Pretraga

Prošao je i drugi tjedan nacionalnih ispita: ‘Test je bio dosta teži nego što sam očekivala’

Prošao je i drugi tjedan nacionalnih ispita, a učenici osmih razreda diljem države pisali su Biologiju i Fiziku. Iznenađujuće, ispit iz Biologije bio je teži nego onaj iz Fizike, no unatoč tome očekuju se dobri rezultati, rekla nam je to Iva, učenica Osnovne škole Korenica. Idući, treći tjedan nacionalnih ispita je ujedno i posljednji, a osmaše čekaju još tri ispita – Geografija, Kemija i Povijest.

učenica rješava ispit

Foto: Unsplash

Nacionalni ispiti su u punom jeku, a prošao je i drugi tjedan. Svi osmaši diljem države u utorak su, 21. ožujka pisali ispit iz Biologije, a u četvrtak 23. ožujka, ispit iz Fizike. Oba su se ispita pisala od 9 do 10:30 sati. Svoje dojmove nakon ovotjednih nacionalnih ispita s nama je podijelila Iva, učenica Osnovne škole Korenica.

Izdvojeni članak

Gotov je prvi tjedan nacionalnih ispita: ‘Testovi su lagani, najteže mi je bilo – otvoriti vrećicu’

Biologija teža od Fizike

Ispit iz Biologije joj je čak, kaže nam odmah, bio teži nego onaj iz Fizike. To nije očekivala.

– Na Biologiji su pitanja bila vezana uglavnom za životinje i biljke, tek tri, četiri pitanja su bila vezana za čovjeka. Ono čega se sjećam je da je bilo jedno pitanje o spolnim bolestima, bio je kalendar i onda smo dobili pitanje vezano za menstruaciju,. Bilo je i par slika gdje smo morali napisati o kojem je procesu riječ npr. fotosinteza, a ova ostala pitanja su bila vezana uglavnom za životinje, tipa kakvo srce ima ptica.

Fizika je obuhvaćala gotovo sve gradivo koje su ona i njeni kolege do sada prošli. To su uglavnom, kaže, bile neke sile.

– Jedan dio testa su bila pitanja gdje dobijemo 4 ponuđena odgovora i jedan je točan, a drugi dio testa su bili zadatci gdje trebamo napisati postupak i konačan odgovor. I na Biologiji i na Fizici je bilo nekoliko zbunjujućih pitanja. Iz fizike smo, primjerice, dobili sliku motike i svaki dio motike bio je označen jednim slovom i na kraju smo dobili pitanje gdje trebamo uhvatiti motiku da bi mi potrošili najmanje energije. Kao što sam rekla Fizika mi je bila lakša od biologije, nisam se pripremala za ispite i nadam se dobrim rezultatima, zaključuje Iva, učenica osmog razreda iz Osnovne škole Korenica.

Oba ispita podijeljena u četiri područja

U nacionalnom ispitu iz Biologije ispitivalo se znanje učenika u četiri područja. Prvo područje je organiziranost živoga svijeta gdje se ispituju temeljni i zajednički principi građe i raspodjele živoga svijeta te njihova povezanost s ulogama koje pojedine strukture obavljaju. Drugo područje je proces i međuovisnosti u živome svijete koje se tiče procesa i interakcija na različitim razinama i razumijevanja održavanja ravnoteže u organizmu te u prirodi. Treće područje je energija u živome svijetu, a tu se ispituju procesi izmjene tvari i pretvorba energije na razini stanice, organizma i ekosustava. Četvrto, posljednje područje je prirodoznanstveni pristup, a obuhvaća biološku pismenost te se ispituje unutar prvih triju područja, i to kroz primjenu osnovnih načela znanstvene metodologije i tumačenja dobivenih rezultata.

Nacionalni ispit iz Fizike bio je podijeljen u četiri područja. Prvo područje je Struktura tvari, a tu se opisuje na koji su način objekti iz svakodnevice sastavljeni od osnovnih građevnih elemenata – kako se atomi drže zajedno, koje sile djeluju među njima i koja su različita stanja tvari. Drugo područje naziva Međudjelovanja tiče se pitanja zašto tijela mijenjaju stanje gibanja, zašto padaju na Zemlju i zašto se neka međusobno privlače, a neka ne. Treće područje je Gibanje, a tu se opisuju gibanja uz pomoć koncepata pomaka, brzine, akceleracije, zakona očuvanja energije, količine gibanja te sudara tijela. Četvrto, posljednje područje je Energija. To je, stoji u vodiču, jedno od najraširenijih fizičkih veličina i pojam koji prožima sve grane fizike, ostale prirodne znanosti i tehniku. Energija se ne može stvoriti ili uništiti, samo se pretvara u različite oblike. Ovdje će naglasak biti na energiji kroz fenomene kao što su gibanje, svjetlost, zvuk, električno i magnetsko polje, unutarnja energija i toplina.

Izdvojeni članak
Učenik u učionici, papir na kojemu piše nacionalni ispiti

Imaju li nacionalni ispiti smisla ako se njihov rezultat ne uzima u obzir kod upisa u srednju školu?

Prvi tjedan nije bio strašan

Prvi tjedan nacionalnih ispita osmaši su pisali Hrvatski jezik, Matematiku i Engleski jezik, a tada je Laura, učenica OŠ Zvonimira Franka u Kutini za srednja.hr opisala kako su izgledali ispiti.

– Na Hrvatskom se najviše ispitivalo razumijevanje teksta na čak 13 stranica. Što se gramatike tiče, nije bila strašna, određene pojmove sam rijetko čula na satu, ali bilo je prihvatljivo. Ispit pisanja na Hrvatskom bio je naš komentar na to da je doručak najvažniji obrok u danu. Smatram da je 200 riječi je ipak malo previše za tu temu. Engleski je bio dosta jednostavan, osim također nekih riječi za koje nisam čula. Možda je samo slušni zadatak bio malo kompliciraniji. U sastavku smo pismom odgovarali na pitanja o gradu koji smo posjetili. Jedino je bilo nedorečeno kakvim slovima pisati, mala tiskana ili pisana. Matematika je bila dosta opširna, opet kažem neke stvari na nastavi nismo obrađivali dovoljno da bi slabiji učenici znali riješiti, smatra Laura.

Kaže nam da po njoj zadaci i nisu bili toliko teški.

– Ali kao što sam već spomenula, neki pojmovi se u nastavi malo spominju, a tu je bilo takvih zadataka. Uglavnom, očekivala sam nešto grozno, ali bilo je sasvim solidno. Nisam se ništa posebno pripremala, željela sam vidjeti koliko su me naučili i koliko sam naučila, veli Laura.


JOŠ TRI ISPITA

Idući, treći tjedan nacionalnih ispita ujedno je i posljednji. Tada će učenici osmih razreda pisati tri ispita. U ponedjeljak 27. ožujka čeka ih Geografija, u srijedu 29. ožujka Kemije, a u petak 31. ožujka Povijest. Kako je prije dva tjedna rekao ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, obrada rezultata nacionalnih ispita bit će do kraja svibnja, a školama će biti proslijeđeni do kraja nastavne godine. Nakon svega slijedi i analiza rezultata nacionalnih ispita na različitim razinama.


Napomenimo za kraj kako smo na Facebooku pokrenuli posebnu grupu pod nazivom Nacionalni ispiti, pozivamo vas da se učlanite kako ne biste propustili važne informacije i vijesti vezane uz ove ispite.

učenica rješava ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap