Pretraga

U 34 grada kreće Festival znanosti: Izdvojili smo najzanimljivije sadržaje na faksevima

A- A+

Diljem Hrvatske se od 24. do 29. travnja održavaju razne radionice i predavanja povodom Festivala znanosti. U čak 34 grada učenici od osnovne pa do srednje škole, ali i studenti imat će priliku naučiti osnove programiranja, kako se radi analiza DNA, otkriti kako izgleda jedan radni dan veterinara, kako mikroplastika utječe na ljudski i životinjski svijet te mnogo drugih stvari.

Foto: srednja.hr

Ako vašeg klinca ili klincezu zanima znanosti, ako ne prestaje govoriti o robotima ili životinjama, idućeg tjedna od 24. do 29. travnja možete ih odvesti u jedan od 34 gradova diljem Hrvatske gdje će se tijekom šest dana održavati Festival znanosti. Programi su zaista mnogobrojni i bogati tako da ćete sigurno pronaći nešto zanimljivo za posjetiti, a mi smo u ovom tekstu izdvojili neke radionice i predavanja na fakultetima u četiri grada – Zagrebu, Splitu, Koprivnici  i Osijeku.

Zagreb

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije – Radionica ‘Rođenje i život nove tehnologije — 3D-ispis’. Tijekom radionice sudionicima će se demonstrirati rad  na nekoliko 3D-pisača kojima se služimo u Laboratoriju za aditivnu proizvodnju na FKIT-u. U laboratoriju se nalazi pet 3D-pisača koji koriste četiri različite tehnologije za izradu predmeta — stereolitografiju (SLA), proizvodnju rastaljenim filamentom (FFF), digitalnu obradu svjetlom (DLP) i selektivno lasersko sinteriranje (SLS). Sudionici će izbliza moći pogledati uređaje tijekom rada, popipati materijale kojima se izrađuju predmeti i same predmete izrađene tehnologijama aditivne proizvodnje te pitati sve što ih zanima.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Radionica ‘Kakve su ovo vradžbine?!’. Ako Vas je ikada zanimalo kako termos boca čuva toplinu čaja da se ne ohladi ili kako to da ptice mogu stajati na dalekovodima (izrazito visok napon), došli ste na pravo mjesto. Naziv ove interaktivne prezentacije dolazi od izraza lica svih nas koji mislimo da znamo kako funkcionira fizički svijet oko nas dok nas netko ne pita da mu to objasnimo. Kroz zabavu i aktivnim sudjelovanjem u praktičnim eksperimentima tijekom ove prezentacije učinit će znanost zabavnom i pristupačnom svim sudionicima. Za ovu radionicu potrebno se prijaviti preko online prijavnice.

Izdvojeni članak

Ne znate koju srednju upisati? Dojdi osmaš vraća se na Zrinjevac, evo detalja

Veterinarski fakultet – Jedan radni dan veterinara. Radionica će se održati u odjelu za konje i hodniku Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Radionica će biti podijeljena na više tematskih jedinica: kirurgija, oftalmologija, stomatologija, anesteziologija i kirurgija konja.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet – Rješavanje misterija analizom DNA: radionica iz genetike za mlade znanstvenike. U prvih 15 minuta bit će održano kratko predavanje o genetičkom inženjerstvu, GMO i primjeni molekularno-genetičkih analiza u forenzici. U preostalih 45 minuta polaznici radionice imat će priliku provesti jednu molekularno-genetičku analizu, a to uključuje pripremu uzoraka za gel-elektroforezu DNA, nanošenje uzoraka u gel za elektroforezu, provedbu elektroforeze, vizualizaciju fragmenata DNA i analizu dobivenih rezultata. Osim tijekom radionice, polaznici će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u raspravi o genetičkom inženjerstvu, GMO, kloniranju i srodnim temama.

Izdvojeni članak
Emilio Marin, Stjepan Orešković, Lidija Beketić Orešković i Igor Rudan

Četvero naših znanstvenika primljeno u Europsku akademiju znanosti, dvoje profesori zagrebačkog faksa

Split

U Splitu se na različitim lokacijama od Kampusa preko Peristila do Meja, ali i u Solinu, Sinju, Trilju, Kaštelima, Mosoru, Omišu i tako dalje, organizira više od 190 aktivnosti. Ovogodišnja tema Festivala je ‘Priroda i društvo’, a cilj je približiti znanost javnosti, informirati je o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu – Štand forenzike. Prvog dana Festivala imati štandove na kojima bi posjetiteljima prikazali kratke, ali zanimljive demonstracije koje bi uključivale izuzimanje otisaka dlanova i prstiju, pokazivanje mulaža obuće, preliminarne testove na krv, prikaz ljudskih koštanih ostataka i upoznavanje s vatrogasnom opremom. Uz to, istog dana održat će se i jedno natjecanje pomoću izmišljene priče o kaznenom djelu te izuzetih tragova i iskaza osumnjičenih otkriti dinamiku počinjenja i doći do pravog krivca. Dvije ekipe natjecat će se tko će prije doći do razrješenja slučaja.

Izdvojeni članak
učionica škola nastava

Zahvaljujući znanosti, nakon 52 godine riješeno ubojstvo mlade učiteljice: Presudan je bio opušak

Prirodoslovno matematički fakultet u Splitu – Radionica ‘Vodice za usta – korisne za društvo, štetne za prirodu’. Vodice za ispiranje usne šupljine učinkoviti su antiseptici čija je uloga smanjenje nastanka zubnog karijesa uzrokovanog bakterijom Streptococcus mutans. Sudjelujući na ovoj radionici, učenici će se upoznati s kvaternim amonijevim solima – aktivnim sastojcima vodica za usta izraženog antimikrobnog potencijala. U drugom dijelu radionice, učenici će pomoću interaktivnih umnih mapa pobliže opisati strukturu kvaterne amonijeve soli od interesa te pokušati predvidjeti utjecaj istog na okoliš. Nakon kratke rasprave, voditelj aktivnosti će održati sažetu prezentaciju o zasićenju okoliša komercijalno dostupnim kvaternim amonijevim solima, čija je posljedica globalni problem razvoja bakterijske rezistencije.

Ekonomski fakultet Split – Radionica na temu: Dvojba kupnje ili najma nekretnine – korak u prevenciji prezaduženosti. Odgovore, savjete i smjernice oko vječne dvojbe imate priliku dobiti na radionici koju će voditi profesori s Ekonomskog fakulteta.

Sveučilište u Splitu  – Prezentacija i radionica: Izrada keramičkih posuda na lončarskom kolu. Ako ste se ikada htjeli okušati u izradi keramičkih posuda, iskoristite priliku jer su sve aktivnosti u svim gradovima besplatne.

Izdvojeni članak

Tako to rade u Beču: Na festivalu znanosti roboti, dronovi i puno djece željne znanja

Osijek

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku – Značaj tradicijskih suhomesnatih proizvoda na društvenim događajima Slavonaca i Baranjaca. Tradicijski suhomesnati proizvodi kao što su kulen, šunka, kobasica, kulenova seka te slični proizvodi, primjerice, slanina i čvarci, zbog načina proizvodnje i pripreme te samog područja na kojem se proizvode proglašeni su proizvodima od iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje kao proizvodi koji su obilježili svojim postojanjem povijest, tradiciju i kulturu življenja tog područja. Tradicijski suhomesnati proizvodi su primjer kako  se valorizirani proizvod prirode uklapa u tradiciju i kulturu  društva nekada i danas.

Ekonomski fakultet u Osijeku – Predavanje ‘Mirovinska pismenost – društveni odgovor na prirodni izazov’. Demografski trendovi u Hrvatskoj i većini europskih zemalja jasno pokazuju kako će u bliskoj budućnosti rasti udio starijeg stanovništva u ukupnoj populaciji. Time politike i aktivnosti vezane uz stariju životnu dob sve više dobivaju na važnosti te je ključno osvijestiti važnost planiranja mirovine na razini pojedinca, odnosno njegovu mirovinsku pismenost.

Izdvojeni članak
znanstvenica u laboratoriju

[VIDEO] Zašto nam trebaju žene u znanosti? ‘Više žena znači kvalitetnije rezultate’

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku – Mikroplastika – nevidljiva opasnost za prirodu i društvo. Istraživanja su pokazala da su automobilske gume i poljoprivredna plastika među najvećima uzročnicima nastanka mikroplastike i njezine rasprostranjenosti u prirodi. No, značajna količina mikroplastike dolazi od različitih kozmetičkih proizvoda koji se koriste svakodnevno, poput šminke, gelova za tuširanje, dezodoransa, krema za lice, šampona, pasta za zube, itd. Životinje s hranom i vodom unose mikroplastiku, a u biljke može prodrijeti iz tla putem korijenja. U konačnici, mikroplastika može pronaći svoj put u ljudsko tijelo putem onečišćene vode i hrane biljnog i životinjskog porijekla.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku – Predavanje ‘I konje ubijaju, zar ne?’. Iako bi se prema naslovu ovoga  predavanja moglo zaključiti da je riječ o kultnom filmu istoimenog naslova ,’I konje ubijaju, zar ne?”, ili bi se, pak, moglo pomisliti na korištenje konja za proizvodnju mesa, cilj predavanja je, ipak, potpuno drugačiji. Svrha predavanja je upozoriti na relativno nepoznatu činjenicu da je konjički sport najopasniji sport na svijetu. Pojedine konjičke discipline kao što su eventing (višeboj), ravne galopske utrke i utrke sa šibljem (steeplechase) poznate su po fatalnim ozljedama konja i jahača. Upravo su podatci o nesrećama u konjičkim sportovima Međunarodnoj konjičkoj federaciji (Federation Equestre International) motiv za provođenje pravila i osiguravanje dobrobiti za sve konje i jahače, neovisno o ostalim očekivanjima u pojedinoj disciplini. Zahtjevi i konkurencija u sportu neprestano rastu, a konji nikada nisu postizali veće cijene na tržištu nego danas. Stoga je pitanje, kolika je cijena uspjeha u konjičkom sportu, i što današnje društvo može napraviti da ovaj kraljevski sport uistinu, ostane kraljevski?

Izdvojeni članak
bind

Budi inženjer/ka na dan: Fakultet organizira besplatne STEM radionice za osnovnoškolce

Koprivnica

Otvorenje Festivala znanosti u Koprivnici održat će se u Sveučilišnom centru Varaždin u šatoru ispred Sveučilišta Sjever u 11:30. Posjetitelje svih dobnih skupina očekuje više od 100 predavanja i interaktivnih radionica, a u sklopu Festivala na Sveučilištu Sjever u ponedjeljak, 24. travnja, od 12 do 17 sati bit će predstavljene i mogućnosti studiranja na Sveučilištu Sjever kroz predstavljanje odjela i njihovih aktivnosti u prostoru šatora ispred Sveučilišta Sjever.

Što se skriva u čudesnom svijetu mikroskopskih gljiva? Kako djeca spašavaju život? Kakvi se to priroda i društvo kriju u našim crijevima? Kakve veze imaju komunikacija i priroda i društvo? Koja je uloga virtualne stvarnosti za lanac opskrbe i suvremeno društvo? Sve te informacije, ali i mnogo više o radu znanstvenika i njihovim istraživanjima moći ćete saznati na Sveučilištu Sjever. Bit će održani i Erasmus+ dani u sklopu kojih će se održati prezentacija o mogućnostima mobilnosti za studente i nastavno i nenastavno osoblje.

Detaljni program za aktivnosti u Koprivnici, ali i u svim ostalim gradovima, kao i u školama i muzejima, nalaze se na službenoj stranici Festivala znanosti.

Copy link
Powered by Social Snap