Pretraga

Sindikat učitelja: Spremačice čiste veću površinu od propisane, a ministarstvo odbija nova zapošljavanja

A- A+

Iz Sindikata hrvatskih učitelja u srijedu su se oglasili oko problema zabrane zapošljavanja u školama za koji kažu da sve više guši školstvo, ali ističu da je u zadnje vrijeme problem dodatno eskalirao. Iako bi trebale čistiti najviše 750 m2, kažu da spremačice u nekim školama čiste i više od 1000 m2.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Kako je na snazi zabrana zapošljavanja, u praksi se događa da nenastavno osoblje odlazi u mirovinu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odobrava nova radna mjesta, iako su ispunjeni svi uvjeti za odobravanje novih radnih mjesta, napominju iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Kažu kako su po tom pitanju poduzeli mnoge aktivnosti te su trenutno u komunikaciji s Uredom pučke pravobraniteljice, koja je u svom Izvješću za 2019. godinu također upozorila na ovaj problem.

‘Nenastavnom osoblju ugroženo je zdravlje’

Iz Sindikata upozoravaju i da Ministarstvo krši vlastite propise.

Izdvojeni članak

Spremačica, kuharica i domar su ispričali zašto štrajkaju s nastavnicima

– Svakim danom javlja nam se sve više spremačica, kuhara i domara, kojima je ugroženo zdravlje jer čiste veću površinu od dozvoljene. Dakle MZO krši svoje vlastite akte te akt Hrvatskog sabora jer ne odobrava nova radna mjesta za koja postoji potreba. Osim što je nenastavnom osoblju ugroženo zdravlje, što je u ovom slučaju potpuna i isključiva odgovornost MZO-a, ne ispunjavaju se osnovno higijensko-sanitarno-zdravstveni uvjeti za djecu jer, kad netko ode na bolovanje, nema ga tko drugi zamijeniti ili se oni koji rade iscrpljuju do te mjere da im je zdravlje ugroženo. Drugim riječima, situacija postaje doslovno neizdrživa, smatraju iz Sindikata.

Uputili su, navode, i poziv nenastavnom osoblju poziv da im se jave, ako smatraju da je njihovo zdravlje ugroženo dodatnim radom.

‘Skoro svaka druga spremačica čisti više no što bi smjela’

Pozvali su se i na podatke iz istraživanja u sklopu EU projekta ‘Jačanje socijalnog dijaloga u sektoru osnovnoškolskog obrazovanja’, u kojem sudjeluje sam sindikat.

– Više od 48% spremačica izjasnilo se kako čisti veću površinu od dozvoljene, a slična je situacija s kuharima i domarima te administrativnim osobljem koje se „guši“ od posla, a novih odobrenja nema, kažu.

Nvode i kako su im se Ministarstva, ‘nakon ignoriranja  svih dopisa, neuvažavanja sindikata kao socijalnog partnera, kršenja vlastitih akata koji propisuju dozvoljene površine koju spremačica može čistiti te kršenja akta Hrvatskog sabora’ očitovali tek 17. travnja prošle godine ‘vrlo neodgovornim i neprofesionalnim dopisom kako shvaćaju da se propisi krše, no da to pitanje nije prioritetno i da se spremačice ne mogu zapošljavati onom dinamikom kojom to Sindikat hrvatskih učitelja želi’.

‘U opasnosti su i učenici’

Nakon toga su, dodaju, nastavili odbijati zahtjeve za zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Sindikat: Kako ne bi isplatile božićnice, škole dijele otkaze pa opet zapošljavaju iste ljude

– Samo u zadnjih par dana, dobili smo od škola nevjerojatnu dokumentaciju gdje su zahtjevi odbijeni, iako škole ispunjavaju sve uvjete za odobravanje novih radnih mjesta odnosno nadopunu radnog vremena, a spremačice u nekim školama čiste i više od 1000 m2 te moraju putovati iz škole u školu jer nedostaje zaposlenika (propisano je 600 +/- 25%, dakle 750 m2 maksimalno), pojašnjavaju.

Smatraju da je očito je da MZO uspijeva taj problem, u potpunosti, ignorirati, i dalje odbijati zahtjeve bez obzira na stvarne potrebe škola te time ostaje odgovorno za narušavanje zdravlja zaposlenika.

– Ovaj problem potrebno je hitno riješiti jer se zdravstveni problemi tih zaposlenika iz dana u dan povećavaju, a u pitanje se dovode osnovni zdravstveno-higijensko-sanitarni uvjeti za rad škola i siguran boravak učenika, zaključuje u priopćenju koje potpisuje glavna pravnica Ana Tuškan.

Što kažu o svemu, pitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Njihov odgovor objavit ćemo kad ga dobijemo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap