Pretraga

Riješite se ljubomore u vezama

A- A+

Dok neki stručnjaci tvrde kako je ljubomora urođen način ponašanja, drugi misle kako je riječ o naučenoj vrsti odgovora. Nije bitno zašto ljudi osjećaju ljubomoru, nego trebate raditi na tome da suzbijate taj negativan osjećaj jer je on jedan od najčešćih razloga ljubavnih prekida.

Strah, ljutnja, tuga i sram zajedno rezultiraju ljubomornim ponašanjem koje odbija mnoge ljude. Ne može se točno sa sigurnošću tvrditi radi li se o naučenom ili urođenom načinu ponašanja, ali je sigurno kako trebate izbjegavati ljubomorne ispade. Brojne su veze pukle upravo zbog pretjerane ljubomore, ali neki tvrde kako to nije znak nepovjerenja i nesigurnosti nego dokaz da vole svoje partnere.

trosjed.net.hr

Izdvojeni članak

Ako ‘uhodiš’ bivše partnere na Facebooku duže ćeš se oporavljati od prekida

Vjerujte u sebe

Početi vjerovati u sebe je prvi korak koji morate napraviti kako biste suzbili ljubomoru. Morate shvatiti kako nisu sve osobe iste pa to znači da nećete biti povrijeđeni u svakoj vezi. Ako ste već bili povrijeđeni, ostavite to iza sebe i trudite se vjerovati, prvo u sebe, a onda u svog pratnera ili partnericu.

Ne uspoređujte se s drugima

Najveća pogreška koju češće radi ženski spol je taj da se uspoređuju s drugima. Bilo da je riječ o bivšima ili o tuđim vezama, ne dozvolite si da vam se veza sastoji od praćenja i uspoređivanja s bilo kim.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica (15) na mjestu umrla nakon 60 ubodnih rana ljubomornog dečka (18)

Prerano zaključivanje

Prerano donošenje zaključaka je najčešće uzrok ljubomore. Ako zovete svoje partnere i oni vam se ne javljaju, prvo sačekajte da vam odgovore na poziv i objasne zašto nisu bili u mogućnosti javiti se. Uštedjet ćete sebi i živaca i muke, nego ako odmah pomislite kako vas varaju te se ne žele javiti da ih ne otkrijete.

Svaka laž kad tad izađe na vidjelo, pa se ne morate dodatno truditi i sami smišljati razne scenarije zbog kojih vam pada mrak na oči. Možda im se nešto dogodilo pa nisu mogli u pozivu reći kako će vam se javiti kasnije. Malo optimizma vam ne bi škodilo.

Razgovor

Razgovor je rješenje za svaki problem pa tako i za otklanjanje vaše sumnje u partnere. Najbolje vam je da sjednete i otvoreno pričate o svojim strahovima ili dvojbama te ćete zajedno doći do kompromisa. Logično je da vam smeta što su u kontaktu s bivšima, ali to ne znači kako imate pravo tražiti da prekinu svaki kotakt sa ženskim ili muškim osobama.

Izdvojeni članak

Najbolji načini za prekid veze

Prihvatite mane

Kako je ljubomora odraz nesigurnosti, najčešće je osjećaju osobe koje su nezadovoljne te ne prihvaćaju svoje nedostatke. Ako ne želite imati problema s ljubomorom, prihvatite svoje mane, a zatim mane svojih partnera. Nema veze ako niste najsavršeniji na svijetu, to ne znači kako biste se morali izjedati od muke što netko izgleda bolje od vas, ili je sretniji te uspješniji.

Ne kaže se bezveze sto ljudi, sto ćudi. Iz toga možete zaključiti kako se ne sviđaju svima iste osobine ili fizički izgled.

Bez kontroliranja

Nitko ne voli da ga se kontrolira pa tako ni partneri u vezi. Sigurno ste i vi mrzili dok su vas starci svake sekunde zivkali jer ste pomislili kako vam ne vjeruju. Istu stvar će pomisliti i vaši dečki ili djevojke ako ih budete maltretirali porukama i pozivima samo kako biste saznali gdje su, s kim su i što rade. Osim što postoji mogućnost kako ćete se pretvoriti u pravog špijuna pa ćete pratiti svaki njihov korak, takvo ponašanje psihički ubija drugu stranu.

Koliko god vaše sumnje bile osnovane, bolja vam je opcija staloženi razgovor. U protivnom ćete se prikazati kao psihički nestabilni te ćete izgubiti svaku osobu s kojom se upustite u bilo kakvu vezu.

Neosnovani napadi

Ako je samo u vašoj glavi slika kako vas dečko ili cura varaju, iako nemate razloga za sumnju, ne napadajte svoje partnere. Svaki neosnovan napad završava svađom ili prekidom. Kako biste se vi osjećali da vas netko konstantno napada bez ikakvog razloga? Pokušajte se smiriti i razgraničiti sami sa sobom što je plod vaše mašte, a što su pravi razloz zbog kojeg možete posumnjati u svoje partnere.

Copy link
Powered by Social Snap