

Nezapamćena tragedija dogodila se u srijedu u Beogradu u susjednoj Srbiji. Učenik 7. razreda u stravičnom napadu u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ hicima iz pištolja usmrtio osmero učenika i zaštitara te teško ranio sedam osoba. Pištolj je uzeo od oca, napad je planirao oko mjesec dana, ali nije kazneno odgovoran jer će tek u srpnju napuniti 14 godina. Javnosti se sinoć obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji traži provedbu deset mjera s ciljem da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | screenshot: YouTube

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom tragedije u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, da je protekla srijeda bila jedan od najtežih dana u modernoj povijesti Srbije i izrazio sućut obiteljima ubijene djece i zaštitara.  Njegovo sinoćnje obraćanje javnosti počelo je minutom šutnje. Istaknuo je da se napadač nalazi na posebnom mjestu i da će biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju. Podsjetimo, još je u srijedu beogradsko tužiteljstvo javilo da dječak neće kazneno odgovarati jer formalno nije napunio 14 godina, a da je za daljnje postupanje nadležan centar za socijalnu skrb. Vučić je istaknuo kako je ovo pitanje ujedinjenosti i vrijeme kada se trebaju priznati svoje greške.

Prije dvije godine utvrđeno je da je stabilan i dovoljno zreo

– 57 čahura je pronađeno, šest metaka i četiri okvira. Otac mu je počasni član jedne streljane, obično gađa u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji, rekao je Vučić.

Istaknuo je i da je prije dvije godine u vezi napadača dostavljen formular o sumnji na zlostavljanje i zanemarivanje djece, u kojem se navodi da je u jednoj školi glume zadobio ozljede. Tada je, naveo je Vučić, analizom ustanovljeno da voli učiti, da je stabilan, da ga zanima astrofizika, biologija, da želi postati astrofizičar. Vučić je otkrio i da je u razgovoru sa stručnom službom pokazao samostalnost u iznošenju svog mišljenja, dovoljno zrelu za svoje godine.

Izdvojeni članak
radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Vučić predlaže 10 mjera

Predsjednik Srbije na konferenciji predložio deset radikalnih mjera koje bi srpska Vlada trebala provesti.

– Djecu vratiti ne možemo. Možemo pokušati, a nikada nećemo znati jesmo li u tome uspjeli, bar neku novu nacionalnu tragediju spriječiti. Danas u našoj zemlji imamo ukupno 766.000 cijevi (vatrenog oružja). Doći ću do mjera koje predlažem kao predsjednik. Predlažem uvođenje moratorija za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine. Pod dva, izdati reviziju svih izdanih dozvola za nošenje oružja. Tri, izvršiti kontrolu kako osobe koje imaju dozvolu drže oružje, kontrolirati jesu li ispunjeni uvjeti za držanje oružja. Četiri, provesti kontrolu svih streljana. Pet, kaznena odgovornost za one koji daju pristup oružju maloljetnicima. Šest, ovo je moj prijedlog, Dejane vi razmislite u vladi i razgovarajte s pravnicima, zato što se djeca brže razvijaju, i zbog prehrane, da se razmotri smanjenje dobi s kojom se može kazneno odgovarati s 14 na 12 godina. Iz razgovora s dječakom postoji mogućnost da je mali dječak znao da ne može kazneno odgovarati, naveo je Vučić.

Sedma sankcija odnosila bi se na medije koji prikazuju brutalno nasilje, osma bi bila uvođenje šestomjesečnih testova za narkotike u srednjim školama. Želi i da se organiziraju posebne službe i mobilni timovi za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalnu skrb. Kao posljednju mjeru predlaže razmatranje zabrane pristupa sajtovima koji sadrže savjete o tome kako izvršiti ubojstvo, nabaviti drogu ili vatreno oružje.

– To je moj prijedlog mjera za vas, vladu Republike Srbije, imate pravo prihvatiti ili odbiti. I da smo sve to napravili, teško da bismo ovo danas spriječili. Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj, rekao je Vučić.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

Psihološka pomoć za obitelji stradalih, učenike i nastavnike

Podsjetimo, u Srbiji je zbog ove tragedije proglašena trodnevna žalost, od 5. do 7. svibnja. Također, tamošnji je Institut za mentalno zdravlje, s ciljem podrške obiteljima stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dvije telefonske linije. Stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta. Uz to, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je ona potrebna.

Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Ovo su neke od najstrašnijih školskih pucnjava u Europi: Prva zabilježena 1913., a bilo ih je i u vrtićima

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran